Badnjak u Petrinji

Gradonačelnik darivao siromašne, Betlehemaši najavili porođenje Isusovo

Petrinja,Božić
Foto: Antun Petračić/VLM
1/7
24.12.2013.
u 22:14

Gradonačelnik Darinko Dumbović prijepodne je po gradu i u prigradskim mjestima osobno podijelio 12 paketa hrane obiteljima socijalnog ugroženog stanja, samohranim majkama i drugim osobama u potrebi

U velikoj gužvi za pripremu blagdana, i u Petrinji je protekao današnji Badnjak. Gradonačelnik Darinko Dumbović prijepodne je po gradu i u prigradskim mjestima osobno podijelio 12 paketa hrane obiteljima socijalnog ugroženog stanja, samohranim majkama i drugim osobama u potrebi. Slično je darivao i korisnike pučke kuhinje, koji u podne od ponedjeljka do petka topli obrok ili suhu hranu dobivaju iz tvornice Gavrilović. Stotinjak korisnika ove socijalne usluge osladilo se i kolačima, a gradonačelnik je izjavio kako se za tjedan dana na središnjem gradskom trgu neće organizirati javni doček Nove godine, nego sredstva utrošiti za građane s prečim potrebama.

Pred večer su kroz Gajevu i okolne ulice prošli Betlehemaši čestitari Isusovog porođenja, kostimirana skupina mladih, koja izvodi pučki igrokaz znan još iz 19. stoljeća, a možda i stariji, jer nema pisanih tragova. Ogranak Matice hrvatske Petrinja planira tradiciju Betlehmaša na Badnjak kandidirati kod Ministarstva kulture RH kao nematerijalnu kulturnu baštinu, zbog čega je današnji obilazak fotografiran i video sniman, a prijavi će se priložiti originalni tekst i pjesme s kojima Betlehemaši čestitaju po kućama i stanovima.

U župnoj crkvi Sv. Lovre danas su dovršene jaslice dugačke šest, široke dva i visoke pet metara, a s takvim dimenzijama i više od stotinu figura, jedne su od najvećih u Sisačkoj biskupiji. Uz zidnu sliku akademskog slikara Davora Žilića već godinama konstrukciju postavljaju Ivan Žugaj, Hrvoje Tomo Bešlić i Ante Mrgan, a u dobavi zelenila i drugog ukrasnog materijala sudjeluju veterani Malonogometnog kluba Sv. Lovro.

Ispred Sv. Lovre večeras u 21 sat izveden je scenski prikaz Isusovog rođenja pod nazivom ''Bog nekoć govoraše po prorocima: u ove dane progovori nama u Sinu.“ Žive jaslice uprizorili su brojni članovi Marijine legije. Po tradiciji na polnoćku kroz Gajevu ulicu u velikom broju Petrinjci će dolaziti pješice s pjesmom uz tambure.

>>Grad vrvi ljudima: Pogledajte kako se Zagrepčani pripremaju za Božić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije