SVEČANO OTVORENJE

FOTO Split ima novu promatračnicu na Marjanu: 'Uživajte u najljepšem pogledu na svijetu'

Split: Svečano otvorena nova promatračnica na vrhu Marjana
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/9
07.09.2024.
u 14:55

Promatračnica je dio velikog europskog projekta "Brdo prošlosti-oaza budućnosti", koji je počeo još 2019. godine

Grad Split je dobio novu atrakciju, 19 metara visoku promatračnicu smještenu na Sedlu Park šume Marjan, koja je otvorena u subotu ujutro. Gradonačelnik Ivica Puljak izjavio je da promatračnica futurističkog izgleda najavljuje budućnost Splita i upozorava na očuvanje najvrjednijih resursa. Rekao je kako će taj objekt služiti povećanju sigurnosti Marjana i cijelog šireg područja grada. "Čestitam svima koji su strpljivo i predano radili na projektu i uspješno ga završili. Sve Splićane i goste pozivam da uživaju u najljepšem pogledu, gradu i okolici na svijetu", poručio je Puljak.

Pročelnica službe za razvoj grada Antonia Eremut Erceg istaknula je kako je konačna cijena 1,3 milijuna eura, a promatračnica je djelomično sufinancirana iz sredstava EU, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita. "Ulaz u promatračnicu je besplatan i dostupan građanima i turistima. Biti će otvorena od 8 do 20 sati, pri čemu u jednom trenutku na vrhu platforme može biti najviše deset osoba. U sklopu promatračnice je i lift za osobe s invaliditetom", rekla je Eremut Erceg.

Nabavljen je i električni autobus kojim će se od Posjetiteljskog centra Javne ustanove Park šuma Marjan dolaziti do promatračnice, dok će osobe s invaliditetom uz najavu moći doći u pratnji i sa svojim vozilima, dodala je Eremut Erceg. Promatračnica će biti digitalno povezana sa svim ulaznim rampama na Marjanu, a u podnožju će se nalaziti djelatnici protupožarne zaštite. Arhitekti promatračnice su Emil Šverko i Neno Kezić.

Promatračnica je dio velikog europskog projekta "Brdo prošlosti-oaza budućnosti", koji je počeo još 2019. godine. Na mjestu nove promatračnica desetljećima je bila smještena stara željezna. Današnja promatračnica ima pogled od 360 stupnjeva koji zahvaća gradove i susjedne otoke.

VIDEO Dolazak nevremena u Pulu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije