Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKT VEČERNJEG LISTA

Euforija na dodjeli nagrada Moja.hr: Karlo, pobijedili smo

Kastelir: Završna svečanost projekta Moja.hr Večernjeg lista
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/12
18.06.2023.
u 08:28

Volimo ovaj kraj jer piše lijepe priče i pun je prirodnog bogatstva. Dinamičan je i miran, otvara vrata za nove mogućnosti

Karlo, pobijedili smo – u nevjerici su Dora i Gabriela nazvale Karla koji sinoć nije mogao doći u Kaštelir da mu jave sretnu vijest, a s druge se strane prolomio uzvik Karlova oduševljenja.

– Ma kakvi, nismo mislile da ćemo dobiti. I dok je ministrica dolazila proglasiti pobjednika, mi smo Jakovu iz Zadarske županije rekle: "Ajde priznaj da si pobijedio", zezale se s njim. A onda smo čule da smo pobjednici mi. I odsjekle smo se – objašnjavale su Dora i Gabriela kako su se osjećale nakon što je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac pročitala odakle dolazi pobjednička ekipa.

Mladi i kreativni poduzetnici Dora iz Mihaljevaca, Gabriela iz Kaptola i Karlo iz Požege, zaljubljenici u tehnologiju, fotografiju, videosnimanje i montažu, uvjereni su da je u njihovoj županiji puno mogućnosti za dobar i kvalitetan život te da je dovoljno sadržaja i za mlade. Uostalom, sve troje se u Požeštinu odlučilo i vratiti – Dora iz Osijeka, Gabriela iz Zagreba, a Karlo iz Irske. Dora se bavi digitalnim marketingom, Gabriela je grafička dizajnerica, a Karlo je od oca preuzeo obrt i bavi se postavljanjem rasvjete na raznim događanjima, poput vjenčanja i manjih koncerata. Dobitnicima iz svog kraja među prvima je čestitala direktorica Turističke zajednice Požeško-slavonske županije Maja Jakobović koja je bila jedna od uzvanica u Kašteliru.

GALERIJA Završna svečanost projekta Moja.hr Večernjeg lista

Kastelir: Završna svečanost projekta Moja.hr Večernjeg lista
1/23

'Mjesto u plavo-zelenoj ljepotici'

Drugonagrađeni jednominutni video iz Primorsko-goranske županije djelo je Artema Dushkina koji posljednjih deset godina ima adresu u sjedištu županije, Rijeci, te njegova prijatelja Matea Juričića iz Kastva. Artem je u Moskvi završio studij produkcije, potom i glume, živio je po cijelom svijetu – od rodnog Sankt Peterburga, preko Moskve, do Balija, Bangkoka... Svojim je nomadskim stilom života tražio neko mjesto na planetu za sebe. Prije deset godina ta ga je potraga dovela u Rijeku i tamo ga zadržala:

– Tu se osjećam doma – kaže.

Za njega mjesta čine ljudi, a u Rijeci ih je našao pa Primorsko-goransku županiju naziva svojom i opisuje je kao plavo-zelenu ljepoticu koja ga je opčinila time što mu samo četrdesetak minuta vožnje treba od mora do šume, brda, snijega... Artem se bavi vizualnom umjetnošću i u njoj je pronašao strast koju dijeli s Mateom Jurčićem iz Kastva. Artem je zadužen za scenarij i režiju, Mateo za kameru. Tako je bilo i u šezdeset sekundi videa koji su snimili za projekt Moja.hr.

VIDEO Primorsko-goranska županija

– Odmah sam javio Mateu za nagradu, on nije mogao doći jer se baš pred put razbolio. Nismo očekivali da ćemo dobiti, baš nam je drago – rekao je Artem.

– Ajmeeee, nisam se nadao – reakcija je bila i Jurja Paljetka koji je na dodjelu u Kaštelir potegnuo s krajnjeg juga Hrvatske, iz Konavala, i isto se večer nakon dodjele vraćao kući, ruku punih nagrada.

Svoje selo Grudu Jure (tako ga svi zovu) ni za što ne bi mijenjao. Rodio se u Zagrebu, u ratu, u glavnom je gradu završio fakultet, po struci je inženjer grafičke tehnologije, a specijalnost su mu fotografija, video i dizajn. Nakon povratka sa studija jedno je vrijeme radio u tiskari, muzeju te na lokalnoj TV postaji, a onda je u jeku pandemije odlučio otvoriti vlastiti obrt. Nazvao ga je "Luko media" jer se još za studija bio zarekao da će tako nazvati svoju firmu zato što su ga svi propitkivali što mu je književnik Luko Paljetak s kojim nije ni u kakvom srodstvu. S njim su jednominutni video stvarali Toni Mustahić, koji je kao i on iz Grude, te četiri-pet godina mlađi Mihael Klaić iz obližnjih Popovića. Jure i Toni i inače skupa snimaju, a Mihael je talentirani glazbenik, reper i Jure ga opisuje kao iskrenog i kreativnog mladog čovjeka s kojim se poklopio u idejama. Odgovor zašto su njih trojica ostala u Konavlima ponajbolje mogu dočarati stihovi koje repa Klaić u pjesmi "Ođe" u kojoj prikazuje način života i svakodnevicu Konavala, od Prevlake do Oboda – "Ođe je naš svijet. Nekome je ođe niđe, al' nama je sve."

VIDEO Dubrovačko-neretvanska županija

Svi su dobitnici uz novčane nagrade, e-pretplatu na Večernji list te mobitele dobili i unikatne statue kamenih jedara koje je samo za njih napravio akademski kipar Mate Turić, u svijetu poznat kao Mata Croata.

Dodjeljujući nagrade dobitnicima, i ministrica Brnjac, i župan Miletić, i glavni urednik Klarić rekli su kako su oduševljeni viđenim, pohvalivši kreativnost finalista. Đulijano Petrović, načelnik općine Kaštelir, koja je bila domaćin svečane završnice, bio je jako zadovoljan što se manifestacija održavala kod njih dodavši kako takvo događanje nikada nisu imali.

U prvom redu među uzvanicima sjedili su zaslužni što je završnica održana u Istri, Elizabeta Ružić iz Kaštelira i njezin zaručnik Marko Purišić, autori jednominutnog videa koji je lani pobijedio.

POVEZANI ČLANCI:

Kroz svečanu završnicu projekta, koji je prije tri godine pokrenuo Večernji list u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta, Hrvatskom turističkom zajednicom te partnerom projekta Hrvatskom radiotelevizijom, finaliste i uzvanike vodili su Daniela Trbović i Duško Ćurlić.

Na završnici su premijerno prikazani filmovi koje su snimili ovogodišnji finalisti te spot za pjesmu "Iznad oblaka" grupe Nola koji su za Moja.hr otpjevali mladi glazbenici iz cijele Hrvatske, a snimali su ih sudionici projekta. Spot je aranžirao Viktor Lipić, a sudjelovali su bubnjar Luciano Bradičić iz Rijeke, bas-gitarist Bruno Vučko iz Vinkovaca, Luka Kramar iz Zagreba na električnoj i Kristijan Radočaj iz Zadra na akustičnoj gitari. Vokalistice su bile Zoe Šestan iz Pule, Staša Kukić iz Požege i Gabriela Šipek iz Đurđevca. Pjevao je i zbor Brezice iz Ravne Gore, pod ravnanjem Žakline Majetić. Čuli su se i zvuci harmonike zahvaljujući Anti Bekavcu iz Splita. Klavir je svirala Sara Stojić iz Požege, tenor-saksofon Filip Bratoš iz Dubrovnika, alt-saksofon David Benić iz Čakovca, flautu Marta Pernar iz Nove Gradiške, vibrafon Franko Štrbac iz Samobora, trubu Sven Tomanić iz Siska, violine Lana Plančić iz Šibenika te Tihana Marija Majetić koja je iz Virovitice, kao i Ema Boljevčan koja je svirala violu. Najmlađa sudionica tog spota, jedanaestogodišnja Zoe Šestan, na pozornicu se popela i u Kašteliru gdje je oduševila prisutne svojom izvedbom pjesme "Dajem ti srce". U glazbenom dijelu završnice nastupili su i Barbara Munjas s pjesmom "Putem snova" te Marko Kutlić koji je otpjevao "Zar svejedno je". Snimka s dodjele bila je prikazana u subotu 17. lipnja u 20 sati na Drugom programu HRT-a.

VIDEO Moja.hr - Iznad oblaka

Dinamična i mirna Požeština

Sljedeće godine domaćin završnice izbora bit će Požeško-slavonska županija čije smo ljepote i vrijednosti imali prilike vidjeti u videu Dore, Gabriele i Karla.

– Volim ovaj kraj jer piše lijepe priče i pun je prirodnog bogatstva – kaže Dora Jurić o svojoj županiji.

– Sviđa mi se što je ovaj naš kraj i dinamičan i miran, to volim – govori Gabriela.

– Volim Požegu jer tu uvijek sretnem nekoga i to otvara vrata za nove mogućnosti – istaknuo je Karlo.

Kao jednu od prednosti života u sredini koju smatraju taman po mjeri ističu i sigurnost pa kažu da požeškim ulicama možeš prošetati u bilo koje doba, bez straha da će ti se nešto loše dogoditi.

– Moja.hr bila je prilika da nas troje surađujemo i da predstavimo svoj kraj kroz našu kreativnu viziju – rekli su Dora Jurić, Gabriela Pranjić i Karlo Hruškar, zadovoljni životom u svome kraju kojem su se vratili.

VIDEO Požeško-slavonska županija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije