Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas ozlijeđen radnik

FOTO Poginulo sedmero ljudi, više od 200 ranjeno: Pogledajte kako je pod kišom zvončića '95. izgledao Zagreb

Srbi raketirali Zagreb kao osvetu za vojni poraz u akciji Bljesak u zapadnoj Slavoniji 2. i 3.5.1995.
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/8
25.05.2023.
u 13:58

Na Strossmayerovom trgu danas je u Zagrebu ozlijeđen radnik, prilikom radova na krovu. Još nema slućebene potvrde, no 24sata doznaju da je eksplodirao zvončić zaostao iz Domovinskog rata. Točnije, iz brutalnog raketiranja Zagreba.

Raketiranje Zagreba 2. i 3. svibnja 1995. dogodilo se u znak odmazde za gubitak okupiranih dijelova zapadne Slavonije u vojno-redarstvenoj akciji "Bljesak", a vojska pobunjenih Srba je raketnim sustavom "Orkan" s kazetnim punjenjem, zabranjenim međunarodnim konvencijama, raketirala civilne ciljeve, samo središte Zagreba, Siska, Karlovca i Jastrebarskog.

Rakete s tzv. zvončićima padale su prvog dana na Strossmayerov trg i ulice na istoku do Križanićeve, a drugog dana na zgrade Dječje bolnice u Klaićevoj ulici, Hrvatskog narodnog kazališta, Akademije dramskih umjetnosti i Doma umirovljenika "Centar". Također, gađani su Zrakoplovna luka i naselje Pleso. U napadima je poginulo sedmero ljudi, uključujući i jednog pirotehničara koji je sudjelovao u uklanjanju velikog broja neeksplodiranih "zvončića", a ranjeno je 218 osoba.

GALERIJA: Pogledajte strašni prizore raketiranja Zagreba '95.

Srbi raketirali Zagreb kao osvetu za vojni poraz u akciji Bljesak u zapadnoj Slavoniji 2. i 3.5.1995.
1/8

U listopadu 2013. godine, prilikom sanacije krova na Dječjoj bolnici, pronađen je zaostali "zvončić" koji je protueksplozijska služba sigurno detonirala, ali tek nakon što je u operacijskog sali ispod toga krova uspješno završen operativni zahvat.

Martić osuđen i za raketiranje Zagreba

Jedan od vođa srpskih pobunjenika Milan Martić svoju je odgovornost javno priznao u Kninu, a još ranije, u veljači 1995., poručivao je kako ih nitko ne može spriječiti da tuku po Zagrebu, Osijeku, Vinkovcima, Zadru, Karlovcu, Splitu i drugim gradovima. Drugog dana napada na televiziji je izjavio da je naredio granatiranje Zagreba. Haaški sud osudio je Martića na 35 godina zatvora zbog progona, ubojstava, mučenja, deportiranja i ostalih zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata počinjenih početkom '90.-ih protiv Hrvata i ostalih nesrba u Hrvatskoj. Proglašen je odgovornim i za zapovijedanje napada raketama na Zagreb u svibnju 1995.

VEZANI ČLANCI:

Martić je u ožujku 2020. osuđen u odsutnosti na zagrebačkom Županijskom sudu na sedam godina zatvora za raketiranje Karlovca u svibnju 1995. dok je 'krajinski' general Milan Čeleketić za napade na taj grad i Zagreb, također u odsutnosti, osuđen na 20 godina. U spomen na žrtve napada, Zagreb je 2007. godine prostor na uglu Vlaške i Draškovićeve ulice imenovao Trgom svibanjskih žrtava 1995.

Komentara 4

GZ
Glas za hdz=glas za pupovca
14:54 25.05.2023.

Hoće li Milorad zaplakati zbog ovoga ili plače samo kad ga netko pogodi s kriškicom limuna?

VB
vlasta.blecic
17:32 25.05.2023.

Ne znam za Pupovca i ne zanima me ali sam vrlo tužna i nesretna.Klaiceva i Rebro su mi nekoliko meseci u detinjstvu bili drugi dom...Da ništa drugo nisu uradili,zbog pogodaka po bolnicama svi treba da budu zatvoreni a ključeve izgubiti. I nema pominjanja Jasenovca jer među sljedbenicima Isusa iz Nazareta nema osvete i ne sme je biti.

Avatar utunelu
utunelu
15:04 25.05.2023.

nije kasetnim vec kazetnim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije