NIZ GODINA

Evo koliko morate raditi u Njemačkoj za mirovinu i do 1500 eura

Euro - nova službena valuta u Republici Hrvatskoj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
09.08.2024.
u 18:42

“Potrebna nam je velika mirovinska reforma”, rekao je zastupnik u Bundestagu Sören Pellmann

Mnogi radnici u Njemačkoj primaju nisku mirovinu, unatoč godinama rada. Naime, svatko s prosječnim primanjima mora dugi niz godina uplaćivati ​​u mirovinski fond kako bi u starosti dosegao egzistencijalni minimum. Prema izračunu Ministarstva rada i socijalne skrbi, prosječni primatelji moraju uplaćivati ​​u mirovinski fond više od 27 godina da bi ostvarili starosnu mirovinu iznad razine socijalne skrbi te ukupno moraju uplatiti najmanje 83.600 eura doprinosa.

Krajem 2022. godine, prosječno osnovno osiguranje bilo je oko 862 eura mjesečno. Da bi primao mirovinu od 1.200 eura mjesečno, prosječni radnik mora imati oko 37 godina i šest mjeseci radnog staža i uplatiti oko 105.000 eura mirovinskih doprinosa. Za mirovinu od 1.500 eura, prosječni bi radnik morao raditi oko 47 godina i uplatiti oko 118.000 eura u mirovinski fond, navodi Fenix magazin

“Plaće i mirovine su nesrazmjerne. Ne izlazi dovoljno iz onoga što ljudi plaćaju”, rekao je zastupnik u Bundestagu Sören Pellmann te dodao: “Potrebna nam je velika mirovinska reforma”.

 

GALERIJA Novi most u Hercegovini izgleda nestvarno: Pogledajte što se dogodi kad njime prođe 12 kamiona s punim teretom
Euro - nova službena valuta u Republici Hrvatskoj
1/16

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar pendreck
pendreck
10:08 11.08.2024.

neodrziv sustav zbog demografskih promjena svudgje ...nema druge nego da se svatko pobrine uz posao da si osigura dodane izvore prihoda...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije