Oštar napad

Helmer: U izbornoj godini ovakva je cenzura na HTV-u nedopustiva

popovac
PIXSELL
04.02.2011.
u 12:03

- Osobno sam svjedočio pritisku Vlade RH na BBC nakon što je reportaža pod naslovom "Hrvatska je prokleta kriminalom i korupcijom" emitirana na njihovu Radiju 4 u travnju 2009.

Pismo člana Europskog parlamenta iz Velike Britanije Rogera Helmera upućeno čelnicima HRT-a školski je primjer pritiska na javne medije, a HRT se neće upuštati u polemike čije se teze temelje na neistinama i poluinformacijama - stoji u današnjem priopćenju s HRT-a kojim se uzvraća na Helmerovo oštro otvoreno pismo protiv političkog pritiska i cenzure na HTV-u koje je poslao v.d. glavnom ravnatelju HRT-a Josipu Popovcu, v.d. ravnatelju HTV-a Mislavu Stipiću i direktorici programa HTV-a Hloverki Novak Srzić, dok, zanimljivo, pismo nije bilo adresirano na glavnog urednika Informativnog programa HTV-a Renata Kunića.

- Osobno sam svjedočio pritisku Vlade RH na BBC nakon što je reportaža pod naslovom "Hrvatska je prokleta kriminalom i korupcijom" emitirana na njihovu Radiju 4 u travnju 2009. Drskost hrvatske Vlade u napadu na nezavisnu medijsku grupaciju bila je bez presedana - piše konzervativac Helmer navodeći i aktualnije grijehe HRT-a.

- Urednici i novinari i dalje rade pod političkim pritiskom. Zabilježen je ograničeni napredak u istragama prijetnji protiv novinara koji izvještavaju o korupciji i organiziranom kriminalu, s časnom iznimkom jednog razvikanog slučaja ubojstva. Problem s nezavisnošću lokalnih medija i dalje postoji. Javni servis HRT-a nastavlja se suočavati s ozbiljnim upravljačkim problemima nakon što je Programsko vijeće u više navrata neuspješno pokušalo izabrati novog glavnog ravnatelja. Ovo utječe na funkcionalnost HRT-a. U medijski prostor miješaju se interesne skupine iz političkog i ekonomskog sektora - citirao je Helmer navode iz godišnjeg izvještaja o napretku Hrvatske koji je predstavljen europarlamentarcima.

Helmer naglašava kako su u Hrvatskoj najveći problemi politička korupcija na najvišoj razini, organizirani kriminal i pravosuđe koje je pod utjecajem politike te da bi upravo "nezavisni mediji morali odigrati važnu ulogu u isticanju ključnih problema pa bi se na taj način olakšao proces hrvatskog pristupanja EU".

Umjesto da HRT građane profesionalno i nepristrano informira o svemu tome, kritizira europarlamentarac, čelnici sustavno provode cenzuru koja je u funkciji pogodovanja premijerki Jadranki Kosor i njenom HDZ-u.

- Saznao sam da je HRT ukinula važne političke i ekonomske emisije poput Latinice, Poslovnog kluba i Otvorenog, a Paralelama i Licima nacije stalno se mijenjaju termini emitiranja. Jedini razlog takvog ponašanja mogao bi biti pokušaj da se smanji popularnost i gledanost takvih programa. A sve te emisije imale su veliku gledanost, što znači da su zanimale hrvatske porezne obveznike čijim se novcem HRT - financira. Ovakav oblik cenzure nedopustiv je bilo kada, a posebno u izbornoj godini! Vodstvu HRT-a i njihovim političkim patronima preporučujem da itekako uzmu u obzir izvještaje Europske unije i nezavisne analize o trenutačnom stanju na javnoj televiziji.

Ako se politički pritisak koji ugrožava kritičko razmišljanje uoči izbora nastavi, to će ugroziti napore Hrvatske da ispuni kriterije za ulazak u EU - oštro je poručio je Helmer.

A u odgovoru svom kritičaru iz Europskog parlamenta HRT je podsjetio da su političku karijeru Helmera obilježili kontroverzni javni istupi, poput onoga prije dva mjeseca kada je svojim homofobnim izjavama podigao prašinu u britanskoj javnosti.

Komentara 87

JB
josip broz
13:28 05.02.2011.

ha jedino ako nas englezi trebaju uciti demokraciji. u velikoj engleskoj, gdje vlada \'demokracija i humana nacela\' npr. ne moze biti premijer ili imati neku visu politicku funkciju netko tko ne pripada anglikanskoj vjeroispovijesti.

VI
vidicmar
16:47 05.02.2011.

Britanci se bune što su im agenturu sa HRTa maknuli

OB
-obrisani-
22:03 05.02.2011.

Englezi najveci zlocinci u povjesti covjecanstva i ovaj rat i krv je na njihovim rukama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije