SLUČAJ GINEKOLOGA

HLK: Podržavamo izmjene zakona kojima bi se regulirala suspenzija liječnika

Zagreb: Mito i korupcija u zdravstvu, ilustracija
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/2
13.09.2024.
u 16:53

HLK će, kao i u svim sličnim slučajevima do sada, odmah, sukladno zakonu, nakon donošenja mjere opreza privremeno suspendirati liječničku licencu, navode

Zbog slučaja osječkog ginekologa, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter opetovano je zatražila žurne izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Konkretno, predlaže da se zakonom propiše kako je ravnatelj zdravstvene ustanove dužan udaljiti osobu s radnog mjesta u slučaju kada je protiv nje pokrenut i vodi se kazneni postupak za određena kaznena djela. Taj su nam zahtjev komentirali u Hrvatskoj liječničkoj komori.

- HLK podržava zahtjeve za izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojima bi se, zbog zaštite pacijenata u slučajevima skupine kaznenih djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva te protiv spolne slobode kao i u slučajevima kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece, regulirala suspenzija liječnika i ostalih zdravstvenih djelatnika s radnog mjesta - poručuju iz HLK.

 - Ponavljamo kako je trenutnu suspenziju liječničke licence moguće provesti samo na temelju mjere opreza zabrane obavljanja djelatnosti koju bi, zbog opasnosti ponavljanja djela, trebao donijeti sud. Tu mjeru sud može donijeti sve do trenutka upućivanja osuđenog pojedinca na izdržavanje kazne te je može donijeti i u ovom trenutku. HLK će, kao i u svim sličnim slučajevima do sada, odmah, sukladno zakonu, nakon donošenja mjere opreza privremeno suspendirati liječničku licencu - zaključuju iz Hrvatske liječničke komore.

POVEZANI ČLANCI:

>> FOTO Središnja Europa se priprema za neviđeno nevrijeme

Zagreb: Mito i korupcija u zdravstvu, ilustracija
1/14

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije