veliki požar

FOTO/VIDEO Apokaliptični prizori u Kanadi, vatra progutala povijesni grad, premijerka potresena: Ovo noćna mora!

Foto: Reuters/Pixsell
1/6
26.07.2024.
u 13:24

Premijerka Alberte, Danielle Smith, s emocijama je izjavila da je moguće da su požari uništili između 30 i 50% zgrada u Jasperu.

Ogromni požari uništili su možda čak i polovicu povijesnog grada Jasper u Kanadi izvještava BBC. Vatra je sravnila sa zemljom većinu ulica, ostavljajući samo dimne ruševine na mjestima gdje su nekada stajale kuće. Dužnosnici Nacionalnog parka Jasper, koji se nalazi u blizini grada, kažu da vatrogasci još uvijek nisu uspjeli staviti požare pod kontrolu i da se u nadolazećim danima očekuje ponovno zagrijavanje.

Iako nema izvještaja o poginulima, oko 20.000 turista i 5.000 stanovnika pobjegli su iz planinskog područja Jaspera u sjeverne dijelove Alberte. Nacionalni park Jasper objavio je u četvrtak navečer da su požari zahvatili površinu od 36.000 hektara, no trenutno ne ugrožavaju obližnja naselja. Snažni vjetrovi, ekstremnost požara i dim otežavaju gašenje u Jasperu.

Premijerka Alberte, Danielle Smith, s emocijama je izjavila da je moguće da su požari uništili između 30 i 50% zgrada u Jasperu. "Nema sumnje da je ovo noćna mora za svaku zajednicu," rekla je Smith, dodajući da je Nacionalni park Jasper bio izvor ponosa za brojne generacije. Tokom konferencije za novinare, Smith je bila vidno potresena dok je govorila o ljepoti parka i njegovom značaju za zajednicu koja se u velikoj mjeri oslanja na turizam. Godišnje oko 2,5 milijuna posjetitelja dolazi u Jasper i obližnji Banff National Park. Kanadski mediji izvještavaju da požari u Jasperu ometaju željeznički promet, opskrbu električnom energijom i telekomunikacije.

Karyn Decore, vlasnica hotela Maligne Lodge u Jasperu, saznala je dok je bila na odmoru da je njezin hotel izgorio. Fotografiju ostataka hotela primila je u srijedu navečer. "Fotografija me šokirala i razočarala. Mislim da će mi trebati nekoliko dana da se oporavim od šoka," izjavila je Decore, dodajući da planira obnoviti svoj hotel.

BBC-jeva novinarka Wendy Hurrell i njezin suprug s kćeri nalazili su se u Nacionalnom parku Jasper kada su požari počeli u ponedjeljak. "Nevrijeme je bilo strašno. Nebo je bilo crveno, vjetrovi su bili snažni, kiša je pljuštala, a munje su sijale. Mi smo među posljednjima koji su vidjeli ljepotu Jaspera. Trebat će mu dugo da se oporavi. Srce mi se slama zbog njih," izjavila je Hurrell.

Stotine vatrogasaca iz cijelog svijeta angažirane su kako bi pomogle u gašenju požara. Zvaničnici su u četvrtak rekli da se fokusiraju na obuzdavanje plamenova koji napadaju grad s dvije strane. Pierre Martel, direktor odjela za upravljanje požarima u Kanadskoj agenciji za upravljanje nacionalnim parkovima, rekao je da je požar izazvan grmljavinskom olujom i da se u srijedu rapidno širio zbog jakih vjetrova. U nekim dijelovima, plamen je dosezao visinu od 100 metara. Ministar za javnu sigurnost Alberte, Mike Ellis, rekao je da je požar bio pet kilometara udaljen od Jaspera i da je, zahvaljujući vjetru, stigao do grada za manje od 30 minuta.

Kanadski premijer Justin Trudeau zahvalio je hitnim službama koje su brzo pritekle u pomoć stanovnicima Jaspera i turistima koji su se nalazili u Nacionalnom parku. Ova situacija je još jedan pokazatelj teških uvjeta za požare s kojima Alberta suočava. Prošle godine, između 1. ožujka i 31. listopada, u Alberti je opožareno rekordnih 2,2 milijuna hektara.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Jopa
Jopa
14:17 26.07.2024.

Isti oni koji su nas htjeli u lance zbog korone sada imaju sličnu taktiku, Dakle potpaljuju požare kako bi zbog tih katastrofa uveli izvanredne mjere totalne kontrole vezane uz ekologiju, tzv ekofašizam.. Kako drugačije objasniti istovremeno izbijanje stotina požara širom Kanade, prošle godine u ovo vrijeme je bilo aktivno 2500 požara u isto vrijeme!?

DR
Draconic5
14:13 26.07.2024.

1) s emocijama je izjavila (?!) 2) zvaničici (?!) 3) teški uvjeti za požare (?!) 4) munje su sijale (?!) 5) itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije