PRETILOST I PUŠENJE

Jedna vrsta terapije najučinkovitija je u liječenju pretilosti: 'Koristi se u skandinavskim zemljama'

Pušenje
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/2
04.06.2024.
u 16:00

Prema EHIS istraživanju iz 2019. godine, čak 41,3% ispitanika ima prekomjernu tjelesnu masu, dok 23,0% boluje od pretilosti

Na skupu Udruge za smanjenja šteta po zdravlje (HaRPH) danas su u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar predstavljeni rezultati nacionalnog istraživanja o navikama i stavovima dugogodišnjih pušača te izneseni najnoviji podaci o pretilosti u Hrvatskoj. Izv. prof. dr. sc. Slavica Sović pritom je naglasila da su pušenje i debljina bihevioralni čimbenici rizika za razvoj najučestalijih nezaraznih bolesti poput kardiovaskularnih i šećerne bolesti te malignih tumora. Aktivnosti koje se poduzimaju trebaju biti zasnovane na znanstvenim spoznajama, a kad prevencija nije moguća, a rizično ponašanje i dalje prisutno, potrebno je primijeniti aktivnosti usmjerene na smanjenje šteta po zdravlje.

Istraživanje koje je obuhvatilo nacionalno reprezentativni uzorak pušača u dobi od 18 do 75 godina pokazalo je kako čak 52% ispitanika puši više od 10 godina, dok četvrtina puši dulje od 20 godina. Tradicionalni dimni proizvodi (cigarete) i dalje su najčešći oblik konzumacije te ih koristi 82% ispitanika, dok 18% koristi bezdimne proizvode.

Zdravstvene probleme povezane s pušenjem navodi tek 14,9% ispitanika, pri čemu 46,6% navodi otežano disanje, a 37,5% povišeni tlak. Više od 70% pušača izjavilo je da uživa u pušenju, a 46% nikada nije pokušalo prestati pušiti jer nemaju zdravstvenih tegoba što ukazuje da pristup dugogodišnjim pušačima ne može biti temeljen isključivo na zahtjevu za apstinencijom. 44% pušača priznaje da su slabije upoznati sa zdravstvenim posljedicama od čega je 20% ispitanika u minimalnoj mjeri svjesno mogućih posljedica. Njih 51% je pokušalo prestati pušiti s prosječnim razdobljem prestanka od nešto više od tri mjeseca, 65% vjeruje da su osobna odlučnost i svijest o štetnosti pušenja najučinkovitiji pomagači u prestanku, dok 74% pušača smatra da je dostupnost programa za odvikavanje od pušenja loša. Ovi pokazatelji naglašavaju potrebu za poboljšanjem javnozdravstvenog informiranja na način koji je pušačima i njihovim obiteljima poticajan u cilju smanjenja šteta po zdravlje, istaknuto je.

Istraživanje otkriva i mješovite percepcije o bezdimnim proizvodima - 71,8% ispitanika koji danas puše bezdimne proizvode prethodno je koristilo cigarete. Kao najvažnije prednosti ističu da manje kašlju i lakše dišu, a 50,6% kažu da im odjeća i životni prostor manje smrde po dimu/nikotinu. Više od 24% je izjavilo da manje puše prelaskom na bezdimne proizvode. Čak 56,9% korisnika cigareta smatra da su bezdimni proizvodi jednako štetni ili štetniji od dimnih, pri čemu njih 37,7% kaže da nemaju dovoljno informacija o bezdimnim proizvodima. Isto govori o nužnosti informiranja pušača o štetnosti proizvoda koje konzumiraju i o manje štetnim alternativama jer 52% svih ispitanika smatra da je potrebno informirati javnost o bezdimnim proizvodima. Trećina, 33,5% ispitanika, smatra da bi se o bezdimnim proizvodima trebali informirati kod liječnika i ljekarnika, 27,9 % kod medija, 38,6% kod proizvođača.

POVEZANI ČLANCI:

- Istraživanje pokazuje da polovica pušača ne želi prestati pušiti niti prihvaća apstinenciju kao rješenje. Također ukazuje na još uvijek nedostatnu informiranost pušača o štetnosti pušenja, a još više na informiranost o postojećim manje štetnim alternativama. Istodobno, najmanje 9000 smrti godišnje povezano je s pušenjem klasičnih duhanskih proizvoda. Smanjivanjem konzumacije cigareta smanjuje se više od 90% unosa količine toksičnih spojeva koji nastaju u žaru i dimu cigarete, a povezani su s kardiovaskularnim bolestima i rakom. Stoga je važno integrirati principe smanjenja štete po zdravlje koji mogu pomoći okorjelim pušačima da pređu s klasičnih dimnih proizvoda na manje štetne, bezdimne alternative. Ova strategija ne samo da smanjuje rizik od bolesti povezanih s pušenjem, već pruža realne i ostvarive opcije za one koji se bore s ovisnošću o nikotinu - izjavio je predsjednik HaRPH-a, doc. dr. sc. Ranko Stevanović.

Kad je debljina u pitanju, prema posljednjim podacima HZJZ-a iz 2021./2022., 20,7% djece u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu, a 15,4% debljinu., kazala je prof. dr. Darija Vranešić Bender na današnjem skupu HaRPH-a.

- Po pitanju debljine nemamo prave sustave koji mogu pomoći pacijentima, prepušteni su snazi svoje volje - rekla je Vranešić Bender. Istaknula je kako je važno krenuti s adresiranjem problema debljine od djetinjstva jer tu počinju problemi.

- Mlade generacije žive nezdravije, pri čemu se kao najveći problemi ističu sjedilački način života, provođenje više od dva sata dnevno pred ekranima, kao i manjak sna, uz nepravilnu prehranu - naglasila je Vranešić Bender.

Prema EHIS istraživanju iz 2019. godine, čak 41,3% ispitanika ima prekomjernu tjelesnu masu, dok 23,0% boluje od pretilosti. Gotovo svaki drugi muški ispitanik (49,5%) ima prekomjernu tjelesnu masu, dok je taj postotak kod žena 35,1%.

- Ono što brine je da je debljina kao bolest neosviještena u liječničkoj praksi, manje od 1% se ta dijagnoza koristi iako govorimo o više od 30% pacijenata koji imaju prekomjernu tjelesnu masu - naglasila je Vranešić Bender. Debljina uzrokuje brojne bolesti, od čega se posebno ističe dijabetes koji je na četvrtom mjestu zabilježenih smrti u Hrvatskoj, a više od 350.000 ljudi u Hrvatskoj boluje od dijabetesa.

Vranešić Bender predstavila je strategije za smanjenje šteta povezanih s pretilošću, naglašavajući potrebu za promicanjem zdrave prehrane i povećanjem tjelesne aktivnosti umjesto isključivog fokusiranja na gubitak tjelesne mase.

- U liječenju debljine i pretilosti potreban je strukturiran i sveobuhvatan pristup, tzv. lifestyle terapija koji uključuje sudjelovanje stručnjaka raznih profila (kineziologa, psihologa, nutricionista, internista/pedijatara) kako bi se postigla uspješna lifestyle intervencija, pri čemu najbolje rezultate daje grupna terapija. Pristup je to koji se koristi, u primjerice, skandinavskim zemljama gdje se pokazao uspješnim i gdje pacijenti prvo prolaze kroz ovakvu vrstu terapiju te se samo u slučajevima neuspjeha razmatraju druge opcije kao što je farmakoterapija - naglasila je.

 

GALERIJA Posljedice poplave u Rašenici nakon obilnih padalina
Pušenje
1/16

Komentara 1

Avatar IvanR
IvanR
18:46 04.06.2024.

Motika majka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije