STISLA ZIMA Temperature ni blizu rekorda

Gospić sa -36 vodi osamdeset godina!

09.01.2009.
u 20:05

Baš sad kad nam plinska kriza prijeti da ćemo ostati bez grijanja, zima je pokazala svu svoju oštrinu. Najniža jutarnja temperatura zraka izmjerena je danas u Slavonskom Brodu – čak minus 18 Celzijevih stupnjeva. Zagrepčani su se smrzavali na minus 13, a razlika najniže i naviše izmjerene temperature zraka danas je bila čak 30 Celzijevih stupnjeva. No, to nisu ni blizu zimski rekordi.

Lika najhladnija
Četvrtog dana veljače 1929. godine u Gospiću je izmjerena temperatura od –36 stupnjeva Celzijevih. To je dosad uopće najniža temperatura u Hrvatskoj. Tad je izmjerena visina snijega od 285 cm. U Zagrebu je tada zabilježna i nezapamćena temperatura od minus 27 stupnjeva. Dana 24. siječnja 1942. u Gospiću je izmjereno -32,6 stupnjeva Celzijevih.

U Gospiću je 17. veljače 1956. zabilježena temperatura od -33,5 stupnjeva Celzijevih, a u Gračacu i Brinju minus 34,2. U veljači 1968. godine izmjereno je -32 stupnja.

U siječnju i veljači 1929. godine snijeg na Ličkoj pruzi između Vrhovina i Zrmanje bio je visok šest metara.

Početkom veljače 1954. na pruzi između Gračaca i Knina snježni zapusi bili su viši od pet metara. U Gospiću je 20. siječnja 1922. izmjereno 280 cm snijega. Potkraj prošlog stoljeća 1985. godine sredinom siječnja u elektrolokomotivama smrznule su se instalacije pa su vlakovi kasnili satima.

Jaka poledica, snijeg i jak vjetar na mnogim su cestama oteževali promet, a neke su magistrale i regionalne ceste bile neprohodne. Velikih je snjegova u Zagrebu bilo i u siječnju 1986. i 1987. godine, u jeku priprema za Univerzijadu. Snijega je znalo toliko napadati da su ga s tadašnjeg Trga Republike (danas Trg bana Jelačića) kamioni i ralice odvozili i raščišćavali danima.

Željko Golubić sjeća se da je u to vrijeme i u Zagrebu bilo toliko snijega da je sa svoje troje djece, osim snjegovića, radio i pse od snijega jer ga je bilo u izobilju.

Smrznule se masline
– Ulica je bila posve zatrpana pa smo snijeg morali bacati u dvorište – prisjeća se tih hladnih zima – koje mu, priznaje, katkad nedostaju iako su, kaže, tih dana ljudi nerijetko kasnili na posao. Iste godine potkraj siječnja i proizvođači maslina na Krku imali su problema.

Naime, zbog hladnoće smrznule su se masilne pa iz njih nije bilo moguće iscijediti ni kap ulja! Oko Titova mosta (danas Krčki most) bura je “derala” sto kilometara na sat, a cesta na njemu bila je sklizava iako su je radnici stalno posipali solju. Samo bi se rijetki tegljači odvažili krenuti mostom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije