'Ukrajina je solidarna'

NATO poručuje: Važno je utvrditi sve činjenice. Oglasio se Zelenski

NATO Secretary General Stoltenberg speaks to journalists before a meeting of EU Defence ministers in Brussels
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS
1/3
15.11.2022.
u 22:45

Razgovarao s poljskim predsjednikom

Dvije su osobe poginule u Poljskoj nakon što su dvije rakete danas poslijepodne pale blizu granice s Ukrajinom. Ukrajina tvrdi kako se radi upravo o zalutalim projektilima koji su promašili svoj cilj u njihovoj zemlji, dok je rusko ministarstvo obrane demantiralo te navode, tvrdeći kako se radi o ''provokacijama''.

>>OPŠIRNIJE

Glasnogovornik poljske vlade Piotr Muller održao je konferenciju za novinare u glavnom gradu Varšavi, gdje je rekao da vlada podiže razinu pripravnosti vojske kao odgovor na eksploziju u blizini granice s Ukrajinom.

Obraćajući se kamerama, Muller je potvrdio da su dvije osobe ubijene ranije u utorak, piše Guardian.

Rekao je novinarima da vlada razmatra hoće li pokrenuti članak 4, što bi značilo da će se održati sastanak članica NATO-a nakon što njihov "teritorijalni integritet, politička neovisnost ili sigurnost" budu ugroženi. Nakon sastanka objavljeno je kako je to i napravljeno, a hitan sastanak održat će se u srijedu. U ovakvim situacijama članak 4 može pokrenuti Poljska ili sam glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. Pokretanje članka 4 NATO-a može zatražiti svaka zemlja članica koja se osjeti ugroženom od neke druge zemlje ili terorističkih ugroza.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je na samit NATO-a kako bi se zaustavili ruski napadi i ponovio zahtjev za slanje borbenih zrakoplova u zemlju.

“Ukrajina ponovno potvrđuje svoju punu solidarnost s Poljskom i spremna je pružiti svu potrebnu potporu. Kolektivni odgovor na ruske akcije mora biti čvrst i principijalan." napisao je na Twitteru.

“Hitno je potrebno: organizirati samit NATO-a uz sudjelovanje Ukrajine za izradu daljnjih zajedničkih akcija koje će prisiliti Rusiju da promijeni svoj kurs eskalacije, opskrbiti Ukrajinu modernim zrakoplovima kao što su F-15 i F-16, kao i sustavima protuzračne obrane, tako da da možemo presresti sve ruske projektile. Danas, zaštititi ukrajinsko nebo znači zaštititi NATO".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u utorak da su ruski projektili pogodili Poljsku, zemlju članicu NATO-a, u, kako je rekao, "značajnoj eskalaciji" sukoba.

Nije pružio dokaze o tome da Rusija stoji iza napada, ističe Reuters.

"Što se dulje Rusija bude osjećala nekažnjivo, to će biti više prijetnji bilo kome u dometu ruskih projektila. Ispaljivati ​​projektile na teritorij NATO-a! Ovo je ruski raketni napad na kolektivnu sigurnost! Ovo je vrlo značajna eskalacija. Moramo djelovati", rekao je Zelenski. 

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg dao je kratku izjavu putem Twittera:

- Razgovarao sam s predsjednikom Dudom o eksploziji u Poljskoj. Izrazio sam sućut zbog gubitka života. NATO nadgleda situaciju i traju bliske konzultacije saveznika. Važno je da se utvrde sve činjenice - poručio je Stoltenberg. 

Ključne riječi

Komentara 14

TO
tomzag
22:44 15.11.2022.

Samo napadnite Rusiju otvoreno, ostavite svoju proxy igračku Ukrajinu i napadnite s mudima. Ali nemate ni muda ni morala ni časti ni izgleda jadnici

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
23:54 15.11.2022.

Poljski mediji su izvijestili i o mogućnosti da su ruski projektili pali na poljski teritorij usljed djelovanja ukrajinske PZO. Tu mogućnost je potvrdio i g. Klasan stručnjak za PZO, te naglasio da se nikada neće utvrditi što se stvarno dogodilo, kao i u slučaju drona u Zagrebu. Naravno Zelenski pokušava iskoristiti priliku i uvući NATO u sukob s Rusijom.

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
05:37 16.11.2022.

NATO poručuje: Važno je zamutiti sve činjenice. Oglasio se Zelenski i ustvrdio da slave poslednje pobjedu u podrumu, granatirani, uplašeni i bez struje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije