NA PRIJESTOLJU VEĆ 38 GODINA

FOTO Kralj Mswati III. stigao u posjet Vučiću: Ima desetak žena i uživa u luksuzu, a narod mu umire od side

Beograd: Kralj Msvati III iz Kraljevine Esvatini u posjeti Republici Srbiji
Foto: Antonio Ahel
1/17
19.10.2024.
u 14:38

Kralj Mswati III. dočekan je s najvišim državnim počastima ispred Palače "Srbija", uz crveni tepih, počasni stroj Garde i intoniranje himni dviju zemalja. Predsjednik Aleksandar Vučić, koji je osobno dočekao kralja, naglasio je značaj ovog posjeta za buduću suradnju i razvoj odnosa između Srbije i Esvatinija

Mswati III. (56), kralj Esvatinija, države u južnoj Africi, stigao je u petak navečer u službeni posjet Srbiji. Na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić, koji je izrazio dobrodošlicu kralju i njegovoj delegaciji.

Kralj Mswati III. dočekan je s najvišim državnim počastima ispred Palače "Srbija", uz crveni tepih, počasni stroj Garde i intoniranje himni dviju zemalja. Predsjednik Aleksandar Vučić, koji je osobno dočekao kralja, naglasio je značaj ovog posjeta za buduću suradnju i razvoj odnosa između Srbije i Esvatinija.

"Posjeta kralja Mswatija III. simbol je jačanja prijateljskih odnosa između Srbije i Esvatinija. Razgovarat ćemo o ključnim temama kao što su ekonomija, znanost, inovacije i tehnološki razvoj", poručio je Vučić. On je dodao da se očekuje potpisivanje bilateralnih dokumenata o suradnji u područjima trgovine, obrazovanja, turizma, telekomunikacija i umjetne inteligencije, što će otvoriti vrata za nove projekte i inicijative.

Inače, kralj Mswati III. poznat je po svom kontroverznom načinu vladavine, a pod njegovim vodstvom Esvatini se suočava s brojnim izazovima, uključujući visoku stopu, jednu od najviših na svijetu, zaraženosti HIV-om. Također, živi u poligamnom braku, pa tako BBC piše da 56-godišnji monarh trenutno ima 11 žena, a navodno se ženio ukupno 15 puta. Kritičari optužuju kralja Mswatija, koji vlada dekretima i na prijestolju je već 38 godina, da uživa u luksuzu sa svojim poligamnim kućanstvom dok većina njegova naroda živi u siromaštvu.

VEZANI ČLANCI:

Što se tiče Esvatinija, koji se do 2018. zvao Svazi, nalazi se na samom jugu Afrike, a površina mu je 17.350 km. Prema popisu stanovništva iz 2017., u Svaziju živi 1 093 238 stanovnika, a prema procjeni iz 2022. 1 174 000 st. ili 67,6 st./km², prema podacima Hrvatske enciklopedije. Očekivano trajanje života (2020) prilično je nisko i iznosi 56,5 godina za muškarce (40,7 godina 2005), a 65,4 godine za žene (44,6 godina 2005). Jedan od glavnih razloga takvom očekivanom trajanju života visok je udio zaraženih HIV-om. Stopa infekcije HIV-om među najvećima je u svijetu (20% stanovništva, 2021), premda je u opadanju (39% stanovništva, 2004).

Osnovnoškolsko obrazovanje nije obvezno; nepismeno je 10,7% stanovništva. Službeni su jezici svazi i engleski. Glavni je i najveći grad Mbabane (60 691 st., 2017). Svazi je siromašna zemlja, a gospodarstvo joj opterećuje nedovoljan industrijsko-tehnološki razvoj, raširenost korupcije, nedostatak stranih investicija, niska poljoprivredna produktivnost (uzrokovana i povremenim sušama), velik broj zaraženih HIV-om. Prosječna je godišnja stopa nezaposlenosti 2020–22. iznosila 24,7%. Udjel siromašnoga stanovništva 2022. je oko 55% (2010. bio je 63%). Najveći BDP, u vrijednosti od približno 4,9 milijarda USD (oko 4397 USD po stanovniku), ostvaren je 2012., a 2022. BDP je iznosio 4,7 milijarda USD (oko 3987 USD po stanovniku).

Esvatini je stekao autonomiju u listopadu 1966., a neovisnost 6. 11. 1968. U travnju 1973. kralj Sobhuza II. uspostavio je apsolutnu monarhiju, čime su političke stranke postale zabranjene. Godine 1986. vlast preuzima kralj Mswatii III., čija vladavina nastavlja jačati kraljevski apsolutizam, dok se istovremeno intenzivira suzbijanje političke oporbe. U rujnu 2008. pobunjenička skupina Narodnooslobodilačka vojska Umbane izvela je neuspjeli bombaški napad na kralja Mswatija III. Četiri godine kasnije, u travnju 2018., kralj je donio odluku o promjeni imena kraljevine u Esvatini, što u prijevodu znači "zemlja Svazijaca", i nastavio s autoritarnom vladavinom koja je definirala njegovu eru.

Prema Ustavu, Svazi je kraljevina u kojoj je nasljedni monarh poglavar države, vrhovni vojni i policijski zapovjednik te nositelj izvršne vlasti koju provodi putem Vijeća ministara, na čelu kojega je premijer. Premijera među zastupnicima Skupštinskoga doma parlamenta imenuje monarh, koji na premijerov prijedlog potvrđuje ostale članove vlade.

Beograd: Kralj Msvati III iz Kraljevine Esvatini u posjeti Republici Srbiji
1/17

Komentara 15

VE
venom8
15:16 19.10.2024.

Odlicni odnosi dvije deponije.

TU
TunolovacAnte
15:23 19.10.2024.

Dnevna doza budalaština iz komšiluka. Jedina razlika između ova dva ridikula na slici je što Vučić ima manje žena al dere svoj narod više nego ovaj muljator mu kolega kralj.

JR
Jr48
15:06 19.10.2024.

Vidi ovih botova što se raspisali kao da dolazi Putin a ne neki redikul . Da imate mozga nebi ovo ni objavili kao vijest šutili bi sad će vas svi ismijavati 🤣🤣. Možda Vučka pozove u svoj harem ili Anu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije