čudno ponašanje

Građani javljaju da ih napadaju kornjače u moru: 'Bila je agresivna, krenula je za mnom...'

Glavate želve vraćene u more nakon oporavka u Pulskom akvarijumu
Srecko Niketic/PIXSELL
02.08.2023.
u 08:57

Jedan Trogiranin kaže kako se kornjača ponašala začuđujuće čudno i agresivno. On pak smatra da je ova glavata želva položila jaja u blizini i od tuda i njeno ponašanje.

Na jednoj od plaža na Čiovu ženu je napala kornjača i to u plićaku. Drugi napad kornjače se pak dogodio u Slatinama. 

VEZANI ČLANCI:

- Supruga je bila na metar, metar i pol dubine kada je zavrisnula. Vidio sam siluetu nečeg velikog. Mislio da je hobotnica, a kada sam se približio shvatio sam da je - kornjača! Izvukao sam ženu dok je kornjača nastavila prema plaži gdje ju je natrag u more upotrebom sile vratio kupač ne bi li zaštitio sebe i ostale. Ugrizla ju je iznad leđa promjera 10 do 12 centimetara i ostavila veliki trag. Bila je duljine 80 do 100 centimetara. Odmah je rana prokrvarila i pomodrila" ispričao je muškarac za Slobodnu Dalmaciju

Otišli su u bolnicu gdje su na prvi mah mislili da je ženu napala meduza. - Kada smo došli u bolnicu i oni su se nasmijali. Liječnicima je bilo intrigantno i pomalo smiješno. Dezinficirali su i previli ranu i dali joj tablete. Mora provjeriti antitetanus zaštitu. Čitao sam da su i u Crnoj Gori bili slični slučajevi. 

No, kornjače inače ne napadaju ljude, možda se osjetila ugroženom...

Potom se Slobodnoj Dalmaciji javio Trogiranin M.M.(32) i podijelio slično iskustvo. Sve se dogodilo u Slatinama. Više puta ova je kornjača Trogiranina potjerala na obalu. Kaže kako se ponašala začuđujuće čudno i agresivno. On pak smatra da je ova glavata želva položila jaja u blizini i od tuda i njeno ponašanje.

Trogiranin se s djevojkom i bebom od svega šest mjeseci spustio na plažu.  - Zaplivali smo s malenom, krenuli lagano u dubinu, a kako ja stalno ronim na tom dijelu ispod malene sam je odmah uočio. A što da vam kažem, susret oči u oči s kornjačom od 50-ak kilograma. Upućeni kažu da je, s obzirom na toliki broj kilograma poprilično stara. Riječ je o ženki, a ja pretpostavljam da je tu negdje položila svoja jaja. Od tuda i njena agresivnost - ispričao je.

Brzo sam djevojci rekao da s malenom bježi vani, što je ona i napravila, a onda se kornjača dohvatila mene. Sve se to događalo na nekih šest do sedam metara dubine - u jednom nam je dahu prepričao. Na kratko je izašao iz mora, da provjeri uznemirenu djevojku i bebu i onda se ponovno vratio u more, na mjesto ‘susreta‘.

- Ponovno je krenula za mnom, uspio sam je i snimiti, s obzirom da mi nitko nije vjerovao - kaže muškarac. 

Video: Medvjed ili čovjek u kostimu? Kineski zoološki vrt zabezeknuo posjetitelje i izazvao lavinu pitanja

Komentara 6

ZL
Zlatarkongozambija
10:34 02.08.2023.

Treba svake sezone ponoviti gradivo: Gospodo turisti, na našem moru vas čekaju opasni predatori! Ne ulazite u more, ako vam je život mio! Tako se SD svakodnevno bori protiv najezde turista. Za pohvalu 🤑

PR
pritiskovic
09:45 02.08.2023.

Kornjače mutanti....

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
10:09 02.08.2023.

Nindža kornjača

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije