Studentska pobuna

Fuchs: Besplatno školovanje za redovite studente

ministar
Foto: Mišo Lišanin
1/3
23.11.2009.
u 22:02

- Definitivna je odluka da ćemo učiniti sve da se osigura besplatno školovanje za one studente koji ispunjavaju svoje obveze i mislim da je to nešto što je normalno - izjavila je Kosor.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor odgovarajući na novinarska pitanja za posjeta tvrtki Croatiakontrola izjavila je kako će Vlada činiti sve kako bi se osiguralo besplatno školovanje za studente koji ispunjavaju svoje obveze.

 - Mogu reći da su to pitanja za nadležno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Čula sam se sad s ministrom i tražim da se neprekidno sastaje i s predstavnicima sveučilišta, s rektorima i da se na temelju analize zahtjeva donesu odluke.

- Definitivna je odluka da ćemo učiniti sve da se osigura besplatno školovanje za one studente koji ispunjavaju svoje obveze i mislim da je to nešto što je normalno, da je to prihvatljivo, a o nijansama će naravno nadležno ministarstvo i sveučilište - izjavila je Kosor.

Studenti blokirali rad fakulteta u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Puli
Filozofski fakultet u Zagrebu opet je u blokadi. Nakon dva i pol sata žestoke rasprave, 600-tinjak studenata drugi je put u pola godine prekinulo nastavu.

Unajmili zaštitare
Opet traže isto – besplatno obrazovanje za sve bez obzira na kriterije. Novost je što su zagrebački studenti ovog puta slijedili primjer kolega iz Pule koji su blokadu izglasovali u petak, a jučer je i proveli, kao i njihovi kolege na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Riječani su prvo blokirali jednu predavaonicu, “na jedvite jade”, jer je uprava angažirala privatne zaštitare koji su legitimirali studente prije ulaska u dvoranu na plenum. A u večernjim satima studenti su, očito ljutiti na upravu, blokirali cijelu zgradu. Štoviše te nepopularne mjere iz Rijeke pomogle su izglasavanju blokade u Zagrebu. Sve do trenutka kada se doznalo za te mjere na plenumu u Zagrebu glasniji su bili protivnici prekidanja nastave.

– Misli li netko na nas koji nismo za ovo? Mi smo brucoši i želimo na jezične vježbe. Vi svoju tvrđavu nosite nekamo drugamo! Ovdje niste dobrodošli – komentirala je brucošica Eva. Bilo je i prijedloga da se organizira prosvjed na Markovu trgu, na Zagrebačkoj aveniji ili Trgu bana Jelačića, ali od najžešćih zagovornika blokade dobili bi odgovore kako blokada traje jedan dan ili kako je i Al Capone govorio da se puno može dobiti lijepom riječju, ali još više lijepom riječju i pištoljem.

Prosjek neće biti važan
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa istaknuli su da će model besplatnog studiranja za one koji ispunjavaju studentske obveze biti gotov do kraja godine. Ideja je tog modela da svi redovni studenti koji upišu fakultet studiraju besplatno ispune li uvjete. Prosjek ocjena neće biti jedan od tih uvjeta, već prikupljeni broj ECTS bodova.

Sutra će se u popodnevnim satima odlučiti hoće li se blokirati i Filozofski fakultet u Splitu.

Komentara 119

55
55
12:39 23.11.2009.

Nerazumim ove Studente. Kao Prvo sa cim su oni to zasluzili da strajkaju. Jos ni 1 Kune nisu dali u HR Proracun. A kada se malo zamisle (Ako imju sa cim) Vidit ce da su politicki motivirani ili potaknuti. Dali ce Studiji biti besplatni to se treba drugacije i pravednije odluciti i neko drugi a ne Studenti. Sada to potice Opozicija. A da su vladajuci u opoziciji, oni bi isto radili. TO ZNACI SVE PROTI HRVATSKE. Vazno se dokopati vlasti, a svi znaju da su neke stvari nemoguce. Ali nije vazna Hrvatska (Politicarima a izgleda ni Studentima) vazno je da se svoj DZEP napuni Sramota sviju a posebno STUDENATA.

NA
Nazbilj
14:46 23.11.2009.

Vrlo je interesantno da je studij Filozofije jedan od najskupljih ukoliko nije i najskuplji. Ja se pitam zašto?!!! Studenti Filozofije bi trebali priupitati svog dekana i profesore zašto je to tako prije nego što traže od države da im platii bezobrazno i neopravdano skupi studij.

LO
Longday
09:10 24.11.2009.

sasvim je u pravu ministar,privilegirani moraju biti samo oni koji to i zaslužuju,to je ujedno i jedna dobra škola života da se mladi nauče cijeniti kako samo sa radom mogu doći do određenih zasluga!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije