HOĆE LI DOĆI DO NOVOG SUĐENJA?

Dan D za Mamiće: Europski sud objavljuje odluku o tužbi protiv Hrvatske, evo što će se dogoditi ako je prihvati

Izbor najboljih fotografija 2018., travanj
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/7
28.08.2024.
u 22:28

Hipotetski gledano, prihvati li sud u Strasbourgu Mamićevu tužbu i tezu da su mu na suđenju za izvlačenje 116 milijuna nekadašnjih kuna povrijeđena ljudska prava, imat će pravo zatražiti obnovu postupka

Danas je "Dan D" za odbjeglu braću Mamić. Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu u četvrtak će objaviti svoju odluku o tužbi Zdravka Mamića i ostalih protiv Republike Hrvatske vezanoj za prvi proces za izvlačenje novca iz Dinama, a u kojem su on, brat mu Zoran Mamić te poreznik Milan Pernar pravomoćno proglašeni krivima i osuđeni na zatvorske kazne. Županijski sud u Osijeku osudio je u lipnju 2018. godine i Damira Vrbanovića, i tu je presudu potvrdio Vrhovni sud u proljeće 2021., no nakon što je izbila afera o podmićivanju sudaca, Vrbanović je podnio ustavnu tužbu pa je Ustavni sud ukinuo presudu protiv njega i vratio proces na novo suđenje. To se novo suđenje još uvijek čeka. Jedino je Pernar bio u zatvoru, ali je zbog teške bolesti ranije pušten na slobodu, a proljetos je i preminuo.

Europski sud za ljudska prava priopćio je na svojim internetskim stranicama kako će u četvrtak donijeti pisanu obavijest o 19 presuda i/ili odluka, a na tom je popisu i Mamićeva tužba protiv Hrvatske. Priopćenja i tekstovi presuda i odluka bit će dostupni u 10 sati. Za Mamića to može značiti veliki preokret. Hipotetski gledano, prihvati li sud u Strasbourgu Mamićevu tužbu i tezu da su mu na suđenju za izvlačenje 116 milijuna nekadašnjih kuna povrijeđena ljudska prava, može to značiti da presuda pada i slijedi novo suđenje.

VEZANI ČLANCI

Naime, bude li im odluka išla u prilog, Mamić može zatražiti obnovu postupka u roku od trideset dana od datuma konačnosti presude Europskog suda za ljudska prava. Po našem Zakonu o kaznenom postupku, kazneni postupak obnovit će se kada je zahtjev za obnovu podnesen na temelju presude ili odluke Europskog suda za ljudska prava kojima je utvrđena povreda prava i sloboda iz Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda ako je povreda Konvencije utjecala na ishod postupka, a povreda ili njezina posljedica može se ispraviti u obnovljenom postupku. U rješenju kojim se dopušta obnova kaznenog postupka sud će odrediti da se postupak vrati u stadij pred optužnim vijećem, na raspravu, u postupak povodom žalbe ili u postupak izvanrednih pravnih lijekova.

Izbor najboljih fotografija 2018., travanj
1/8

Mamićeva je obrana optimistična. – Mogu vam potvrditi da je na internetskim stranicama Europskog suda za ljudska prava najavljeno kako će danas u 10 sati biti objavljena odluka u povodu zahtjeva, tj. tužbe Zdravka Mamića, a u vezi s prvim postupkom koji se vodio pred Županijskim sudom u Osijeku. Zahtjev je temeljen na čl. 6 Konvencije kojim se svakome jamči pravo na pravično suđenje. U slučaju da sud utvrdi povredu ljudskih prava Zdravka Mamića, to za sobom povlači obnovu kaznenog postupka u kojem je došlo do povrede njegovih prava, što znači da bi tada došlo do ponovljenog suđenja u tom kaznenom postupku. Duboko vjerujemo da će do toga i doći jer je notorno da Zdravko Mamić nije imao pravično suđenje – kazao nam je odvjetnik Filip Glavaš, branitelj Zdravka Mamića.

VEZANI ČLANCI

Podsjetimo, Zdravko Mamić pravomoćno je osuđen na šest i pol godina zatvora, Zoran Mamić na četiri godine i osam mjeseci, a Milan Pernar na tri godine i dva mjeseca zatvora. Prema presudi, proglašeni su krivima za malverzacije u vezi s podjelom novca od transfera Dejana Lovrena i Luke Modrića iz Dinama u inozemne klubove, kao i za porezne prijevare. 

 

Komentara 34

ŠT
ŠtoReći
22:56 28.08.2024.

e kamo sreće da je i Hajduk ovako oštećen,a ne drukčije, al ne, iz hajduka su samo uzimali, a ništa nisu davali...

SS
simpatican.simpa
00:52 29.08.2024.

Suđenje i presuda Mamiću je pokazalo da postoji pravosudna mafija i to više nego očigledno. Nažalost najviše pravosudne institucije su diskreditirane i razotkrivene i pokazale pravu sliku funkcioniranja pravne države. Da imamo stvarno trodiobu vlasti, Sabor bi izglasao nepovjerenje pravosudnim institucijama i tražio hitne promjenu, osude postojećim sucima - u prdekanu, vraćanje ukrađenog zbog kršenje Zakona i primanje mita. Što se tiče Mamića mnogi miješaju kruške i jabuke, da je sposoban. Činjenica je da se poslovalo protuzakonito , protivno poreznim Zakonima , nažalost mnogima je to odgovaralo od poreznika, inspekcija, sucima, političarima jer ih je Mamić više nego lijepo motivirao. Ako bi trebao Mamić u prdekanu, onda bi trebalo i mnogi drugi , popis je jako veliki, a prvi su na listi suci. Ovo je test za Hrvatsku u kom smjeru idemo.

MA
Marsi
03:30 29.08.2024.

Puna podrska braci Mamic...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije