turski predsjednik

Erdoğan na sto godina islama u Hrvatskoj

angela merkel
Foto: DPA/PIXSELL
24.04.2016.
u 08:15

Turski predsjednik s hrvatskom predsjednicom razgovarat će o migrantima

Njemačka kancelarka Angela Merkel s visokim dužnosnicima EU posjetila je Tursku gdje je s domaćinima pokušala ublažiti napetosti vezane za sporazum između Ankare i EU o sprečavanju priljeva migranata u Europu. Do posjeta je došlo samo tri tjedna nakon što je stupio na snagu sporazum Bruxellesa i Ankare čiji je cilj smanjiti dolazak ilegalnih migranata u Europu. 

Ukidanje viza

Iako je sporazum u početku pridonio znatnom padu broja migranata koji su iz Turske stizali u Grčku, nakon kraćeg predaha čamci ponovo stižu na obale grčkih otoka i broj prispjelih migranata raste iz dana u dan te se strahuje da dolaskom proljeća i lijepog vremena migranti ponovno ne krenu, kao prošle godine, u velikom broju, a procjenjuje se da je riječ o oko milijun izbjeglica. Posjet kancelarke Merkel i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska te potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa dogodio se nakon prijetnje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana da Turska neće nastaviti provoditi sporazum ako Europa ne održi obećanje o ukidanju viza za građane Turske do kraja lipnja.

Međutim, predsjednik EK Jean-Claude Juncker ponovio je da Turska mora ispuniti čak 72 uvjeta za ukidanje viznog režima te da Bruxellesu ne pada na pamet ublažiti kriterije. Merkel je s europskim dužnosnicima posjetila grad Nizip u južnoj pokrajini Gaziantep gdje se nalazi nekoliko tisuća sirijskih izbjeglica koji žive u logoru u kontejnerima pod upravom turske vlade. Zbog Merkeličina popuštanja Turskoj mađarski premijer Viktor Orban kazao je da je EU “kapitulirala pred Turskom” u izbjegličkoj krizi pod utjecajem Angele Merkel, uz posljedice koje je “nemoguće predvidjeti“.  

Gospodarska suradnja

Izbjeglička kriza bit će tema i u utorak kada u Hrvatsku stiže Erdoğan koji će s najvišim hrvatskim dužnosnicima razgovarati o bilateralnim odnosima, posebno o jačanju gospodarske suradnje, ali i sudjelovati na obilježavanju stote godišnjice priznanja islama kao ravnopravne religije u Hrvatskoj. Turski će predsjednik odmah po dolasku na Mirogoju položiti vijenac ispred Zida boli. Nakon toga odlazi na Pantovčak na sastanak s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović. Poslijepodne će se u HNK održati svečana akademija u povodu 100. godišnjice priznanja islama. Kako ističu na Pantovčaku, ne postoji bolje integrirana manjina u Europi od muslimanske zajednice u Hrvatskoj. •

>> Broj turskih turista s 50.000 prepolovio se u RH zbog uvođenja viza

Komentara 59

CP
Cviet Prigorja
09:02 24.04.2016.

24. travnja 1915 mladoturci su pokrenuli genocid nad Armecima.

ST
strsljen2013
09:07 24.04.2016.

Šta će nam taj diktator, da nije možda došao vidjeti "demokratsku" baštinu od prije petsto godina i razne turske sportove koje su pokušali već jednom rasuti po Europi npr. nabijenje na kolac?

NE
neznamja
09:19 24.04.2016.

Nemoguce kako ovi nasi susjedi kritikuju Kolindu a prodali su JAT najvecim islamistma na svjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije