Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLOBALNA SIGURNOST

Globalne sile sukobile se u Vijeću sigurnosti UN-a zbog Sjeverne Koreje

FILE PHOTO: UN Security Council moving toward vote to demand aid access for Gaza
Foto: EDUARDO MUNOZ/REUTERS
1/4
29.06.2024.
u 01:00

SAD je također prozvao Kinu, rekavši da bi trebala upotrijebiti svoj utjecaj u Sjevernoj Koreji i Rusiji da zaštiti regionalnu i globalnu sigurnost i okonča "ovu izuzetno opasnu vojnu suradnju" između dvije zemlje.

SAD, Velika Britanija i Francuska optužile su Rusiju u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u petak da krši embargo na oružje za Sjevernu Koreju upotrebom raketa i streljiva od Pjongjanga u svome ratu u Ukrajini. Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzja odbacio je optužbe kao "potpuno lažne". Do sastanka vijeća došlo je nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin prošli tjedan potpisao sporazum sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom o vojnoj pomoći u slučaju oružane agresije na jednu od zemalja.

SAD je u petak također prozvao Kinu, rekavši da bi trebala upotrijebiti svoj utjecaj u Sjevernoj Koreji i Rusiji da zaštiti regionalnu i globalnu sigurnost i okonča "ovu izuzetno opasnu vojnu suradnju" između dvije zemlje. "Apeliram na svoje kineske kolege da shvate da ako situacija na korejskom poluotoku nastavi ovom putanjom, SAD i saveznici će se morati umiješati da obrane svoju sigurnost", rekao je vijeću američki veleposlanik Robert Wood, bez daljnjeg obrazloženja.

Kina je oštro odbacila američke optužbe da hrabri Sjevernu Koreju neosuđivanjem ruskog djelovanja. "Trenutna situacija na Korejskom poluotoku nastavlja biti napeta. Kako je do ovog došlo?", rekao je zamjenik kineskog veleposlanika pri UN-u Geng Shuang. "SAD bi trebao duboko promisliti, posebno o svome djelovanju umjesto da krivi druge i bježi od svoje odgovornosti kao što to inače čini."

VEZANI ČLANCI: 

Kina i Rusija tvrde da vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje provociraju Pjongjang, dok Washington optužuje Peking i Moskvu da hrabri Južnu Koreju štiteći je od dodatnih sankcija Ujedinjenih naroda. Rusija, Kina, SAD, Velika Britanija i Francuska stalne su članice Vijeća sigurnosti s mogućnošću veta. Nebenzja je odbacio sastanak vijeća - kojeg su sazvali SAD, Francuska, Britanija, Južna Koreja i Japan - kao pokušaj "širenja neutemeljenih optužbi u svrhu odvlačenja pozornosti od njihovog vlastitog destruktivnog djelovanja", rekao je Nebenzja.

Sjevernokorejski veleposlanik pri UN-u Song Kim također je nastojao dati jamstva, dodavši da ukoliko nitko ne planira invaziju Sjeverne Koreje ili Rusije, "utoliko nema nikakvog razloga za zabrinutost o razvoju njihovih bilateralnih odnosa."

"Rusko djelovanje čini svijet opasnijim mjestom za sve zemlje", rekla je vijeću britanska veleposlanica Barbara Woodward. Službeno poznata kao Demokratska narodna republika Koreja (DPRK), Sjeverna Koreja nalazi se pod UN-ovim sankcijama od 2006. godine zbog svojih nuklearnih programa, kao i programa razvoja balističkih projektila, a te mjere su jednoglasno ojačavane tijekom godina. "Ruska federacija odlučila je dati prednost svome ilegalnom ratu agresije protiv Ukrajine na štetu međunarodnog režima glede proliferacije oružja. Ugrozila je regionalnu sigurnost i našu kolektivnu sigurnost", rekao je francuski veleposlanik Nicolas de Riviere.

>>> FOTO Najkraća rijeka na svijetu od izvora do ušća je u Hrvatskoj: Pogođate li o kojoj se radi?

FILE PHOTO: UN Security Council moving toward vote to demand aid access for Gaza
1/13
Ključne riječi

Komentara 1

TR
trpimir2022
23:12 29.06.2024.

Od svih država koje posjeduju nuklearno oružije, upotrebila ga je samo jedna i to protiv civilnog stanovništva. Nekim čudom, ta ista država, danas je moralni autoritet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije