Sastala se s predsjednikom Andrzejom Dudom

Grabar-Kitarović u Poljskoj: Moramo osnažiti veze između sjevera i juga srednjoeuropskog prostora

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
28.01.2016.
u 17:25

Izrazivši zadovoljstvo svojim trećim posjetom Republici Poljskoj i četvrtim susretom s poljskim predsjednikom u manje od godine dana svojeg mandata, hrvatska predsjednica kazala je kako se nada da će se sljedeći susret održati u Hrvatskoj

Svečanim dočekom u Predsjedničkoj palači poljskog predsjednika Andrzeja Dude započeo je službeni posjet Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Republici Poljskoj. 

Izrazivši zadovoljstvo svojim trećim posjetom Republici Poljskoj i četvrtim susretom s poljskim predsjednikom u manje od godine dana svojeg mandata, hrvatska predsjednica kazala je kako se nada da će se sljedeći susret održati u Hrvatskoj, gdje će se nastaviti suradnja, prijateljstvo i razgovori o konkretnim pitanjima od zajedničkog interesa, započeti na dosadašnjim sastancima. 

– Drago mi je što smo danas raspravili o toliko pitanja od zajedničkog interesa – kazala je predsjednica Grabar-Kitarović nakon sastanka sa svojim domaćinom, poljskim predsjednikom Dudom. Istaknula je važnost predstojećeg Poljsko-hrvatskog gospodarskog foruma na kojem možemo unaprijediti suradnju i ostvariti zajedničke projekte, kako bilateralne, tako i multilateralne, na području između Jadrana, Baltika i Crnog mora. 

Govoreći o tom području, kazala je kako taj srednjoeuropski prostor velikim dijelom dijeli zajedničku povijest, ali i zajedničku budućnost. Uz uspostavu veza između istoka i zapada, nakon proširenja odnosno konsolidacije Europske unije na ovim prostorima, predsjednica Republike ističe kako moramo osnažiti veze između sjevera i juga srednjoeuropskog prostora, kako u području sigurnosti, tako i u područjima međuljudskih odnosa, kontakata, suradnje, posebno u području gospodarstva, ulaganja, poslovanja i prometnog povezivanja. 

Promet i energetika, smatra predsjednica, dva su sektora od posebnog značaja za osnaživanje veza između sjevera i juga te rasta hrvatsko-poljske poslovne suradnje. Ističe kako je od posebnog hrvatskog interesa jačanje naših luka, Rijeke, Ploča, Zadra i Pule, a koje je moguće samo uz zajedničko ulaganje, međusobno povezivanje te iskorištavanje potencijala jadranskih luka za prijevoz roba i usluga kroz cijelu srednju Europu. Nadalje, govoreći o energetskoj infrastrukturi, istaknula je   važnost  energetike za političku stabilnost svake države. Izgradnja LNG terminala na otoku Krku i njegovo povezivanje prema Poljskoj, Baltiku i drugim državama pridonijelo bi jačanju energetske neovisnosti, učinkovitosti i sigurnosti te povećanju konkurentnosti naših gospodarstava. 

Nadalje, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako je s poljskim predsjednikom razgovarala i o sastanku na vrhu koji će se održati u Varšavi. – Veselim se proširenju NATO-a – kazala je predsjednica te istaknula kako je ulazak Crne Gore u NATO za zemlje jugoistočne Europe iznimno bitan.

– Bitno je konsolidirati taj prostor kako bi se kroz širenje NATO-a dugoročno riješila neka sigurnosna, ali i druga pitanja. I, naravno, iznimno je bitno postaviti čvrste elemente zajedničkih vrijednosti koje dijelimo – istaknula je predsjednica. 

– U okviru Europske unije kao jedno od bitnih pitanja nameće se pitanje migracijske krize – kazala je predsjednica. Osvrnuvši se na jučerašnji posjet koncentracijskom logoru  Auschwitz, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako je to za nju bio vrlo emotivan trenutak. 

– Ogromno zlo dogodilo se u Auschwitzu gdje je tada zakazalo čovječanstvo i Europa. I danas smo svjedoci kako se zlo opet ponavlja, u Libiji, Siriji, Iraku – kazala je i istaknula kako je naša obveza kao Europljana ne samo razgovarati o kvotama za koje smatra da neće riješiti pitanja migranata. Naša je obveza pobrinuti se o rješavanju korijenskih uzroka, prije svega rata i terorizma u području Mediterana i Bliskog istoka, ali i na iskorjenjivanju siromaštva i neukosti.

– Ne možemo zatvarati oči pred tim problemima i mislim da kao Europljani u okviru naše zajedničke vanjske i sigurnosne politike moramo biti puno čvršći i preuzeti odgovornost, ne samo za neposredno susjedstvo u Europskoj uniji već i na globalnoj razini – kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. 

U nastavku službenog posjeta Republici Poljskoj, predsjednica Republike održala je sastanke s Marekom Kuchcińskim, predsjednikom Sejma, Beatom Szydło, predsjednicom Vlade Republike Poljske i Stanisławom Karczewskim, predsjednikom Senata Republike Poljske, priopćio je Ured predsjednice. 

>> 'Poljska Hrvatsku vidi kao najvažnijeg strateškog partnera u JI Europi'

Komentara 35

Avatar juricamesko
juricamesko
18:03 28.01.2016.

u istom trenutku na portalu VL tri članka o premijeru,Karamarku i predsjednici.koja prilika skojevcima,partijskim uhljebima i talibanima s Iblerova trga da izbace sve svoje frustracije.navalite drugovi dok još možete.

MO
mobitel20
18:18 28.01.2016.

Sjajno ! Sada s Vladom zajedno zacementirati taj Savez. Na HRT uvesti informativne emisije o dogadjajima i kretanjima u tim zemljama sa kojima smo u konfederaciji EU i u NATOu. Nasuprot dosadasnjim nastojanjima...nova paradigma je nas visestruki interes a uu konacnici , uz kulturu temeljenu na katolicanstvu, vise tih naroda takodjer govori jako slicnim jezikom pa se i istinski kulturnjaci mogu istaci ako nesto vrijede, poput Gavrana...a ovi sto se furaju na istocnjake neka to rade o vlastitom trosku i za vlastiti racun.

Avatar croatxl
croatxl
17:40 28.01.2016.

Bravo predsjednice sinoc smo i zgazili u rukometu,danas Becka skola o privredi mora se,sretno najbolja predsjednice na svjetu.Vase navijanje odusevilo je cheli svjet samo tesko prolazi u komunistickim medijma u HR

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije