Ruski izvještaj

'EU nameće državama čudan pogled na homoseksualnost kao normu života'

Homoseksualci
Foto: Boris Ščitar
1/2
16.01.2014.
u 13:22

Rusija o Hrvatskoj piše da je zaštita ljudskih prava "relativno pozitivna u usporedbi s nekoliko drugih zemalja EU".

EU pokušava nametnuti državama čudan pogled na homoseksualnost i istospolne brakove kao na normu života i nekakvu prirodnu socijalnu pojavu koja zaslužuje podršku na nivou države - zaključila je ruska vlada u dokumentu u kojem analizira stanje ljudskih prava u Europskoj uniji.

Takav pristup, piše u dokumentu koje je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova Rusije, nailazi na otpor ne samo u zemljama koje drže do tradicionalnih vrijednosti, nego i u zemljama koje imaju liberalne stavove prema ljudima s netradicionalnom orijentacijom.

"Dovoljno je prisjetiti se prosvjeda kojima je značajan dio francuskog društva reagirao na legalizaciju istospolnih brakova", zaključuju Rusi.

Rusko izvješće analizira i svaku zemlju EU posebno, a o Hrvatskoj piše da je zaštita ljudskih prava "relativno pozitivna u usporedbi s nekoliko drugih zemalja EU". No, Rusi bilježe da se poveća broj slučajeva mržnje prema srpskoj manjini, što se očituje u "napadima na imovinu Srbije i antićirilićnoj kampanji".

Prema ruskom izvješću, velik problem je i prenapučenost zatvora u Hrvatskoj, nedovoljna zdravstvena i, naročito, psihološka pomoć zatvorenicima. Rusi ističu i da problemi u Hrvatskoj postoje sa slobodom govora jer su mediji, posebno oni na regionalnoj razini, podložni "izravnom uplitanju moćnih struktura vlasti".

Rusko izvješće o stanju ljudskih prava zaključuje da se u čitavoj EU događa porast ksenofobije, rasizma, nacionalizma, šovinizma i neonacizma. Rusija već dugi niz godina po ocjenama najuglednijih svjetskih organizacija stoji vrlo loše u poštivanju ljudskih prava. Ovo je drugi put da ruska vlada izrađuje svoje godišnje izvješće o stanju ljudskih prava u EU.

>>Trećina učenika misli da ljudska prava vjernika određuje Biblija

>>Josipović: Duh isključivosti truje naše duše mržnjom

Komentara 12

PA
pahulja
20:19 16.01.2014.

Srbinu, realan je u samo jednom dijelu. U dijelu gdje komentira cirilicu nije. Nije Hrvatska Srbija a ni ne pise se ljudima cirilica nakon zvjerskog rata i napada strane drzave tj u ovom slucaju Srbije. Gledaj to na vasem primjeru.u. Vas su turci mucili 500 godina, pa ste onda imali pauzu od nekih 90tak godina no ipak niste zaboravili nego ste radili Srebrenice, a kad su turci bili u Srbiji. Tak ni mi ne bi cirilicu i ne bi se rado prisjecali bliske proslost. Jeste nam u susjedstvu, svjesni smo toga i nismo odusevljeni. Zadovoljan?

Avatar DonLon
DonLon
14:52 16.01.2014.

Postoji li uopce u Rusiji pojam "sloboda govora" ? Ili se to naprosto ubraja u zapadnu propagandu/svjetsku ciomasonsku zavjeru/podrivanje majke Rusije od strane vanskih neprijatelja?

AN
ante42
21:47 16.01.2014.

rusi su u pravu sve osim ovog sa srbima jer tu je ipak prica malo drugacija, zapravo sto posijes to i pozenjes

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije