Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napadi na civile

Međunarodni kazneni sud izdao uhidbene naloge za Šojguom i Gerasimovim zbog ratnih zločina

Russian Defence Minister Sergei Shoigu and Chief of the General Staff of Russian Armed Forces Valery Gerasimov attend an expanded meeting of the Defence Ministry Board in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/4
25.06.2024.
u 14:23

S tjeralicama za Šojguom i Gerasimovim ukupan broj tjeralica izdanih protiv visokih ruskih osumnjičenika od početka invazije iznosi osam. Među njima je i Putin, osumnjičen za ratni zločin zbog deportacije ukrajinske djece u Rusiju

Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je u utorak uhidbene naloge za bivšim ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom i vodećim ruskim generalom, načelnikom glavnog stožera Valerijem Gerasimovom zbog navodnih zločina počinjenih tijekom ruske invazije na Ukrajinu. Obojica su optuženi da su odgovorni za ratne zločine usmjeravanja napada na civilne objekte i nanošenja prekomjernih slučajnih ozljeda civilima, kao i za zločin protiv čovječnosti činjenjem "nehumanih djela", navodi se u priopćenju za javnost.

Sud je priopćio da su suci utvrdili da postoje "opravdani razlozi vjerovati da su dvojica osumnjičenih odgovorni za raketne napade koje su izvodile ruske oružane snage protiv ukrajinske elektroenergetske infrastrukture od barem 10. listopada 2022. do barem 9. ožujka 2023." Ruski dužnosnici osumnjičeni su da su počinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti naredivši napade na civile i civilne objekte u Ukrajini.

Rusija tvrdi da je ukrajinska energetska infrastruktura legitimna vojna meta i niječe da napada civile i civilnu infrastrukturu. Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog pozdravio je u utorak potez Međunarodnog kaznenog suda i izdavanje naloge za uhićenje bivšeg ruskog ministra obrane i načelnika glavnog stožera, rekavši da je to "važna odluka". "(Sergej) Šojgu i (Valerij) Gerasimov snose osobnu odgovornost... (Oni) će se smatrati odgovornima za zlo", rekao je Andrij Jermak na Telegramu.

Rusko Vijeće sigurnosti priopćilo je pak u utorak da je nalog za uhićenje Međunarodnog kaznenog suda za bivšeg ministra obrane Sergeja Šojgua dio hibridnog rata protiv Moskve, izvijestila je državna novinska agencija TASS. Šojgu je prošlog mjeseca smijenjen s mjesta ministra obrane i imenovan tajnikom moćnog ruskog Vijeća sigurnosti, u najznačajnijim promjenama koje je ruski predsjednik Vladimir Putin napravio u svom vojnom zapovjedništvu od početka rata 2022.

S tjeralicama za Šojguom i Gerasimovim ukupan broj tjeralica izdanih protiv visokih ruskih osumnjičenika od početka invazije iznosi osam. Među njima je i Putin, osumnjičen za ratni zločin zbog deportacije ukrajinske djece u Rusiju. Tribunal nema vlastitu policiju i oslanja se na države članice za uhićenja. Tijekom vremenskog okvira navedenog u posljednjim tjeralicama Rusija se sumnjiči da je izvela napade na brojne elektrane i trafostanice diljem Ukrajine.

VIDEO Požar u istraživačkoj instituciji u Rusiji

Komentara 11

ZI
ziva___istina
14:46 25.06.2024.

"Medjunarodni " kazneni sud je unistio vlastiti legitimitet.

DU
DugouhiDuško
15:35 25.06.2024.

Treba kupovati oružje od Amera.Dokazano je da njihovim oružjem ne možeš počiniti ratni zločin taman da ratuješ čitavo stoljeće. Možeš bacati i nuklearne na civile a zločina jednostavno nema. Evo NPR Izrael kupuje samo demokratske bombe iz SAD kojima možeš da gađaš sta ti srce želi ali nema zločina.

MI
Mixy
15:27 25.06.2024.

Po poslednjim podacima UN broj poginulih civila u Ukrajini je premašio 3.000. Istovremeno od strane Izraelaca do sada je stradalo preko 35.000 Palestinaca od toga više od trećine dece. Toliko o doslednosti "Međunarodnog kaznenog suda"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije