REORGANIZACIJA SUSTAVA

Hoće li dobiti željeni zamah? Izdvojili smo 5 ključnih problema oko obnove na Banovini

16.01.2023.
u 06:25

Premijer Plenković vjeruje kako će se oni s imenovanjem Branka Bačića ubrzano rješavati u ovoj godini

Komentara 16

ZP
zeljko.posaric.9
07:56 16.01.2023.

Ključni problem je može li država nekome gradit privatnu imovinu i do koje razine. Vani, "na zapadu" ne može. Poznanik blizu Zagreba ima kuću 350m2 bez građevinske dozvole, priključaka... jedino je spojena struja. Fasade nema. Građena naj jeftinijom ciglom, krov samo što se nije sam urušio itd. itd. itd. pa došao potres i dodatno je oštetio. Što država sad tu ima obnavljat? Država zakonski ne može dat nekom protuzakonito, bez građevinske dozvole polu izgrađenu kuću. Da bi dobili građevinsku dozvolu takodjer trebaju dovest kanalizaciju i vodu. Ta kuća sama po sebi, sad ako vrijedi 20 tisuća eura. Ako mu država na tom mjestu izgradi novu kuću 350m2 poštujući sve zakonske propisa itd. ona će vrijedit npr. 500, 600 tisuća eura. Naravno, poznanik će bit jako sretan, zahvalan i možda zato jer mu treba odmah prodat kuću po toj novoj vrijednosti i kupit stan u Zg. Ok, super. Što s razlikom vrijdenosti kuće koja je prije potresa možda vrijedila 20ak tisuća eur a nakon izgradnje od strane države 500 tisuća eur?

Avatar Idler
Idler
08:50 16.01.2023.

A jel nam bi novinarji (i nazovi-oporba) konačno definirali pojam "obnova" ! Pri nami vu Prigorju je pred koji den ruknulo, srećom brez posljedica. Prej par let je grdo ruknulo pa sem več isti den skidal krunu s dimnjaka ! Nigdo mi ni ništ pomogel nit nadoplačival....i dalj ne razmem pojam "obnova" ?

BR
Brandfackel2
07:54 16.01.2023.

Obnova na Banovini i obnova nakon Domovinskog rata eklatantan je primjer kako se razvija jedna zemlja kada njome vladaju partijski aparatčiki i strani podanici ili kada njome vlada hrvatski suveren. Tuđman (iako mu ostaju mrlje na duši za ubojstva pravaša) ipak je bio suveren koji je čitavu zemlju obnovio brže no što su ove sramote nakon njega obnovili jedan gradić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?