lijek za gluhoću?

Gluhim glodavcima vratili sluh uz pomoć matičnih stanica

miševi
Marko Prpić/PIXSELL
13.09.2012.
u 13:53

Do kraja istraživanja gerbilima su u prosjeku vratili oko 45 posto slušnog spektra

Skupina britanskih znanstvenika uspjela je djelomično vratiti osjetilo sluha gluhim glodavcima uz pomoć matičnih stanica, prenosi BBC. Mongolskim gerbilima sluh se djelomično poboljšao nakon što su im u uhu ponovno izgrađeni živci koji prosljeđuju zvuk mozgu.

Znanstvenici sa sveučilišta u Stanfordu zamijenili su živčane stanice u unutarnjem uhu novima, koristeći matične stanice iz ljudskog embrija koje mogu postati bilo koja stanica u ljudskom tijelu. Matičnim stanicama dodane su kemikalije kako bi ih se pretvorilo u stanice slične neuronima spiralnog gangliona te su potom ubrizgane u unutarnje uši 18 gerbila. Ti su glodavci izabrani za istraživanje jer imaju slušni spektar sličan ljudskom, dok, primjerice, miševi čuju uglavnom zvukove viših frekvencija.

Mongolskim se glodavcima sluh tijekom sljedećih 10 tjedana osjetno poboljšao. Do kraja istraživanja vratili su, u prosjeku, oko 45 posto slušnog spektra. Trećina je uspjela vratiti čak 90 posto sluha, dok je jedna trećina slabo reagirala na tretmane pa je ostala u gotovo istom stanju.

– To je kao da od stanja u kojemu ste toliko gluhi da ne možete čuti autobus ili kamion na ulici dođete do toga da možete čuti razgovor. Ovo nije potpuni lijek, nećete moći čuti šapat, no sigurno ćete moći sudjelovati u razgovoru u sobi – ispričao je dr. Marcelo Rivolta.

>> Revolucionarno liječenje sljepoće matičnim stanicama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije