javna vrijeđanja

Govor mržnje: Kerum i Demetlika se izvukli, Mamić još čeka odluku

Zdravko Mamić
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/3
28.03.2013.
u 11:14

Iako su izjave Demetlike i Keruma bile krajnje neprimjerene, tužiteljstvo je ustanovilo da u njima nema elemenata kaznenog djela

Što je vrijeđanje i diskriminacija u javnom diskursu, a što pravo na iznošenje stava, ma koliko on god neprihvatljiv bio, te što čini tanku liniju zbog koje neka krajnje neprimjerena i uvredljiva izjava na račun nacionalne, vjerske, etničke ili seksualne manjine prestaje biti “samo” uvredljiva izjava, a postaje kazneno djelo, jedna je od polemika koja se razvila nakon što je Zdravko Mamić u radijskoj emisiji na nacionalnoj osnovi izvrijeđao ministra Željka Jovanovića. A da ta polemika i nije bez osnova, svjedoče i primjeri dvojice gradonačelnika – labinskog Tulija Demetlike i splitskog Željka Keruma – koji su, kao i Mamić, zbog izrečenih uvreda bili prijavljeni prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije.

>> Svi Mamićevi ispadi: Fizički obračuni, vrijeđanja, psovke...

Neprihvatljive izjave

I tu svaka sličnost između njih trojice, zasad, prestaje. Jer prijave koje su bile podnesene protiv Demetlike i Keruma odbačene su nakon provedenih izvida, dok Mamić još čeka odluku ODO-a koji treba odlučiti ima li u krajnje uvredljivim i neprihvatljivim rečenicama koje je izgovorio na račun Jovanovića elemenata kaznenog djela poticanja na nasilje i mržnju, za što se Mamić sumnjiči.

Što se tiče dvojice gradonačelnika, prijave protiv njih bile su podnesene zbog kaznenog djela rasne i druge diskriminacije. Kerum je gostujući na HRT-u, u emisiji “Nedjeljom u 2”, kazao da ne bi dopustio “da mu zet bude Srbin”. Sumnjičio se da je javno iznio stavove koji omalovažavaju pripadnike jedne nacije prikazujući ih kao građane drugog reda, no tužiteljstvo je nakon provedenih izvida ustanovilo da nema elemenata kaznenog djela. U objašnjenju odbacivanja prijave od 15. studenog 2012. navodi se da se “ne može nedvojbeno tvrditi da su riječi koje je Kerum izgovorio u emisiji na HRT-u bile iznesene isključivo i upravo s ciljem iskazivanja nacionalne mržnje te u namjeri širenja govora mržnje prema pripadnicima te nacije”.

Demetlika je svoj neprimjereni ispad nesnošljivosti imao 19. travnja 2012. na konferenciji za novinare sazvanoj zbog stegovnog suda Rukometnog saveza Hrvatske, koji je novčano kaznio rukometni klub Mladi rudar iz Labina.

Mafija i močvara

Labinski gradonačelnik tada je kazao da “poziva ministra Jovanovića koji isušuje nogometnu močvaru da isuši i močvaru u rukometu koju vodi mafija i banda hercegovačka” te da je njemu “dosta pojedinaca poput Mamića i Gopca koji imaju novac i rade što hoće...”. Svoje izjave Demetlika je “prisnažio” i rečenicom “mi nemamo balkanski mentalitet i hercegovačku krv, kao što je imaju neki iz HRS-a...” I ova je prijava odbačena, a tužiteljstvo je navelo da su nakon izvida “zaključili da se u Demetlikinim radnjama ne zatječu elementi prijavljenog kaznenog djela.

>> Kerum: Moji problemi počeli su kad sam rekao da ne bi Srbina za zeta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije