Kriminal

FBI zadovoljan: uhićen slovenski haker koji je stvorio 'Leptira'

haker
AFP/Pixsell
31.07.2010.
u 17:35

Slovenska je policija uhitila Iserda, ispitala ga, ali je on potom pušten na slobodu

Američki FBI objavio je da je dvogodišnja istraga cilj koje je bilo otkrivanje izvora virusa i sličnih štetnih programa kojima je zaraženo 12 milijuna računala diljem svijeta s uspjehom okončana u Mariboru uhićenjem 23-godišnjeg Slovenca.

Njegovo se pravo ime ne zna, već samo njegovo kodno ime - Iserdo. FBI je priopćio da je njihova suradnja sa slovenskom policijom i policijom u Španjolskoj gdje je kupljeno najviše Iserdovih programa "Leptir" bila bez premca.

Uhitili ga, pa pustili

Slovenska je policija uhitila Iserda, ispitala ga, ali je on potom pušten na slobodu. Policija tvrdi da je prije toga osigurano kako on ne može uništavati dokazni materijali niti napustiti zemlju. Istraga još traje pa protiv hakera još nije formalno podignuta optužnica. Zasad ga se sumnjiči da je prodavao programe operatorima Maripose, španjolskoga botneta (mreže zaraženih računala kojima se upravlja iz jednog centra) koji je krao brojeve kreditnih kartica, upadao na bankovne račune, sustave velikih kompanija i banaka u čak 190 zemalja.

Odjel slovenske policije za borbu protiv kompjutorskoga kriminala dojavu je od FBI-ja dobio još u travnju. Osim Iserda, uhićen je još jedan 24-godišnjak, zaplijenjeno je 75 računala i pretraženo više kuća i stanova. Iserdo je nekim klijentima, uglavnom iz Španjolske, svoje programe naplaćivao i po nekoliko tisuća eura.

Španjolska je policija razbila mrežu Mariposa i uhitila njezine kreatore protiv kojih se vode kazneni postupci zbog teškog oblika kompjutorskoga kriminala. Mariposa je prema nekim procjenama najveća takva mreža do sada.

Program prodavan kriminalcima

Jeffrey Troy, zamjenik šefa odjela FBI-ja za kompjutorski kriminal, kazao je da je uhićenje Iserada i njegovih pomoćnika izuzetno važno zato što je uz one koji su se služili programom uhićen i njegov tvorac, što se dosta rijetko događa.

Nedavno je i direktor FBI-ja Rober Mueller kazao da su Iserdovi programi poznati pod imenom "Leptir" putem Maripose dalje prodavani kriminalcima i da je zapravo riječ o mreži koje je potkopala integritet interneta te ugrozila poslovne i privatne korisnike, odnosno sve one koji su putem interneta baratali novcem.

Ključne riječi

Komentara 38

ST
standup
19:10 31.07.2010.

Slovenc je Tat !!

OB
-obrisani-
21:51 31.07.2010.

rea_ to je nekad palilo! Napraviš upad ili virus da pokažeš koliko vrijediš i to je to! Danas već imaš tako dobre studente informatike a koiji nisu zadojeni destruktivom da su ovi pilići samo mrlja na svjetskoj mreži! Vremena se mjenjaju! Dobri informatičari stvaraju jer to je pravi put i princip!

CJ
can@jisraM
18:53 31.07.2010.

Ovome treba odrapit 10-15 godina zatvora,za primjer drugima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije