zatražio angažman SAD-a

Grlić Radman: Upozorio sam Blinkena na moguću radikalizaciju situacije nakon izbora u BiH

Zagreb: Na nove optužbe predsjednika Milanovića odgovarao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
15.05.2022.
u 13:49

Dodao je da je Blinkena zamolio za još jaču prisutnost i pomoć da se bošnjački lideri dogovore s hrvatskim predstavnicima o pravilima za izbore koji se održavaju u listopadu.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman zatražio je u nedjelju u Berlinu od američkog državnog tajnika Anthonyja Blinkena da se SAD dodatno angažira oko izborne reforme u BiH i upozorio da bi u suprotnom moglo doći do radikalizacije u toj zemlji.

"Američkom državnom tajniku sam prenio našu veliku zabrinutost zbog propuštene šanse da se promijeni izborni zakon BiH. Upozorio sam i na moguću radikalizaciju situacije nakon izbora", rekao je Grlić Radman novinarima.

Dodao je da je Blinkena zamolio za još jaču prisutnost i pomoć da se bošnjački lideri dogovore s hrvatskim predstavnicima o pravilima za izbore koji se održavaju u listopadu. Dvojica dužnosnika sudjelovala su na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova članica NATO-a koje su ponovo podržale Ukrajinu u borbi protiv ruske agresije.

"Svi su ministri iznova iskazali solidarnost u pomoći te izrazili spremnost za jačim angažmanom ne samo pojedinih zemalja članica nego i cjelokupnog NATO-a", rekao je Grlić Radman.

Istaknuo je da NATO nije dio sukoba, ali podržava "pravedni i obrambeni rat Ukrajine.

Šef hrvatske diplomacije je razgovoru sa zamjenikom glavnog tajnika NATO-a Mirceom Geoanom zajamčio punu podršku nastojanjima Finske i Švedske za članstvo u NATO-u. "Razgovarali smo i o brzini procedure i vjerujem da bi se to pitanje moglo riješiti i prije samita NATO-a krajem lipnja u Madridu", rekao je Grlić Radman.

Ponovio je kako vjeruje da će dvojbe koje je glede članstva Finske i Švedske izrazila Turska, uskoro riješiti kroz zajedničke razgovore.

Video: Grlić Radman: Vlada čini sve da ostvari jednakopravnost Hrvata u BiH

Komentara 11

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
21:50 15.05.2022.

Grlić Radman: Upozorio sam Blinkena na moguću radikalizaciju situacije nakon izbora u BiH i na moguću povišaciju pravedne schengenske žilet žica granice nakon izbora u nama nedostižnom europskom susjedstvu u Sloveniji.

ŠU
šunje
14:20 15.05.2022.

ako do sada niste shvatili da bošnjaci nemaju nikakve namjere,popustit oko izbornog zakona,onda laku noć svirači....jedino je milanović očito shvatio,kako se to radi...

AL
altruist
17:05 15.05.2022.

Sad mozemo biti mirni. Ovaj covjek je jako sposoban. Izborio se za novi izborni zakon, izbori nisu raspisani, cuje se hrvatski glas u međunarodnim institucijama, ... Bravo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije