GEOTERMALNA ELEKTRANA ZAGOCHA

Geotermalna investicija od 140 milijuna eura: Ulaganje u najčišći sustav proizvodnje električne energije

Pitoma?a: Reportaža s plinskih polja u sjevernoj Hrvatskoj
Goran Stanzl/PIXSELL
10.09.2024.
u 06:00

Nakon proizvodnje električne energije, a prije nego što se već korištena topla voda ohladi, ona bi se još jednom mogla iskoristiti i za potrebe lokalne zajednice

Na eksploatacijskom polju "Slatina 2" kod Čađavice, 15 kilometara udaljenom od grada Slatine, Ennina tvrtka Geo Power Zagocha započela je izradu razradne bušotine Podravska Slatina GT-6 (PSGT-6). Time proces istraživanja u ovom dijelu Panonskoga bazena, geološki iznimno povoljnom za istraživanje i eksploataciju geotermalne vode, ulazi u novu fazu, a projekt Geotermalna elektrana Zagocha postaje geotermalni projekt u najvišoj fazi razvoja u RH. GTE Zagocha proizvodit će električnu energiju iz tople vode ispod same lokacije elektrane. Očekivano bušenje je do impresivnih 5000 metara dubine, a ovu zahtjevnu operaciju izvodi tvrtka CROSCO.

– Geotermalni izvori, kao općenito i obnovljivi izvori energije, nešto su na što se svakako trebamo bazirati. Kroz EU projekt "Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije" dobili smo sredstva za istraživanje geotermalnog potencijala, a ovo je najbolji dokaz da geotermalni potencijal, geotermalne vode i geotermalna energija postoje na području naše županije kao važan faktor energetske sigurnosti – naglasio je župan Igor Andrović pri obilasku radova.

Inače, tvrtka Geo Power Zagocha sklopila je s Ministarstvom gospodarstva Ugovor o eksploataciji geotermalne vode na eksploatacijskom polju "Slatina 2" na razdoblje od 25 godina s mogućnošću produženja. Sklapanje ovoga ugovora tvrtki omogućuje izvođenje eksploatacijskih radova. Planirana snaga buduće elektrane je 20 MW, što ju čini najvećom Organic Rankine Cycle (ORC) elektranom u Europskoj uniji, a vrijednost investicije premašuje 140 milijuna eura. ORC tehnologija jamči zatvoreni, a time i najčišći sustav proizvodnje električne energije. Enna grupa ovaj projekt razvija od 2022., a elektrana bi najranije s radom mogla početi 2028. godine.

Nakon proizvodnje električne energije, a prije nego što se već korištena topla voda ohladi, ona bi se još jednom mogla iskoristiti i za potrebe lokalne zajednice – u staklenicima, plastenicima, sušarama, za uzgoj ribe, grijanje... Prirodni potencijal RH za iskorištavanje geotermalne energije izrazito je velik, a u to područje spada i Virovitičko-podravska županija jer hrvatski dio Panonskog bazena svojom geološkom građom iznimno je povoljno područje za istraživanje i eksploataciju geotermalne vode. Prema podacima Agencije za ugljikovodike, prosječna vrijednost geotermalnog gradijenta na području RH veća je za čak 60 posto od europskog prosjeka. Bogata povijest istraživanja za nalazištima nafte i plina u hrvatskom dijelu Panonskog bazena urodila je velikom količinom kvalitetnih geoloških, geofizičkih i bušotinskih podataka, koji se mogu iskoristiti za otključavanje velikog geotermalnog potencijala Hrvatske.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Foto: VL

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije