pripremite zimsku odjeću

Hladni arktički zrak krenuo prema Hrvatskoj, temperature padaju i do 15 stupnjeva

kiša
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
20.09.2018.
u 20:17

U subotu nas dakle očekuje jače naoblačenje sa sjeverozapada te kiša, pljuskovi i grmljavina uz nagli pad temperature zraka, osobito na sjeveru i zapadu zemlje

Hladna fronta povezana s ciklonom na sjeveru Europe u subotu će zahvatiti i naše krajeve, a razlog zbog kojega dolazi do tako snažnog smanjena temperature, ponegdje i do skoro 15°C, posebno od idućeg tjedna, je snažan val hladne zračne mase s Antarktike, dok se iznimno topla zračna masa seli na sjever prema Skandinaviji i sjeveroistočnoj Europi.

Blago zatopljenje doći će u nedjelju, ali neće potrajati jer će se u međuvremenu početi stvarati novi hladni val koji će krenuti prema ovim prostorima. Taj hladni val u potpunosti će se nad istočnom Europom razviti do utorka, nakon čega će preko Balkana krenuti prema Sredozemlju.

U subotu nas dakle očekuje jače naoblačenje sa sjeverozapada te kiša, pljuskovi i grmljavina uz nagli pad temperature zraka, osobito na sjeveru i zapadu zemlje. Fronta će se najmanje osjetiti na jugu, gdje će dijelovi ostati i suhi, a pad temperature neće biti toliko izražen. Zapuhat će sjeverni vjetar, a na Jadranu bura. U subotu će temperature zraka biti niže i za 15 stupnjeva Celzija u odnosu na petak te će se u poslijepodnevnim satima kretati od 10 do 15°C u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, dok će se toplo i vrlo toplo do 25°C zadržati još u Dalmaciji, gdje će zahlađenje kasnije stići.

DHMZ je postavio predviđene temperature za većinu gradova u Hrvatskoj koje možete vidjeti ovdje, a ispod možete vidjeti kako će vrijeme biti u naša dva najveća grada, Zagrebu i Splitu. 

Foto: DHMZ

U Dalmaciji ipak malo toplije, ali zbog vjetra, iako viša, temperatura bi se mogla činiti puno niža od stvarne

Foto: DHMZ

U planinama i prvi minusi

Promjena vremena početkom idućeg tjedna donijet će znatno svježiji zrak sa sjevera europskog kontinenta tako da ćemo tijekom idućeg tjedna u planinama izmjeriti i prve "minuse". Iako je još daleko za prognozu oborina, u slučaju duljeg zadržavanja oborina, moguć je i prvi snijeg u visinama iznad 1400 metara. 

>> Pogledajte što Branko Grisogono rekao što nas očekuje s novim budućim klimatskim promjenama

Komentara 6

AA
Aartur
21:09 20.09.2018.

Hladni arktički zrak s Antarktike?

Avatar nekakav
nekakav
07:50 21.09.2018.

obične i redovite mijene ciklona i anticiklona su postale fenomeni... dolazak jeseni i smanjenje temperature zraka postaje šok. snijeg zimi je neočekivana atrakcija, ako ga padne najednom jako puno, to je opet šok, ako ga nema uopće, onda trubimo o globalnom zatopljenju... dva vruća tjedna ljeti su isto dokaz zagrijavanju i promjeni klime, par kišnih dana isto je neki poremećaj. očito je nekad vrijeme bilo usklađeno i mirno, predvidljivo. pa je tako svaki drugi ponedjeljak u mjesecu padala kiša, vjetar je puhao u noći s petka na subotu, sunčana je bila svaka subota, nedjelja i četvrtak... jer ispada da svako kolebanje temperature ima svoj uzrok u nafti i plinu, ugljenu. zamislite, stiže jesen, trebamo se pripremiti kao da dolazi tsunami, a mi živimo na vulkanskom otočiću usred oceana, koji pak se prirodno urušava, a nama prodaju priču da se diže razina mora...

Avatar tituš
tituš
21:29 20.09.2018.

Konačno će nestati virus zapadnog nila

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije