Nakon što je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) odobrila crve brašnare kao sigurne za ljudsku prehranu, i EU članice konačno su se usuglasile da se toj “inovativnoj hrani”, kako bi se ubuduće trebala označavati, da “zeleno svjetlo”.
Dogovor znači da će EU uskoro usvojiti zakon koji će omogućiti konzumaciju jela s dehidriranim velikim žutim brašnarom, odnosno njegovim ličinkama (Tenebrio molitor), koje su, tvrdi se, nutritivno vrijedne, s puno proteina i zdravih masti. No time muke onih koji bi ih proizvodili i stavljali na tržište ne prestaju – i pitanje je hoće li.
Nakon usvajanja zakona na razini EU, svaka će članica, naime, za sebe odlučivati hoće li odobriti uzgoj, konzumaciju i prodaju brašnara pa naš najveći zagovornik i pionir nesvakidašnje prehrane “bubama” Daniel Pikl puše i na hladno. Pikl je, naime, prije nekoliko godina počeo s farmskim uzgojem cvrčaka, no nije mogao dobiti potrebne dozvole. Birokracija je bila neumoljiva, makar ih proizvodio samo za izvoz u zemlje u kojima su traženi. Farma je tako od lani na “stand byu”
. – Tri su moguća scenarija – da RH neće dozvoliti njihov uzgoj, konzumaciju i prodaju, da hoće ili pak da će dozvoliti samo njihov izvoz. K tome, odluka da se RH odluči za bilo koju opciju može trajati godinama, a dok mi čekamo, države poput Nizozemske, Norveške, Velike Britanije, Francuske, Švicarske... profitiraju i odavno rade dobre biznise na tome – objašnjava Pikl, nestrpljiv da svoju farmu, makar počeo i s crvima, ponovno stavi u pogon.
EK je jučer priopćio kako se kukci kao alternativni izvor proteina redovito jedu u mnogim dijelovima svijeta. Velikog žutog brašnara morat će se jasno označavati u prehrambenim proizvodima, burgerima, proteinskim shakeovima, keksima... kako bi se upozorilo ljude i na moguće alergije. U ovom trenutku pred EK je još 11 zahtjeva za korištenjem kukaca za “novu hranu” u EU i sve njih prvo mora razmotriti EFSA.