NESTALI, LOGORI, GRANICA...

Velik iskorak u odnosima: Hrvatska i Srbija prvi put raspravljaju o otvorenim pitanjima

Andrej Plenković otvorio je Mostarski sajam
Foto: Denis Kapetanović /PIXSELL
1/3
17.10.2024.
u 14:13

Hrvatska već dulje vrijeme inzistira na sistematskom bavljenju otvorenim pitanjima i prenosi to srbijanskoj strani, a ishod današnjeg sastanka, kao i daljnji koraci, pokazat će koliko je srbijanska strana spremna i voljna zaista na njima i raditi

Napokon se i to dogodilo – danas se u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova prvi put sastaju izaslanstva Hrvatske i Srbije zadužena za rješavanje otvorenih pitanja između dviju država. Hrvatsko izaslanstvo na ovom koordinacijskom susretu predvodi državni tajnik Frane Marušić, a srbijansko kolega iz tamošnjeg MVP-a Damjan Jović. Na ovom sastanku traže se područja s poduge liste otvorenih pitanja kojom bi se trebali početi baviti, što bi napokon bio prvi iskorak u odnosima dviju država. Preciznije: verificirat će se katalog otvorenih pitanja – a nestali, srbijanski logori i hrvatski logoraši, povrat arhivskog gradiva i granica su neki od njih, a potom će se odrediti i hodogram njihovih rješavanja.

Hrvatska već dulje vrijeme inzistira na sistematskom bavljenju otvorenim pitanjima i prenosi to srbijanskoj strani, a ishod današnjeg sastanka, kao i daljnji koraci, pokazat će koliko je srbijanska strana spremna i voljna zaista na njima i raditi. Ovaj koordinacijski susret inicirao je i dogovorio ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Markom Đurićem u srpnju ove godine u Novom Sadu. Tad je Grlić Radman inzistirao da se pokuša već u sljedećem razdoblju krenuti s rješavanjem nekoliko otvorenih pitanja, a isto je ponovio pri nedavnom susretu sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Dubrovniku.

Priču o ovakvom sastanku, gdje se konkretno radi i gdje su na stolu konkretni materijali, a ne samo verbalna obećanja, inicirao je hrvatski ministar Gordan Grlić Radman. Počela je još u siječnju 2023., kad je Grlić Radman u Subotici u razgovoru sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem izložio što Hrvatska želi kako bi nastavila – točnije započela – s poboljšanjem odnosa. Napravit će se lista otvorenih pitanja s obje strane. Lista otvorenih pitanja je dugačka, među njima je svakako humanitarna tema nestalih, procesiranje ratnih zločinaca i vladavina prava. Predložio je i hodogram – za početak, mjesec dana, dan gore ili dolje, da se ta lista usuglasi. Apsolutno, spremno je prihvatio Dačić, i sam dajući prijedloge što će srbijanska strana dodati na tu listu, a tiče se ekonomije. I nakon toga – ništa. No trebalo je proći više od godinu dana da se srbijanska strana zaista odazove, napravi katalog, imenuje povjerenstvo, i njegova voditelja te da se danas napokon susretnu.

POVEZANI ČLANCI:

Srbijansko povjerenstvo predvodi državni tajnik Damjan Jović. Rođen je 1982., diplomirao je međunarodne odnose na Fakultetu političkih znanosti u Beogradu, magistrirao na Karlovom sveučilištu u Pragu u području međunarodne politika i sigurnosti, a master studije u istom području pohađao je na Londonskom sveučilištu (UCL – SSEES), a usavršavao se i na Yaleu u SAD-u.  
Od 2012. do 2014. bio je član vanjskopolitičkog tima predsjednika Srbije, od 2014. do 2020. godine radi u Uredu za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije kao bio savjetnik, a onda i zamjenik direktora Ureda. Bio je član pregovaračkog tima za pristupanje Srbije Europskoj uniji Vlade Republike Srbije za Poglavlje 35. o normalizaciji odnosa s Kosovom. U Ministarstvu vanjskih poslova radio je kao pomoćnik ministra za bilateralnu suradnju, a potom je radio kao generalni konzul Srbije u Chicagu. U srpnju ove godine imenovan je kao državni tajnik. I naposljetku, član je Mense Srbija, stoji u Jovićevoj službenoj biografiji.

>> VIDEO Vučić stigao u Dubrovnik na summit Ukrajina – jugoistočna Europa

Komentara 43

TE
tek
14:25 17.10.2024.

A ratna odšteta ???

PR
pravedno
15:01 17.10.2024.

Predpostavljam da je uzaludno gubljenje vremena razgovarati o bilo čemu sa ovom vlašču Srbije. Mislim da bi se situacija mogla još više pogoršati u odnosima dviju zemalja, jer ova radikalna politika AV-a koji je najveći muljator svih vremena na ovimovim prostorima nema svrhe. Vidimo da mulja cjelu međunarodnu zajednicu i sve u okruženju i to po njegovom uspješno.

TP
The_Point
14:47 17.10.2024.

Mislim da je Vučić rekao da Srbija vidi stvari posve drugačije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije