PREGOVORI

Granica sa Slovenijom na međunarodnu arbitražu

10.04.2004.
u 00:00

U razgovore o ekološko-ribolovnom pojasu u svibnju se uključuje Europska komisija

Hrvatska i Slovenija otvoreno pitanje granice prepustit će arbitraži, a u sljedeći će se krug hrvatsko-talijansko-slovenskih razgovora o ekološko-ribolovnom pojasu u Jadranu u svibnju uključiti Europska komisija.

Poziv na lipanjski sastanak

Suglasnost o tome jučer su postigli ministri vanjskih poslova Hrvatske Miomir Žužul i njegov slovenski kolega Dimitrij Rupel za Žužulova posjeta Sloveniji. Rupel je Žužulu predao agreman za hrvatskog veleposlanika u Sloveniji Marija Nobila.

Ministra Žužula odvojeno su primili predsjednik Slovenije Janez Drnovšek, predsjednik parlamenta Borut Pahor i premijer Anton Rop, a privatno se sastao s ljubljanskim nadbiskupom Francom Rodeom. Slovenskom premijeru Ropu prenio je poziv hrvatskog premijera Sanadera da se u lipnju održi zajednički sastanak dviju vlada na kojem bi se razgovaralo o otvorenim pitanjima, ali i novim perspektivama odnosa nakon ulaska Slovenije u EU i NATO.

Žužul je ocijenio da je u razgovorima o ekološko-ribolovnoj zoni postignut napredak te da će se u nastavku razgovora i s EK postići dogovor koji bi bio svima od koristi.

- Hrvatska Vlada nema namjeru niti može mijenjati odluke Sabora, ali smo uvjereni da ta odluka ne treba ići na štetu zajedničkih interesa triju država u tom području - kazao je Žužul, dodavši da se više razgovaralo o gospodarskim interesima u tom području, u kojem Hrvatska predlaže koordinaciju luka Rijeke, Kopra i Trsta. Prihvaćena je sugestija slovenske strane da se u razgovore o naftovodima Družbe Adrije ili Constanza - Omišalj uključi i Slovenija.

Slovenski plan za ceste

Ministri su ocijenili da pitanje granice opterećuje međudržavne odnose i zajednički je stav da se izravnim pregovorima ne može naći za obje strane zadovoljavajuće rješenje.

- Arbitraža je vjerojatno jedina mogućnost, a na nama je da se dogovorimo o tehničkim pitanjima - gdje, tko, kada i kako provesti arbitražu. A to bi trebalo biti dogovoreno do kraja ove godine - rekao je Žužul. Rupel je istaknuo da Slovenija ima pozitivan odnos prema arbitraži. Razmotrena su pitanja hrvatske imovine u Sloveniji te slovenskih građana i tvrtki u Hrvatskoj, o čemu će razgovarati mješovita komisija o imovinsko-pravnim odnosima. Rupel je Žužulu izručio zemljovid s planom i rokovima Nacionalnog plana gradnje slovenskih autocesta.

Hoće li arbitraža pravedno riješiti granične sporove?

Ljubljana VLADO ZAGORAC

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije