vlada brzo reagirala

Grčka u problemu: Pojavila se 'kozja kuga', ubija 80 do 100 posto zaraženih životinja

Jadrtovac: Stado koza u okolici Šibenika
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/4
30.07.2024.
u 13:13

Prema EU regulativama, čitavo krdo mora biti zaklano kada je potvrđen slučaj kozje kuge, nakon čega cijela farma prolazi dezinfekciju

Grčka je zabranila transport ovaca i koza u pokušaju suzbijanja visokozarazne infekcije poznate kao "kozja kuga". Slučajevi su detektirani u centralnoj regiji Larissa i na jugu u Corinthu.

"Prijevoz ovaca i koza za parenje, debljanje i klanje zabranjen je diljem Grčke" kazao je ministar poljoprivrede Konstantinos Tsiaras. Virus koji se još zove "Peste des Petits Ruminants" (PPR) ubija 80 do 100 posto zaraženih životinja, no prelazi na ljude, objašnjava BBC.

U izjavi u ponedjeljak, ministar je kazao da je zabrana uvedena "s ciljem ograničavanja širenja i istrebljenja bolesti". Odluka je najavljena farmerima, proizvođačima sira, vlasnicima klaonica i dobavljačima stočne hrane, a održani su i sastanci s lokalnim vlastima u regijama u kojima je PPR zabilježen. 

U tijeku je istraga o izvoru zaraze, a sumnja se na životinje uvezene iz inozemstva. Grčka surađuje s europskim veterinarskim službama. Prema EU regulativama, čitavo krdo mora biti zaklano kada je potvrđen slučaj kozje kuge, nakon čega cijela farma prolazi dezinfekciju. 

Najmanje 7000 životinja već je ubijeno od prve pojave bolesti 11. srpnja. Kozja kuga prvi je put zabilježena 1942. godine u Obali Bjelokosti, a od tada se proširila svijetom. Grčka, inače, ima najviši broj koza u Europi. Kozje i ovčje mlijeko koriste se u pripremi feta sira, tradicionalnog grčkog proizvoda.

VIDEO Pas bez ušiju topli dom našao na imanju Ranch 4 me

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije