saša drinić

HND podupire osječkog novinara kojemu Grad ne šalje pozive

saša drinić (1)
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/3
15.04.2013.
u 14:33

Saši Driniću pozivi su prestali stizati nakon što je Bubala pitao je li razočaran "svojim do jučer prvim suradnikom Ivanom Vrdoljakom"

Osječki novinar Saša Drinić odlučio se na prosvjed ispred zgrade Grada Osijeka. Na takav ga je čin natjerao postupak Ureda protokola jer je izbačen s liste novinarskih kontakata bez \"ikakva njemu znanog razloga\". Pozivi mu ne stižu mjesec dana otkad je gradonačelnika pitao je li razočaran \"svojim do jučer prvim suradnikom Ivanom Vrdoljakom\". Unatoč činjenici da je 100-postotni invalid, Saša ne izbjegava nijedan novinarski zadatak. Radi za tri redakcije, lokalnu televiziju i radijsku postaju te jedan nacionalni tjednik.

– Kada sam primijetio da mi ne stižu najave iz Službe protokola grada, nazvao sam ih i pitao je li riječ o pogrešci te što se zapravo događa – rekao je. Tada mu je odgovoreno da je gradonačelnik tražio listu na pregled i dostavio novu.

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo odgovorio je da sa Sašom Drinićem ima dobru suradnju i da su ga financijski pomogli. Objasnio je da se pozivi Grada šalju na službene e-mail adrese redakcija te da nema razloga \"za uznemiravanje na privatnim adresama\".

Hrvatsko novinarsko društvo oglasilo se priopćenjem u kojemu pruža punu potporu Driniću, navodeći kako on kao slobodni novinar piše za tri medija te da očito ne postoji bilo kakav iole prihvatljiv razlog da ga gradska uprava ukloni sa svojih mailing lista obavještavanja.

- Ali ono što mora najviše iznenaditi je obrazloženje iz priopćenja gradske uprave u kojem stoji: \"Službeni stav ove gradske uprave je taj da se informacije javnosti proslijeđuju putem medijskih kuća za koje ocijenimo da čine na najučinkovitiji i najprofesionalniji način\". To da gradonačelnik i gradska uprava misle kako imaju pravo procijeniti tko to za njih na \"najučinkovitiji i najprofesionalniji način\" izvještava o njihovom radu pokazuje da oni ili uopće ne razumiju što je uloga medija ili - pretvarajući se da to ne razumiju žele novinare i medije navesti na samocenzuru i cenzuru kako se oni ne bi usudili kritizirati njihov rad - navodi se u priopćenju HND-a kojega potpisuje predsjednik Zdenko Duka.

U nastavku, također, stoji kako grad Osijek nije jedini koji bi želio birati svoje novinare, ali kada bi i medijske kuće i novinari na to pristali - time bi se odrekli novinarskih i medijskih sloboda, a one su u tome da mediji i novinari služe javnosti, a ne političkim moćnicima.

>> Novinari Šibenskog tjednika: SDP nas pokušava ušutkati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije