NISU PAKETI

FOTO Još je aktualna ova SMS prijevara: Upozorite roditelje da ne odgovaraju na ovakve poruke

Zagreb: Svakodnevica u središtu grada
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
01.08.2024.
u 16:40

Policija savjetuje da u ovom slučaju pronađete alternativni način za stupanje u kontakt s djetetom kako biste provjerili istinitost informacije

Nakon još jednog u nizu slučaja prijevare u kojem je starija ženska osoba ostala bez više stotina eura, policija ponovno apelira na građane da paze kome odgovaraju na SMS poruke i da dobro provjere o čemu se radi ako im se išta učini sumnjivo. Prevaranti su sve domišljatiji, poruke ne izgledaju uvijek jednako, a svako malo osmisle neki novi trik.

Posljednjih dana aktualne su poruke u kojima se prevaranti pretvaraju da su dijete osobe kojoj šalju poruku. Obraćaju se s "mama" te mole žrtvu da spremi "njihov novi broj" jer su mobitel izgubili ili im se pokvario. Ako žrtva pristane i pošalje poruku, dalje će se pretvarati da zbog nekog razloga hitno trebaju novac koji će im ona, misleći da se radi o njenom djetetu, obično uplatiti.

PU Krapinsko-zagorska na svojim stranicama izvještava o slučaju koji je prijavljen jučer, a dogodio se u utorak, u kojemu je 69-godišnja hrvatska državljanka prevarena na upravo ovaj način. U poslijepodnevnim satima je dobila SMS poruku koju je slijedilo više poruka na platformi za komunikaciju od nepoznate osobe koja se pretvarala da je njena kćer kojoj treba posuditi novac jer je upala u problem.

Gospođa je odmah kupila desetak vrijednosnih bonova čija ukupna vrijednost prelazi nekoliko stotina eura i kodove proslijedila na broj s kojim je razgovarala misleći da se radi o njenoj kćeri. Policija savjetuje da u ovom slučaju pronađete alternativni način za stupanje u kontakt s djetetom kako biste provjerili istinitost informacije. Također napominju da ne odgovarate na SMS i ne slijedite poveznice niti uplaćujete ikakav novac prije provjere.

Primjere prevarantskih poruka pogledajte u nastavku teksta:

Foto: PU krapinsko-zagorska

Foto: Čitatelj

Foto: Čitatelj

 

Ključne riječi

Komentara 1

CH
chemica
17:08 01.08.2024.

Ta je povjerovala i bivšem HDZ-ovcu Penavi da neće s HDZ-om.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije