Oporba ušla u odlučujući tjedan za predizborne koalicije

Grbin zove na pregovore, sastanak sutra na Iblerovom

oporba
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
04.03.2024.
u 09:15

Peđa Grbin želi formirati savez za izbore do 16. ožujka, kada se održava sjednica Glavnog odbora stranke

Kako će točno izgledati lijeva koalicija predvođena SDP-om, trebalo bi biti poznato do 16. ožujka. Za tada je sazvana sjednica Glavnog odbora SDP-a na kojoj bi se trebalo i "amenovati" sve dogovore o novom savezu koji Peđa Grbin do tada planira oformiti.

Sami gdje je dobro

U ovom trenutku SDP mora odlučiti hoće li pristati na točkastu koaliciju s Možemo, odnosno na zajednički izlazak na izbore u svega četiri izborne jedinice – četvrtoj, petoj, sedmoj i devetoj, u kojima Možemo ne stoji dobro. U preostalih šest izbornih jedinica, u kojima Možemo ima kakvu-takvu infrastrukturu i u kojima realno stoji jako dobro (poput tri zagrebačke) ili prolazi izborni prag, oni bi sami. Isto tako, SDP do Glavnog odbora mora odlučiti što sa svim ostalim strankama na ljevici i centru koje mu se nude i koga od njih točno vidi u predizbornom savezu. A tu bi situacija trebala biti jasnija nakon utorka s obzirom na to da se tog dana na Iblerovu trgu očekuje sastanak sa svim strankama koje su sudjelovale u zajedničkom prosvjedu na Markovu trgu, osim Možemo i Socijaldemokrata, koji im nisu prihvatljivi. Kako kažu naši izvori, na Iblerov trg dolazi pet liberalnih opcija – Fokus, IDS, PGS i Reformisti, koji su potpisali predizbornu koaliciju, i to zajedno sa strankom Centar, koju predvodi Ivica Puljak, a koji će, ne postignu li dogovor s Grbinom, vjerojatno na izbore zajedno.

Na Iblerov dolaze i Radnička fronta, Dalija Orešković i Anka Mrak Taritaš, a navodno i HSS, iako formalno još uvijek nisu razvrgnuli predizbornu koaliciju koju su potpisali sa Socijaldemokratima, ali što bi se vrlo brzo moglo dogoditi. Naime, neki iz vrha SDP-a ne kriju da im je Krešo Beljak dobrodošao partner, a i on sam dao je naslutiti da je spreman napustiti koaliciju sa Socijaldemokratima u slučaju da ga žele u SDP-u.

GALERIJA Prosvjed 'Dosta je! Odmah na izbore'

oporba
1/64

VEZANI ČLANCI: 

Pucaju savezi

Isto tako, otprije nekoliko dana HSS više nije dio većine s HDZ-om u Skupštini Zagrebačke županije, u kojoj ima četiri zastupnika, a što su neki iščitali i kao ultimatum SDP-a, jer su do mandata na prošlim lokalnim izborima i došli na listi sa SDP-om, da bi na kraju podržali HDZ, ali i kao nužan korak ako se u predizbornom savezu protiv HDZ-a računa na Fokus. Jer nije tajna da su iz Fokusa HSS-su često nabijali na nos da su se "prodali HDZ-u".

Što će u konačnici SDP i Grbin odlučiti i tko će točno činiti novi predizborni savez, u ovom se trenutku može samo nagađati. Neki iz vodstva SDP-a s kojima smo razgovarali uvjeravaju da će Grbin u konačnici pristati na točkastu koaliciju iz pragmatičnih razloga, jer bi im ona, kažu, donijela četiri mandata koja bi podijelili, a to automatski znači i četiri mandata HDZ-u manje. Istina, mnogi u vrhu SDP-a tu ponudu Možemo smatraju ponižavajućom i misle da njome pokazuje da su bitniji sami sebi nego što ih realno zanima pobjeda nad HDZ-om te se pitaju kako je moguće imati sinergijski učinak u četiri izborne jedinice, a ne imati u svih deset. Što se pak tiče ostalih stranaka s kojima će pregovarati u utorak, kažu da ima još dosta nedoumica te da će puno toga ovisiti o njihovim apetitima i međusobnim odnosima.

VIDEO Tko je supruga Peđe Grbina? Završila fakultet u Srbiji, imala dramu oko diplome

Komentara 3

IV
Ivek3240
09:27 04.03.2024.

Dalo bi se napraviti dobar scenarij za TV sapunicu od svih ovih silnih kombinacija tko bi s kim.. 🤣🤣🤣 A čuj samo Beljaka "ako nas ovi hoće - mi bi s njima, a onda ne bi više s ovima" 🤣🤣🤣

KA
Kapitol
14:11 04.03.2024.

Hrvatska je jako pala. Hitno je potrebna promjena - oporavak i obnova. Zato dajem glas oporbi.

DU
Deleted user
10:02 04.03.2024.

Ne vole svi Hrvatsku sa tim sevtreba pomiriti ali im netreba dozvoliti da dođu na vlast.Hr nevole oni koju su oruzje teritorijalne obrane predali JNA dok slovenko sk nije to zelio ni u snu.Rat je kod njih trajaob7 dana kod nas 5 godina a traje tinjajuci jos i danas.Hr nevole clanovi SK koji su je opljackali 91 dok su clanovi HDZ ginuli za nju.Hr nevole oni koji su oteli naftna polja Bijele Noći koja dnevno crpi milijone eura naffte.Hr nevole oni koji se ne vesele zlatu hr reprezentacija....Budimo pametni zbog mira i buducnosti nase dice ne glasajmo za yu desnicu koju vodi možemo i sdp.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije