SVI NA NOGAMA

FOTO U ovoj podzemnoj bolnici u Izraelu alarmantno stanje: Osoblje se priprema za osvetu Hezbollaha

Foto: Reuters
1/8
07.08.2024.
u 10:49

Liječnici u ovoj ustanovi kažu da su spremni za veliki napad na Haifu, posebno s obzirom na prijetnju sveobuhvatnog regionalnog rata nakon ubojstva političkog vođe Hamasa Ismaela Hanije i višeg zapovjednika Hezbolaha Fuada Šukra prošlog tjedna.

U Haifi, na sjeveru Izraela, duboko pod zemljom smješten je golem medicinski kompleks. Ova podzemna bolnica, opremljena operacijskim dvoranama, rodilištem i medicinskim potrepštinama, može primiti više od 2000 pacijenata, iako je trenutno prazna. Medicinski centar Rambam izgradio je ovu bolnicu nakon rata između Izraela i Hezbolaha 2006. godine. Bolnica je u pripravnosti od Hamasovog napada 7. listopada prošle godine i izraelske vojne kampanje u Gazi koja je uslijedila. U slučaju velikog napada na Izrael, bolnica bi mogla primiti pacijente iz nadzemnog medicinskog centra i drugih obližnjih bolnica te ozlijeđene.

Liječnici u ovoj ustanovi kažu da su spremni za veliki napad na Haifu, posebno s obzirom na prijetnju sveobuhvatnog regionalnog rata nakon ubojstva političkog vođe Hamasa Ismaela Hanije i višeg zapovjednika Hezbolaha Fuada Šukra prošlog tjedna. Haifa je ranjiva zbog blizine granice s Libanonom i Hezbolahovim raketama.

Prema izvješću BBC-a, dr. Avi Weissman, medicinski direktor centra, ističe da nitko ne može precizno predvidjeti kada bi mogla doći nova prijetnja, ali dodaje da se puno razgovara o mogućim scenarijima. On i njegovo osoblje nadaju se da bilo kakva eskalacija nasilja neće trajati dugo. "Kada će se to dogoditi? Nitko ne zna. Puno razgovaramo o tome" kazao je Weissman.

1/8

Nedaleko od bolnice nalazi se vidikovac s prekrasnim pogledom na grad i luku, dok brodovi i tankeri mirno plove pučinom. Međutim, blizina Haife Libanonu i Hezbolahovim raketama čini grad stalno izložen prijetnjama. Stanovnici su navikli na redovite vježbe i školsku djecu koja uvježbava što učiniti u slučaju napada. Jedna djevojka, govoreći za BBC, usporedila je stanje s tempiranom bombom, izražavajući strah od mogućnosti da se alarm može oglasiti u bilo kojem trenutku. "To je poput tempirane bombe. Svakog trenutka mogao bi se oglasiti alarm. Hoću li umrijeti? Hoću li imati vremena otići svojoj obitelji?",

Gradonačelnik Haife, Yono Yahav, koji je grad vodio i tijekom rata prije 18 godina, priznaje da se noću teško odmara zbog zabrinutosti. "Jako sam tužan zbog toga. Čelnici brinu samo o uništavanju, ubijanju i borbi umjesto o izgradnji", rekao je. Haifa je mješoviti grad u kojem uz izraelske Židove živi i značajan broj izraelskih Arapa. Yahav ističe da su obje strane u gradu miroljubive, što trenutni sukob čini još bolnijim, no i dalje vjeruje da je mir još uvijek moguć, piše BBC

VEZANI ČLANCI: 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije