ZASTRAŠUJUĆI SIMPTOMI

Muškarac umro u Španjolskoj nakon ugriza krpelja: Zarazio se smrtonosnom bolešću

krpelj
Foto: Pixabay/Ilustracija
1/2
29.07.2024.
u 15:20

Početni simptomi CCHF-a uključuju vrućicu, bolove u mišićima, bolove u trbuhu, grlobolju i povraćanje

Muškarac (74) preminuo je u Španjolskoj nakon što je zbog ugriza krpelja dobio smrtonosnu bolest sličnu eboli. Preminuo je u bolnici kod Madrida nakon što mu je dijagnosticirana krimsko-kongoanska hemoragijska groznica (CCHF). U Španjolskoj je bilo oko 15 slučajeva CCHF infekcije otkako je prvi put otkrivena 2016. godine.

Hitno je prebačen u Sveučilišnu bolnicu Rey Juan Carlos u Mostolesu 19. srpnja, nakon što ga je ugrizao krpelj u blizini njegove vikendice u Buenasbodasu u Toledu. Nakon što je potvrđeno da ima rijedak virus, koji ima stopu smrtnosti od 40 posto, prebačen je u izolaciju u Sveučilišnoj bolnici La Paz. Njegovo je stanje isprva opisano kao stabilno, no pogoršalo se nakon što su se navodno pojavili svi simptomi zastrašujuće bolesti. Preminuo je u subotu, navodi The Sun.

CCHF je bolest koju prenose krpelji i nalazi se na popisu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kao jedan od devet patogena za koje se smatra da će najvjerojatnije izazvati pandemiju. Početni simptomi uključuju vrućicu, bolove u mišićima, bolove u trbuhu, grlobolju i povraćanje. Također, CCHF može uzrokovati promjene raspoloženja i zbunjenost, kao i pospanost. Uz to, moguće je krvarenje, obično iz nosa, ili popucale kapilare na očima i koži.

Iako se prenosi ugrizom krpelja, bolest se može širiti između ljudi putem tjelesnih tekućina, uključujući krv, ili među bolničkim pacijentima ako medicinska oprema nije pravilno sterilizirana. Skupine koje su u visokom riziku od infekcije su farmeri i oni koji rade u klaonicama. Virus je endemičan u područjima s toplijom klimom. Unatoč tome, znanstvenici strahuju da bi se bolest mogla proširiti izvan svojih uobičajenih područja zbog globalnog zatopljenja.

 

GALERIJA Ovo je 10 najmanje poželjnih gradova za život: U njima ima sukoba, kriminala, zagađenja...
krpelj
1/12

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije