PROMO

Holcim angažirao Air Liquide za izradu projektne dokumentacije (FEED) za inovativni projekt "KOdeCO Net Zero"

KOdeCO Net Zero
12.09.2024.
u 14:27

Holcim (Hrvatska) d.o.o. odabrao je Air Liquide Engineering & Construction za izradu projektne dokumentacije (FEED) za inovativni projekt "KOdeCO Net Zero".

Ova inicijativa transformirat će Holcimovu tvornicu u Koromačnu u prvu cementaru s nultom emisijom ugljika u Hrvatskoj i jednu od prvih u Europi. Projekt vrijedan 237 milijuna eura, sufinanciran iz EU Inovacijskog fonda Europske komisije, predstavlja značajnu prekretnicu u dekarbonizaciji građevinskog sektora i povećanju njegove konkurentnosti.

FEED ugovor obuhvaća projektiranje postrojenja za hvatanje i ukapljivanje CO2, skladištenje te postaju za ukrcaj ukapljenog CO2 na brodove. Ovaj ugovor definira tehničke specifikacije, parametre projekta i inženjerske zahtjeve, stvarajući ključnu osnovu za detaljni projekt i provedbu projekta.

Dario Vrabec, predsjednik Uprave Holcima Hrvatska, naglasio je: "Energični korak koji poduzimamo s ovim FEED ugovorom s Air Liquideom nije samo još jedan korak prema postizanju našeg cilja – to je prekretnica u građevinskoj industriji Hrvatske i Europe. Ovaj projekt nije samo put prema niskougljičnom razvoju, već postavlja temelje za potpuno novi standard u proizvodnji cementa. Holcim postaje lider u stvaranju održivih praksi koje će oblikovati ovu industriju. Ponosni smo što s ovim projektom Hrvatska stoji rame uz rame s vodećim svjetskim akterima u borbi za očuvanje okoliša. 'KOdeCO Net Zero' je dokaz da je inovacija u središtu našeg poslovanja i naš doprinos globalnom cilju dekarbonizacije."

Faza projektiranja ključna je za sveobuhvatnu procjenu i planiranje svih tehničkih i ekonomskih aspekata, osiguravajući čvrstu osnovu za buduće faze razvoja. "KOdeCO Net Zero" ima za cilj izravno doprinijeti Strategiji niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske, s planiranim smanjenjem emisije CO2 od 367.000 tona godišnje. Ovaj projekt ne samo da smanjuje emisije, već i potiče tehnološke inovacije, omogućujući daljnji napredak industrije.

Provedba projekta postavit će nove standarde za razvoj zelenih gradova i održive infrastrukture. Dugoročno, smanjit će ekološki otisak građevinske industrije.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije