reakcija

'Gradska uprava savjesno i odgovorno vodi Slavonski Brod'

gradska uprava slavonski brod (1)
Ivica Galovic/PIXSELL
23.07.2013.
u 18:45

Podsjetimo, GO HDSSB-a izrazio je svoje nezadovoljstvo novim nametima, a odluku Gradskog vijeća o povećanju stope prireza i komunalnih naknada u Slavonskom Brodu smatraju nepotrebnom i neprihvatljivom

SLAVONSKI BROD – Gradska uprava Grada Slavonskog Broda oglasila se priopćenjem nakon jučerašnje konferencije za medije koju je sazvalo čelništvo gradske organizacije HDSSB-a Slavonski Brod. Podsjetimo, GO HDSSB-a izrazio je svoje nezadovoljstvo novim nametima, a odluku Gradskog vijeća o povećanju stope prireza i komunalnih naknada u Slavonskom Brodu smatraju nepotrebnom i neprihvatljivom te je vide kao novi udar na nizak standard Brođana. U priopćenju medijima iz Gradske uprave tvrde da je predsjednica slavonskobrodskog HDSSB-a Slavica Lemaić iznijela niz netočnosti koje su rezultat nepoznavanja odredbi Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave te općenito propisa vezanih uz rad i funkcioniranje Grada Slavonskog Broda. Nadalje, u priopćenju stoji: 

– Prihodima od poreza, koji čine najveći dio proračunskih prihoda, Grad Slavonski Brod financira rad i funkcioniranje gradskih dječjih vrtića, ustanova s područja kulture i sporta te programe s područja socijalne skrbi. Danas u gradskim vrtićima više nema listi čekanja, a broj polaznika je puno veći. Istodobno Grad snosi tri četvrtine troška polaska djeteta u vrtić. Na svim ovim područjima kontinuirano se ulaže kako bi se povećao standard usluga, što nužno nosi i veće troškove.

Istovremeno, promjene zakona na državnoj razini iz godine u godinu smanjuju prihode od poreza, u posljednje četiri godine za čak 15 i pol milijuna kuna, što je Grad mogao kompenzirati jedino povećanjem prireza kao izravnog prihoda grada. Povećanje stope prireza, koji nazivaju i porezom na standard, u ovom trenutku bilo je neophodno i nema veze s financiranjem kapitalnih projekata izgradnje gradskih bazena i rekonstrukcije gradske tržnice. 

Na sjednici Gradskog vijeća, održanoj 18. srpnja 2013. donesena je odluka o smanjenju komunalnog doprinosa za stambene objekte do 600 m3 te proizvodne objekte u cijelosti. Na istoj sjednici usvojen je i prijedlog odluke o povećanju iznosa komunalne naknade. Prije svega treba razjasniti da su prihodi od komunalne naknade i komunalnog doprinosa namjenski prihodi. Tako je proračunski prihod od komunalnog doprinosa namijenjen isključivo za izgradnju komunalne infrastrukture, dok se prihodima od komunalne naknade financira održavanje komunalne infrastrukture. Iz toga proizlazi da je prihodima od komunalne naknade zakonski nedopustivo nadoknaditi smanjene prihode od komunalnog doprinosa. Gradonačelnik i Gradsko vijeće mogu odlučivati o iznosu komunalnog doprinosa i visini komunalne naknade, no kada pričamo o mjesečnim računima za isporuku toplinske energije, njihove ovlasti tu prestaju. Naime, djelatnost distribucije i opskrbe prirodnim plinom je energetska, a ne komunalna djelatnost zbog čega nije u ingerenciji lokalne samouprave. Dana 27. travnja 2012. Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o visini tarifnih stavki (NN 49/2012.) prema kojoj je u mjesečni račun potrošnje toplinske energije uračunata jedinična cijena za isporučene količine prirodnog plina (kn/kWh) te fiksna mjesečna naknada (kn) koja se naplaćuje kod svakog računa. Zakonska odredba fiksnog i varijabilnog dijela računa odnosi se i na usluge za vodu i odvodnju. Prvih sedam mjeseci ove godine Grad Slavonski Brod nije imao ni Gradsko vijeće ni proračun za 2013. godinu, što je osnovna pretpostavka za ulazak u nove projekte i izradu projektne dokumentacije. Kandidiranjem određenog projekta prema europskim fondovima Grad Slavonski Brod može dobiti sredstva namijenjena isključivo za realizaciju tog projekta. Između realizacije projekta putem europskih fondova i povećanja stope prireza te visine komunalne naknade nema apsolutno nikakve poveznice. Gradska uprava Grada Slavonskog Broda sve navedeno ističe nakon jučerašnje konferencije za medije gradske organizacije HDSSB-a. Brojne dezinformacije, koje je predsjednica HDSSB-a u Slavonskom Brodu gđa. Slavica Lemaić iznijela na konferenciji za medije, rezultat su nepoznavanja odredbi Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave te općenito propisa vezanih uz rad i funkcioniranje Grada Slavonskog Broda, navode u priopćenju iz Gradske uprave Grada Slavonskog Broda. 

>> 'Duspara nesposoban da planski, sustavno i razvojno vodi grad'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije