Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRANI RADNICI

Filipinac o radu u Hrvatskoj: 'Nije lako biti odvojen od obitelji, ali ostat ću dokle god me firma bude htjela'

Zagreb: U Hrvatskoj 20 posto radne snage u privatnom sektoru čine stranci
Foto: Patrik Macek/PIXSELL, ilustracija
10.11.2023.
u 09:36

Za posao pomoćnog radnika na gradilištu, Raygan je plaćen 900 do 1000 eura mjesečno. Kao i svim drugim kolegama stranim radnicima, uz to su mu plaćeni smještaj, režije, prijevoz do posla te dva topla obroka

Već desetljećima hrvatska prolazi demografsku tranziciju koju je obilježilo smanjenje rodnosti, ali ponajviše masovno iseljavanje iz zemlje. Na popisu stanovništva 2021. godine prvi smo put imali manje od četiri milijuna stanovnika, a to se odrazilo i na tržište rada. Kako bi nadoknadili nedostatak radnika, poslodavci se posljednje dvije godine sve više okreću uvozu stranih radnika, naročito u građevini, trgovini i turizmu, no rijetko koja djelatnost u Hrvatskoj danas funkcionira bez inozemne radne snage.

U Krapinsko-zagorsku županiju najviše radnika stiže u građevinski sektor, rade na prijevozu i skladištenju, a najtraženija zanimanja su zidar, vozač teretnog vozila, monter građevinskih elemenata, elektroinstalater te zavarivač, navodi portal Zagorje. Najviše stranih radnika u tu županiju dolazi iz Bosne i Hercegovine, Indije, Nepala, Bangladeša i Filipina, a jedan od njih je Raygan Medrano (42).

Filipinac Raygan na prijedlog kolege prije osam mjeseci stigao je u Zagorje iz Katara, a proces je bio jednostavan – prijavio se u agenciju i prošao intervju. Pomoglo mu je i to što ima iskustva u građevinskim poslovima kakve sada izvodi za tvrtku iz Velikog Trgovišća, jer se bez relevantnog iskustva nije ni mogao prijaviti u agenciju za građevinske poslove.

"Nije lako biti odvojen od obitelji, vidjeti se s njima samo preko videopoziva. No, doma je teško. Danas imate posao, sutra nemate. Tako da, jesam daleko od obitelji, ali pomažem im i šaljem im svaki mjesec novac", kazao je Raygan koji na Filipinima ima suprugu, 16-godišnjeg sina i 14-godišnju kćer. Tamo se prosječna plaća kreće oko 300 do 400 eura mjesečno, a plaćom u Hrvatskoj je zadovoljan, iako je morao sam platiti troškove agencije, kao i avionsku kartu.

POVEZANI ČLANCI:

Zagorje je drukčije od Filipina, priznaje Raygan, no dodaje kako se brzo prilagodio na život u stanu s kolegama. "Ovdje je lijepo živjeti. Svi su ljudi susretljivi, gostoljubivi, kao i kolege na poslu. Na poslu imamo topli obrok, a u stanu kuhinju, pa nakon posla sami kuhamo. Hrana je ovdje dobra, iako je malo drukčija od one na koju smo navikli", opisao je. Najviše ga je iznenadila klima, a u Hrvatskoj je prvi put vidio snijeg.

Za posao pomoćnog radnika na gradilištu Raygan je plaćen 900 do 1000 eura mjesečno. Kao i svim drugim kolegama stranim radnicima, uz to su mu plaćeni smještaj, režije, prijevoz do posla te dva topla obroka. "Namjeravam ovako raditi dokle god me firma bude htjela, a nadam se da će to biti dugo, dokle god budem fizički mogao raditi", otkrio je. 

Tvrtka MDK uz Raygana zapošljava još 19 stranih radnika, a u sljedećih mjesec dana trebalo bi ih doći još desetak koje su zatražili u travnju. Voditelj tima za operativne resurse Nikola Novosel kaže da su iskustva sa stranim radnicima pozitivna, a najveći je problem jezična barijera. "Naši radnici uglavnom su stariji od 50 i nisu baš upoznati sa stranim jezicima, pa je teško napraviti obuku, objasniti im posao, uputiti ih u posao. No, radnici s Filipina uglavnom svi znaju engleski, tako da smo s njima jako zadovoljni, a već su naučili i puno hrvatskih riječi, pogotovo pojmova na gradilištu", pohvalio je Novosel radnike.

VIDEO Dječak (15) objavio oglas za posao, a onda je uslijedila lavina

Komentara 6

Avatar Le-Freak
Le-Freak
09:52 10.11.2023.

To su dobri ljudi, žrtvuju se za ženu i djecu, rade da bi našli svoj mali kutak gdje im djeca imaju mogućnost da sretnije odrastu. I moramo takve ljude jako razlikovati od onih migranata koji dolaze na zapad samo zbogg socijalnih beneficija i koji u grupama premlačivaju domicilno stanovništvo odnosno napastuju kršćanke.

TU
tuzibaba
10:07 10.11.2023.

To je surova stvarnost, poslodavac će filipincu dati 1000 eurića plaće platit ćemu smještaj, hranu i put ali domaćem radniku koji radi za istu plaću neće dati ni centa jer mu ne odgovara dobrobit hrvata. što su mu radnici siromašniji to se bolje osijeća u svome bogatstvu i bahatosti

DU
Deleted user
10:03 10.11.2023.

"Nije lako biti odvojen od obitelji" - ovisi. Na listama za europarlamentarce bude poprilična gužva, U Živom Zidu su se fizički razračunali kako bi bili odvojeni od obitelji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije