KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U Istri i u Zagrebačkoj županiji umrla po jedna osoba, 27 novih slučajeva u Vukovarsko-srijemskoj

Koronavirus u Hrvatskoj
Foto: PIXSELL
23.07.2020.
u 15:05

Do sada je najviše slučajeva zabilježeno je u gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj županiji te ih slijedi Osječko-baranjska.

U Hrvatskoj je do sada zabilježeno 4634 slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih je 1240 aktivnih. Oporavljenih je 3394, zabilježena su 128 smrtna slučaja

Lista strelica nalazi se na dnu

Tijek događaja:

14:03 - Nacionalni stožer objavio je da je u posljednjih 24 sata zabilježeno 104 nova slučaja zaraze. Više pročitajte OVDJE

13:42 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je 1 novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi iz Metkovića koja se zarazila izvan Hrvatske. Izliječene su 3 osobe, 2 iz Župe dubrovačke i 1 iz Dubrovnika.

Ukupno su hospitalizirane 3 osobe u OB Dubrovnik. Od početka pandemije na analizu je poslano 5546 uzoraka.

U samoizolaciji se nalazi 243 osobe, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizlacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 46 slučaja kršenja samoizolacije.

13:31 - Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 77 osoba na prisutnost virusa COVID-19. Utvrđen je jedan pozitivan nalaz. Radi se o mlađoj ženskoj osobi s područja Ogulina, koja je kao kontakt pozitivne osobe od prije bila u samoizolaciji. Trenuto je u Općoj bolnici Karlovac hospitalizirano 5 COVID pacijenata i svi su stabilnog zdravstvenog stanja. Do sada je (od veljače ) na području Karlovačke županije evidentirana 91 zaražena osoba. Pod mjerom samoizolacije nalaze se 173 osobe.

13:01 - Nacionalna udruga ugostitelja uoči nadolazećeg vikenda te održavanja većih okupljanja na otvorenom i u noćnim klubovima, obiteljskih događaja te svadbenih svečanosti želi svim organizatorima i sudionicima takvih događaja javno uputiti apel i poziv na pridržavanje svih mjera i preporuka koje su propisane od strane epidemioloških službi te Stožera civilne zaštite.

 „Organizatori svih tipova događaja ulažu velike napore i sredstva kako bi osigurali uvjete za neometano održavanje slavlja i svečanosti, kao i rada klubova te ugostiteljskih objekata. Sa sigurnošću mogu tvrditi kako se takvi događaji mogu provoditi pridržavajući se svih propisanih mjera i preporuka Stožera civilne zaštite. Imamo jasne pokazatelje kako aktualne mjere nadležnih tijela daju dobre rezultate i zbog toga je ključno da se istih pridržavamo.“, ističe Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

Uz propisane mjere članovi Nacionalne udruge ugostitelja i samostalno su definirali niz dodatnih mjera koje provode u svakodnevnom poslovanju, a sve u cilju zaštite zdravlja svih gostiju i zaposlenika, navode. 

12:55 - Iako je u posljednja 24 sata evidentiran jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, u Radoboju, u Krapinsko-zagorskoj županiji i dalje je trinaestero oboljelih jer je ozdravila jedna osoba, iz Krapinskih Toplica. U samoizolaciji je 57 ljudi.

12:25 – Prema izvješću NZJZ-a SDŽ-a, od ukupno 323 obrađena testa s područja Splitsko-dalmatinske županije, danas je osam novooboljelih osoba pozitivno na COVID-19 infekciju i to iz Splita šest osoba, iz Trilja jedna osoba i iz Dugopolja jedna osoba.

Od osam novooboljelih osoba, njih pet su kontakti prethodno oboljelih osoba, dok se ostale tri osobe epidemiološki obrađuju. U samoizolaciji je 510 osoba, osam pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split. Jedna osoba je na respiratoru.

11:32 – Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području Zagrebačke županije do četvrtka, 23. srpnja 2020. do 11 sati evidentirane su 234 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, riječ je o tri osobe više. Jedna osoba je preminula, a šest ih je izliječeno. Na području Zagrebačke županije trenutačno je aktivan 51 slučaj. Do sada su ukupno izliječene 173 osobe, a 10 ih je preminulo.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije ima osam ispostava na svom području koje su vidljive niže u tablici. Svaka ispostava obrađuje podatke za grad sjedište ispostave i okolne općine. Grad Sveta Nedelja jedini je grad koji nema svoju ispostavu, već se podaci obrađuju u Ispostavi Samobor.

11:18 – U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije dvije su osobe oboljele od zarazne bolesti COVID-19.
Riječ je o mlađoj muškoj osobi iz Bilica, kontaktu ranije oboljelog, te o ženskoj osobi srednje životne dobi s dvojnim državljanstvom, Republike Hrvatske i Republike Srbije koja boravi u Kninu.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutačno su 133 osobe: 112 osoba kontakti su oboljelih od COVID-19, dok je 21 osoba ušla u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja.

U protekla 24 sata uzorkovano je 70 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Na današnji dan u Šibensko-kninskoj županiji, od reaktivacije epidemije u lipnju, ukupno su  43 osobe oboljele od COVID-19 infekcije, a trenutačno je 21 aktivni slučaj oboljenja. Tri osobe liječe se na Odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju.

11:09 – U Zagrebu je zabilježeno 10 novih slučajeva , rečeno je na konferenciji lokalnog stožera. 

10:54 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata, a zaključno do 8 sati, na COVID-19 pozitivno je 27 novih osoba (devet iz Ivankova, dvije iz Vukovara, četiri iz Vinkovaca, tri iz Starih Mikanovaca, jedna iz Đeletovaca, četiri iz Vrbanje, jedna iz Cerne, jedna iz Otoka, jedna iz Tovarnika i jedna iz Bobote).

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 286, od kojih je 84 osoba izliječeno. Trenutačno je u županiji šest osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 125 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 4554.  U samoizolaciji na području županije nalazi se 675 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19, u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivno je 10 zdravstvenih radnika (jedan liječnik, šest medicinskih sestara/tehničara, dva druga zdravstvena radnika i jedan nezdravstveni radnik).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva 49 je radnika (osam liječnika, 15 medicinskih sestara/tehničara, 21 drugi zdravstveni radnik i pet nezdravstvenih radnika).

10:31 – Iako je Bjelovarsko-bilogorska županija još uvijek među županijama s najmanjim brojem zaraženih, stanje se pogoršava.

Okidač je bilo Gradsko vijeće održano 17. srpnja na kojem je sudjelovala jedna zaražena osoba održavši govor za govornicom bez maske od čak 30 minuta. Svi sudionici stavljeni su u dvotjednu samoizolaciju, osim gradonačelnika Hrebaka koji je u dogovoru s predstavnicima Nacionalnog stožera testiran kako bi mogao prisustvovati konstituirajućoj sjednici u Hrvatskom saboru.

Kao osobe kontakti s vijeća, zaražena je za sada jedna osoba, a u županiji se pojavila i novozaražena osoba koja nije bila vezana uz vijeće. Strah epidemiologa Stožera za zaštitu Bjelovarsko-bilogorske županije jest broj kontakta koji su ostvarili zaraženi, a koji je dosegnuo broju od stotinu. Svi zaraženi dobrog su kliničkog stanja, a samo osoba s vijeća je hospitalizirana, dok su ostali u kućnoj samoizolaciji.

10:24 – U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije potvrđeno je pet novih slučajeva koronavirusom. Četiri pozitivne osobe bile su sudionici na jednoj svadbi održanoj izvan Brodsko-posavske županije, na kojoj je potvrđeno više zaraženih. Jedna je osoba kontakt već ranije potvrđene pozitivne osobe.

Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 154, dok je broj aktivnih slučajeva 55. Trenutačno su hospitalizirane tri osobe (jednako kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije na području ove županije nalaze se 224 osobe (26 manje u odnosu na prethodni dan).

Stožer CZ Brodsko-posavske županije i nadalje poziva sve građane na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje preporuka HZJZ-a za sprečavanje zaraze.

10:16 – Predsjednik hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić gostovao je na N1, gdje je komentirao apel liječnika upućen građanima kojima su poručili: "Pomozite nama kako bismo mi mogli pomoći vama."

– Htjeli smo poslati snažnu poruku sugrađanima kako su upravo najjednostavnije mjere – distanca, maske, higijena – ključne za suzbijanje epidemije. Rekli smo: "Pomozite nama kako bi zdravstveni sustav mogao funkcionirati." Znanost se aktivno bavi koronavirusom i epidemijom, ali još ne možemo reći da imamo cjepivo i lijek. Dok to nemamo, moramo se pridržavati mjera – poručio je.

Luetić je kazao kako opreme trenutačno ima dovoljno te dodao: "Bitno je da u jesen i zimu uđemo sa što manje zaraženih i što manjim dnevnim prirastom, što možemo uspjeti pridržavanjem mjera i testiranjem."

Kazao je kako su u nekim zemljama, poput Francuske, zdravstveni djelatnici dobili i povišice te se nada da će država omogućiti bolju perspektivu zdravstvenim djelatnicima koji su ključni u ovoj epidemiji. Očekuje da Vlada donese Zakon o pravima liječnika. Do pandemije su, kaže, imali dobru suradnju s Berošem. Ministarstvo zdravstva treba financijski stabilizirati zdravstveni sustav, dodaje Luetić.

10:15 – U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan tri su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Osobe su s područja Kutine i vezane su uz prijašnje slučajeve s tog područja.

VIDEO: Što se zna, a što se krivo pretpostavljalo o koronavirusu?

9:44 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 164 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je 11 pozitivnih. Kod tri osobe radi se o bliskom kontaktu s pozitivnom osobom, a četiri su uvezena slučaja. Za četiri osobe u tijeku je epidemiološka obrada.

Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba, 1925. godište, s više kroničnih bolesti. Izliječena je jedna osoba, a u mjerama samoizolacije nalaze se 302 osobe

9:41 – Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je preporuke o održavanju profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija, na kojima se preporučuje razmak među posjetiteljima od 1,5 metra, sjedeća mjesta i evidencija svih prisutnih. Više pročitajte OVDJE 

9:35 – Petnaesti dan zaredom nema novooboljelih osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije.

Ukupno je oboljelo 30 osoba od COVID-19, tri su aktivna slučaja, 26 osoba je izliječeno, jedna je osoba preminula. U posljednja 24 sata provedeno je testiranje 10 osoba uzimanjem uzoraka.

Pod aktivnom mjerom samoizolacije 29 je osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštovanja izrečenih mjera samoizolacije i utvrđeno jedno kršenje izrečenih mjera, o čemu je Državnom inspektoratu proslijeđena obavijest o počinjenom prekršaju.

9:27 – Jedna je novooboljela osoba od koronavirusa na području Zadarske županije. Riječ je o mlađoj muškoj osobi iz Zadra, čija se kretanja i kontakti utvrđuju. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 111 uzoraka. Na Odjelu za COVID-19 Opće bolnice Zadar hospitalizirana su četiri pacijenata.

U samoizolaciji je 237 osoba. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

9:25 – Tijekom posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo testirano je 205 uzoraka, od kojih je sedam bilo pozitivno na koronavirus. Svih sedam osoba evidentirano je u Ispostavi Osijek Zavoda za javno zdravstvo. 

U KBC-u Osijek hospitalizirane su tri osobe manje nego jučer pa se na bolničkom liječenju danas nalazi 36 osoba oboljelih od koronavirusa, od kojih je četvero na respiratoru.  U samoizolaciji je 31 novi kontakt, a sveukupno se u samoizolaciji na području naše županije nalazi 420 osoba.

VIDEO: Velike gužve na drive-in testiranju za koronavirus

Policija je samoinicijativno provjeravala osobe u samoizolaciji i, od 37 provjerenih osoba, sve su zatečene na adresi stanovanja i nije utvrđeno nijedno kršenje mjere samoizolacije.

9:02

U Hrvatskoj je do sada zabilježeno 4530 slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih je 1127 aktivnih. Oporavljenih je 3278, zabilježena su 125 smrtna slučaja. Jučer je zabilježeno novih 108 slučajeva. Na bolničkom su liječenju 143 osobe, a devet je pacijenata na respiratoru. 

 

 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Sandinista
Sandinista
11:18 23.07.2020.

Slavonske svadbe sa 400 ljudi x 3 dana će ući u anale ljudske gluposti

BA
Barbasmora
12:20 23.07.2020.

Jos su dozvoljene svatbe od 300 do 500 osoba ali uz odredjene mjere.... Pa ne mogu se Hrvat radjat iz grijeha!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije