posljedice poplave

FOTO Obrovac ne pamti ovakvu katastrofu: Tužni prizori na ulicama grada, ljudi spašavaju imovinu

Ogromne štete u Srednjoj školi Obrovac
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/10
Autori: Vecernji.hr, Hina
16.05.2023.
u 13:26

Tijekom srijede očekuje se veliki vodni val rijeke Save iz Slovenije, kao i maksimalni vodostaji Kupe u Karlovcu i Une u Hrvatskoj Kostajnici gdje su od jutros na snazi izvanredne mjere obrane od poplave, objavile su Hrvatske vode.

Na području Obrovca angažirani su brojni vatrogasci iz Zadarske županije. Rade se smjene vatrogasaca koji neprestano izrađuju zečje nasipe te ispumpavaju poplavljene objekte. Zbog najave nove kiše i nailaska dodatne vode iz pritoka te nadiranja podzemnih voda i dalje su aktivni stožeri civilne zaštite. Pomažu ugroženom stanovništvu pri spašavanju imovine. A kakvu je štetu ostavila poplava u Obrovcu, dovoljno govore fotografije s ulica grada kao i iz srednje škole. 

Ogromne štete u Srednjoj školi Obrovac
1/16

 

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Matej Rudić kazao je da je vodostaj Zrmanje pao. "Vatrogasci stalno rade na ispumpavanju vode u Obrovcu i jedna trećina vode je smanjena u poplavljenoj jezgri. Usporedo s time, radi se i na ispumpavanju poplavljenih podruma. Ako uspijemo smanjiti nivo vode, tada ćemo povećati broj vatrogasnih snaga i pumpi." 

Dramatične snimke stižu i s područja Gračaca. Situacija u Gračacu je ozbiljna s obzirom na izlijevanje rijeke Otuče i podzemne vode te je potrebno naći sveobuhvatno infrastrukturno rješenje kako bi se pomoglo ljudima, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Naveo je kako je poplava kombinacija činjenice da se Otuča izlila i brojnih podzemnih voda, odnosno da je došlo do zasićenja tla. Dodao je kako se dugoročno cijeli kompleks podzemnih voda, rijeka, povećanih obilnih kiša vezanih i za klimatske promjene mora sagledati sveobuhvatno jer je ono što se dogodilo u Gračacu imalo izravan utjecaj na ono što se dogodilo u Obrovcu. 

Načelnik Općine Gračac Robert Juko rekao je kako su na sastanku ministru izložili svoje probleme i trenutačno stanje. Juko je također naveo kako je Otuča imala najveći vodostaj ikad izmjeren. Prije je iznosio 200 centimetara, a jučer, kada je bila poplava, bio je na 235. Danas je vodostaj 123 centimetara. "Kiša i dalje pada, imamo problem ispod Gračaca u Đekić glavici, zvali su nas pa idemo na teren jer voda prodire u neke kuće", istaknuo je Juko.

Video: Stanje je u Gračacu vrlo ozbiljno: Pogledajte potpuno poplavljenu cestu

Tijekom srijede očekuje se veliki vodni val rijeke Save iz Slovenije, kao i maksimalni vodostaji Kupe u Karlovcu i Une u Hrvatskoj Kostajnici, gdje su od jutros na snazi izvanredne mjere obrane od poplave, objavile se u utorak Hrvatske vode. Formiranje vodnog vala Save procjenjuje se na razini 1800 do 2000 prostornih metara u sekundi, a visoki vodostaji Kupe očekuju se na karlovačkom, petrinjskom i sisačkom području te osobito rijeke Une na kostajničkom području.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar MalenaB.
MalenaB.
14:16 16.05.2023.

I kaže Plenki pomoći ćemo AKO.. bude trebalo ..kao i Hrvatskoj..NE pomažete

Avatar Cro_Puppy
Cro_Puppy
14:15 16.05.2023.

Sada je vrijeme za pokazati solidarnost. Tko može neka donira bilo u novcu ili stvarima, a tko može odvojiti vremena neka se priključi ekipama za saniranje štete.

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
13:46 16.05.2023.

Timovi predvođeni Plenkovićem, Božinovićem i ostalim stručnjacima, ubrzo će u iduće 3-4 godine sanirati štetu. Također će poduzeti mjere prevencije pa će buduće poplave biti manje štetne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije