Nedodirljiv

Galić se vratio u HEP iako ga USKOK sumnjiči za kriminal

\'pod 19 05 2004...koprivnica  tomo galic...direktor...elektra....koprivnica snimio: josip maljak\'
Arhiva VL
03.08.2011.
u 23:45

Galića su morali vratiti na posao jer mu je Ivan Mravak to zajamčio ugovorom.

Repovi kreativnog načina na koji je Ivan Mravak vodio Hrvatsku elektroprivredu još opterećuju tu državnu tvrtku. Tako se u HEP nedavno vratio nekadašnji čelnik Hrvatske energetske regulatorne agencije Tomo Galić.

Kratak rok

To mu nije prvi povratak u HEP, isto je pokušao i prošloga ljeta kada je samo medijska halabuka njegov povratak spriječila. Naime, Galić se u HEP pokušao vratiti prije isteka 12 mjeseci od odlaska iz HERA-e, što zakon izričito zabranjuje. Kao zaposlenik, štoviše čelnik, agencije koja bi trebala nadgledati i regulirati rad HEP-a, Galić se nije imao pravo vratiti prije nego što istekne godina dana, što je iznimno kratak rok u usporedbi s europskim praksama koje puno dulje zabranjuju čelnicima sličnih agencija povratak u sektor koji su nadzirali. Osim što se zbog zakonskih prepreka Galić nije imao pravo vratiti u HEP postoji i još jedna škakljiva prepreka. U nizu brojnih malverzacija koje su obilježile Mravkovu vladavinu HEP-om zapažen je bio i stan koji je Galić kupio s debelim popustom. Mravak je Galiću omogućio da stan od 84 kvadrata u središtu Zagreba umjesto za 97 tisuća eura otkupi za samo 57 tisuća eura. A nakon što je USKOK počeo kopati po poslovanju Mravkova HEP-a, pod istragu je potpao i Tomo Galić.

Mogao tužiti

Ipak, nova uprava HEP-a na čelu s Leom Begovićem nije imala puno izbora pri ponovnom zapošljavanju Galića u HEP-u. Mravak je prije no što je Galić iz HEP-a otišao u HERA-u s njime potpisao ugovor kojim mu jamči povratak na posao, kad god i kako god.

– Sukladno ugovoru koji je potpisao tadašnji predsjednik uprave Mravak, Tomo Galić, koji je stupio na funkciju ravnatelja HERA-e 31. srpnja 2005., ima pravo naklon završetka mandata na povratak u HEP. Gospodin Galić otišao je iz HEP-a s radnog mjesta direktora Sektora za razvoj. Ponovnim zapošljavanjem Tome Galića HEP je poštovao uvjete ugovora – doznajemo u HEP-u. Da tvrtka nije poštovala taj, u najmanju ruku sumnjiv, ugovor, Galić bi je mogao tužiti. Zato su ga i primili natrag u HEP, i to na radno mjesto s prilično visokim koeficijentom plaće. No, Galić, doznajemo, u HEP-u ipak neće mirno dočekati mirovinu. Najvjerojatnije će se naći na listi od petnaestak imena od kojih će, utvrdi li sud da su oštetili tvrtku, HEP tražiti povrat novca za stan.

Komentara 39

XX
XXXX2011
04:58 04.08.2011.

Ovaj ima jezeve dlake na glavi.

MI
miso
00:13 04.08.2011.

Veeeeeelika hrpa smeća. To smo mi.

KA
karambita
07:31 04.08.2011.

Izgleda kao da ga je poplava izbacila

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije