Simbol Mediterana

FOTO Na šibenskoj tržnici prve smokve: Cijena im je 45 kuna

Šibenik: Na tržnicu stigle smokve po cijeni od 4-5 eura po kilogramu
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/9
11.07.2023.
u 16:12

Konzumacija ovog voća regulira tlak, povoljno djeluju na kardiovaskularno zdravlje, a visoke razine vlakana mogu pospješiti mršavljenje...

Prve ovogodišnje smokve stigle su na šibensku tržnicu. Kako su nam tamo objasnili, riječ je ranoj smokvi, takozvanoj petrovki, koja sazrijeva oko blagdana svetog Petra, pa otuda i ime.  

Smokva, simbol Dalmacije, bogata je fitonutrijentima, vitaminima i antioksidansima, a sadrži malo kalorija. Na 100 grama voća je 60 kalorija, uglavnom prirodnih šećera. Prepune su željeza, fosfora, kalija, kalcija, magnezija, vitamina B6, E, C, A, te betakarotena.   

Konzumacija ovog voća regulira tlak, povoljno djeluju na kardiovaskularno zdravlje, a visoke razine vlakana mogu pospješiti mršavljenje... 

Cijene kilograma smokve na šibenskoj tržnici kreću se od četiri do šest eura, odnosno od 30 do 45 nekadašnjih kuna. Puno se ovo ljeto govori o ovogodišnjim cijenama na Jadranu pa će im mnogima i smokva biti preskupa. No sudeći po zakonu prodaje i potražnje, sigurno ima i onih kojima ova cijena ni najmanje ne smeta. 

Ključne riječi

Komentara 5

PO
Poka
07:14 12.07.2023.

U Malinskoj na pijaci su 10 Eura

ZD
ZDRU
19:54 11.07.2023.

Otkud kune u Šibeniku?

Avatar Svračak
Svračak
17:29 11.07.2023.

Ljudi moji što se čudite. Od poljoprivrede svi bježe i kada se pojave još ovih malo preostalih sa svojim proizvodima cijene lete u nebo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije