sutra još hladnije

Hrvatska se jutros smrzavala i na -19. Bura prevrnula kamion, rušila crijepove....

bura
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/12
06.01.2017.
u 14:00

Najniža temperatura izmjerena je na stanici Sv. Jure - Biokovo gdje je u 8 sati bilo ledenih -19.1 stupanj Celzijev, dok je Zavižan mjerio -18.2

Jutro je u Hrvatskoj hladno, hladnije od onoga što živa na termometru pokazuje i to zbog vjetra koji puše u većini zemlje. Najniža temperatura izmjerena je na stanici Sv. Jure - Biokovo gdje je u 8 sati bilo ledenih -19.1 stupanj Celzijev, dok je Zavižan mjerio -18.2. Na Puntijarki je izmjereno -13.3, a u Pargu na Čabru -10.8 stupnjeva Celzijevih. 

Na Jadranu puše orkanska bura, a najviše puše u Jesenicama i Dubrovniku te na Paškome mostu gdje je izmjeren udar od 218 kilometara na sat, javlja HRT

Orkanska bura puše i na cijelom zadarskom području. Između Kruševa i Obrovca na državnoj cesti bura je prevrnula kamion s prikolicom

Na Zavižanu su jučer u 17 sati izmjerena 24 centimetara snježnog pokrivača, u Ogulinu 20 cm i u Gospiću 17 cm.

Meteoalarm izdao je danas crveno upozorenje i za područje Dalmacije zbog vrlo jake i olujne, mjestimice orkanske bure i tramontane. Očekuju se najjači udari vjetra između 75 i 165 kilometara na sat. Crveno upozorenje izdano je i za područje Istre i Kvarnera. 

U Strožancu kraj Splita jaka bura nosila je crjepove s krovova pa je tako s jedne kuće crijep pao na parkirana vozila

Snijeg i jaka bura

Zima je u Lici pokazala svoju oštrinu, a uz snježni pokrivač u visini od 15 centimetara u Gospiću do 30 cm na Sjevernom Velebitu, osjećaj hladnoće povećava jaka bura koja u Podgorju puše brzinom većom od 150 kilometara na sat. Na Zavižanu su snježni smetovi mjestimice viši od jednog metra, a meteorolog Ante Vukušić podsjeća da ovaj hladni val nije još dosegnuo oštrinu zime zabilježenu u studenome 2005. godine, kada je visina snijega na Zavižanu mjestimice bila i viša od tri metra.

U gospićkoj Službi 112 doznaje se da u posljednja 24 sata na području Ličko-senjske županije nije zabilježen ni jedan slučaj smrzavanja ili sličnih posljedica hladnoće. Ekipe državne službe za zaštitu i spašavanje, Crvenog križa i volontera obilaze staračka domaćinstva u udaljenijim selima, donoseći im potrebite namirnice i ogrijevno drvo.

'Debeli' minus očekuju nas i tijekom vikenda, no već idući tjedan vrijeme će se stabilizirati i temperature će ipak biti više od ovih dana.  

Danas će biti vrlo vjetrovito i hladno, umjereno i pretežno oblačno, a na sjevernom Jadranu i ponegdje u istočnoj Hrvatskoj većinom sunčano, ističe se u prognozi DHMZ-a. Mjestimice je moguć slab snijeg, osobito u Lici i unutrašnjosti Dalmacije, a može ga, uz kišu, biti i ponegdje na obali i otocima. Puhat će umjeren i jak, na udare i olujan sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na Jadranu jaka i olujna bura s orkanskim udarima. Najniža jutarnja temperatura između -10 i -5, u gorju i malo niža, a na Jadranu od -6 do -1. Najviša dnevna između -9 i -3, na Jadranu od -3 do 3 stupnja Celzija,

Jutros je na Bjelašnici u BiH izmjereno -20 stupnjeva iz sjeverni vjetar brzine 122 km na sat, a na Kredarici u Sloveniji -23 stupnja, podaci su nacionalnih meteoroloških službi.

Split u minusu

Split se probudio s temperaturom od minus tri stupnja Celzijeva o buri koja je na momente imala orkanske udare. Najdramatičnije je bilo u četvrtak oko 20 sati kada je u Žrnovnici opet buknuo požar koji je prijetio da bi se nošen jakom vjetru, mogao vrlo brzo razbuktati. Opširnije pročitajte ovdje

Oprez na cestama

HAK upozorava kako se zbog prometne nesreće na autocesti A4 Goričan-Zagreb, oko 500 m prije čvora Popovec u smjeru Goričana, vozi se usporeno, jednim trakom. Zbog opasnosti od naleta na životinje (psi), na autocesti A4 Goričan-Zagreb kod Brezničkog Huma vozi se uz ograničenje brzine.

Za sav promet zbog zatvorene su:

- autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za sve skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27),
- državna cesta DC1 Gračac-Knin,
- most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku,
- Paški most,
- Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene te
- državne ceste DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno,
- ŽC5203 Brotnja-Srb-Sučević.

Samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Kikovica i Delnice u oba smjera (obilazak za ostala vozila je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar).

Na brzoj cesti Solin-Klis (DC1) te na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Jak vjetar usporava promet i na autocesti A1 između tunela Mala Kapela i čvora Perušić te čvorova Bisko i Karamatići.

Zimski su uvjeti na većini državnih cesta u Lici, podno Velebita i na krajnjem jugu puše jaka do olujna bura, povremeno s orkanskim udarima. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog najavljenog pogoršanja vremena i iznimne zimske hladnoće koja će biti praćena mjestimičnim snijegom, na Jadranu jakom i olujnom, na udare i orkanskom burom Hrvatski autoklub savjetuje vozačima da prije putovanja provjere stanje na cestama kako bi se informirali i na vrijeme isplanirali svoje putovanje ili u slučaju otežanog stanja na cestama odabrali alternativni pravac putovanja.

>> Crveno upozorenje: Hrvatska pred iznimno hladnim valom, temperature će pasti do -20

Komentara 16

DU
Deleted user
09:33 06.01.2017.

Javnost je ogorčena ponašanjem neprofesionalnih medija,sijanje panike,alarmi,upozorenja ova,crvena.žuta ili ljubičasta.Ne samo da ne znate nego i lažete! U Dalmaciji puše bura karakteristična za ovo doba godina ništa specijalno ili alarmantno.

DU
Deleted user
09:59 06.01.2017.

U Hrvatskoj je došla zima. Ljudi dogodilo se čudo došla je zima crveno upozorenje.

NA
nano0705
09:58 06.01.2017.

Slučajniprolaznik@ svaka čast! Ovo prelazi u histeriju. Plašite ljude odgađaju putovanja zbog nečega što je sasvim normalno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije