Rok do 2. ožujka

Evo što trebate znati o prijavi poreza na dohodak

porezna prijava
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/2
11.02.2015.
u 11:58

Prijavu mogu podnijeti i oni koji to nisu obvezni ako su ostvarili oporezive prihode iz različitih izvora i procijene da će ostvariti pravo na povrat poreza

Iako u prijavi poreza na dohodak za 2014. godinu, koje se trebaju predati najkasnije do 2. ožujka, nema znatnijih promjena u odnosu na godinu prije, postoji nekoliko "caka" na koje biste trebali obratiti pozornost.

Detaljne upute možete pronaći na stranicama Porezne uprave, a mi vam donosimo odgovore na najčešća pitanja.

Porezni obveznici koji obvezno podnose godišnju poreznu prijavu oni su koji ostvaraju dohodak od nesamostalnog rada iz članka 14. Zakona (plaću/mirovinu) kod dva ili više poslodavca istodobno u tijeku istog mjeseca poreznog razdoblja i/ili oni koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti iz članka 18. Zakona i djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti prema članku 19. do 24. Zakona na temelju propisanih poslovnih knjiga.

Prijavu mogu podnijeti i oni koji to nisu obvezni ako su ostvarili oporezive prihode iz različitih izvora i procijene da će ostvariti pravo na povrat poreza. Međutim, tada moraju prikazati sve oporezive primitke, što znatno smanjuje vjerojatnost za povrat poreza. Dobrovoljna prijava u pravilu se isplati jedino onima koji su ostvarili oporezive dohotke iz drugih izvora, a nisu bili zaposleni pa nisu iskoristili osnovni porezni odbitak.

Od početka prošle godine ukinute su porezne olakšice za područja posebne državne skrbi i brdsko-planinska područja, a zamijenjene su potporama koje proizlaze iz propisa o regionalnom razvoju. Tako na olakšicu od 3.200 kuna mjesečno imaju pravo građani u lokalnim jedinicama razvrstanima u I. skupinu po stupnju razvijenosti i na području grada Vukovara, a 2.700 kuna mjesečno oni na području II. skupine po stupnju razvijenosti. 

Jedno od čestih pitanja jest i koji primici se ne mogu prijaviti, tj. za koje nije predviđeno mjesto u poreznoj prijavi?

Primici za koje nije predviđeno mjesto u poreznoj prijavi su oni primici za koje je Porezna uprava odredila paušalno oporezivanje. To su primici ostvareni od obrta za koji se porez plaća paušalno, primici od iznajmljivanja soba i postelja putnicima i turistima na koje se porez plaća paušalno.

Uz navedeno, u ovu skupinu pripada i dohodak od povrata preplaćenog doprinosa za I. stup mirovinskog osiguranja.

U sklopu ove skupine primitaka razlikuju se primici koji se ne smatraju dohotkom i primici koji nisu predmet oporezivanja (u cijelosti ili do određenog iznosa). Navedene primitke možemo pronaći u članku 9. i članku 10. Zakona o porezu na dohodak.

Najčešći od promatranih primitaka jesu kamate na kunsku i deviznu štednju, obiteljske mirovine koje ostvaruju djeca nakon smrti roditelju, primici od prodaje osobne imovine (kuće,zemljišta, stanovi i sl.) te odštete koje nisu u vezi s gospodarskom djelatnošću.

Uz navedene primitke, tu su još i naknade plaće za bolovanje, rodiljni i roditeljski dopust, zatim nagrade učenicima na praksi do 1.600,00 kuna, nagrade za sportska ostvarenja prema posebnim propisima i dr.

Porezna prijava može se predati osobno u Poreznoj upravi prema mjestu prebivališta ili poštom, a na webu Porezne uprave nalaze se detaljne Upute o sastavljanju i podnošenju porezne prijave.

>> Porezne prijave za 2014. podnose se zadnji put

Komentara 7

DA
Djeca_Arbata
16:43 11.02.2015.

Predavanje ovih papira za porez je odraz kaosa kakav je u državi...budući da sam nezaposlen, ali da sam nešto malo radio išao sam na općinu pitati kako da ispunim formulare...na burzi su ni rekli da će mi to ekipa na poreznoj na općini sve objasniti...naravno ženske na općini nisu znale ili imale vremena mi objašnjavati...rekoh nemam printer doma i ne znam kaj da upišem u rubrike...kažu žene ma ispunite osnovne podatke, a mi vam to ne računamo već to računa neka druga ekipa...i tako ispunio osnovne podatke i predao potvrde i nemam pojma na čemu sam...a poanta je da porezna sve zna i da ona sama treba obračunavati povrat poreza...samo se želi pokazati da ekipa uhljeba ipak nešto radi i da su potrebni u sistemu...eto to je žalosno...

DO
dostojni
12:28 11.02.2015.

Ma kakav povrat poreza, pričate gluposti..

OS
osica
12:42 11.02.2015.

Novi zakon o područjima posebne državne skrbi je na snazi od 01.01. 2015.g. a ne od početka prošle godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije