hod na žici

Guinnessov rekorder na žici će usred noći prijeći Niagaru

Nik Wallenda (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
14.06.2012.
u 17:46

Dvije godine čekao je dozvolu od vlasti da izvede akrobaciju koju će uživo pratiti stotine tisuća ljudi. Jedini uvjet bio je sigurnosni pojas

Dvadeset sedam godina sanjao je isti san. Sutra će ga pred više od stotinu tisuća pogleda probati pretočiti u stvarnost. Naime, Amerikanac Nik Wallenda na čeličnom užetu pokušat će prijeći slapove Niagare!

Za šetnju šezdeset metara iznad vode dugačku 550 metara trebat će mu, procjenjuje se, četrdesetak minuta. Šetat će neposredno iznad samog vodopada, a ne nizvodno kao što je to učinio njegov prethodnik još u 19. stoljeću.

Ne boji se mraka

Očekuje se da će ga više od 120 tisuća gledatelja pratiti s obje strane slapova na granici Kanade i Sjedinjenih Američkih Država. Akcija je dogovorena u večernjim satima, no točno vrijeme starta još se taji.

Međutim, šuška se da će se sva svjetla ugasiti u trenutku kad Wallenda prijeđe na drugu stranu, odnosno kroči nogom na sigurno tlo. Wallenda smatra da mu mrak neće uzrokovati veće poteškoće jer će cijelo područje biti osvijetljeno, za što će se pak pobrinuti mjesne vlasti koje su Wallendi progledale kroz prste i zanemarile pravilo koje je na snazi od 1896. godine, prema kojem je takva ekshibicija strogo zabranjena. Akrobatu je trebalo dvije godine birokratske borbe da bi mu dopustili šetnju iznad vode. Na kraju je bitku dobio, a lokalne se glavešine, dakako, nadaju da će im spektakularna predstava kaskadera napuniti blagajnu. Jedini uvjet na koji je 33-godišnji Wallenda sa žaljenjem morao pristati jest sigurnosni remen koji do sada nije nosio.

Mlađahan Amerikanac, umjetnik i akrobat, koji sam sebe naziva kraljem visoke žice, nije zalutao u svijet kaskaderstva. Rođen je na Floridi u obitelji hodača po užetu i cirkuskih akrobata poznatih kao “leteći Wallende” s kojima je nastupao od malih nogu. Prvi je iz svoje loze koji je sa samo četiri godine počeo hodati po užetu, a prvu profesionalnu predstavu na žici održao je kada mu je bilo trinaest godina.

Zaruke u zraku

Izravni potomak Karla Wallenda, osnivača The Flying Wallendas, poznat je i po vrlo opasnoj vratolomiji na visokoj žici bez sigurnosne mreže. Mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda Wallenda je zaslužio svjetskim rekordom za najdužu i najveću vožnju biciklom po žici.

S dvadeset godina taj je zabavljač pokazao i svoju romantičnu stranu te je zaprosio Erendiru – s kojom ima troje djece – na žici na visini od trideset metara tijekom nastupa u Montrealu. Sa svojom ljepšom polovicom osnovao je tvrtku koja se bavi produkcijom akrobatskih predstava diljem svijeta, a prije svega su orijentirani na zabavne parkove. Nakon Niagare sljedeći je njegov cilj prohod preko Grand Canyona, za što je već dobio dozvolu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije