Smjena

Horvat dobro radio, ali je Benčićev kum ipak bio jači

'13.12.2012., Karlovac - Mirni prosvjed djelatnika karlovacke podruznice Mirovinskog osiguranja zbog smanjivanja placa. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
Foto: 'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
1/3
04.03.2013.
u 11:08

Radom bivšeg karlovačkog župana, kako doznajemo, bila je zadovoljna i središnjica, ali to nije bilo dovoljno da sačuva čelnu poziciju

Karlovačku podružnicu mirovinskog osiguranja jučer je i službeno preuzeo Dubravko Golubić. Novo kadroviranje možda i ne bilo tako važno da nije riječ o još jednom političkom pozicioniranju. Novi predstojnik podružnice kum je predsjednika karlovačkog SDP-a i kandidata za karlovačkog gradonačelnika Josipa Benčića.

Na tom je mjestu zamjenio bivšeg karlovačkog župana Ivicu Horavata. Njegovim radom, kako neslužbeno doznajemo, bila je zadovoljna i središnjica. Međutim, Benčićev kum ipak je bio jači.

 To nije moj stil

 – Nisam na to utjecao. Postavljanje predstojnika podružnice Mirovinskog osiguranja u Karlovcu nema veze s politikom. Golubić i ja jesmo kumovi, ali imam ih jedno petnaest. To nije moj stil, ne radim tako – poručio je Benčić na pitanje oko najnovijeg slučaja političkog kadroviranja u Karlovcu, što inače zamjera aktualnoj HDZ-ovoj vlasti.

 Golubić nam je potvrdio da je preuzeo čelnu funkciju u karlovačkoj podružnici, ali o detaljima nije želio. Kako se i inače sva novinarska pitanja moraju slati središnjici u Zagreb, nije već prvog dana na novom radnom mjestu želio kršiti postojeće pravilnike kuće.

Tako nam nije mogao otkriti i je li točno da na tu poziciju dolazi iz poduzetničkih voda. Osim Horvata u Karlovcu, smjenjeno je svih 19 predstojnika područnih ureda u Hrvatskoj, većina i prije isteka četverogodišnjih mandata. Ponuđena su im nova radna mjesta, a s time i plaća, koja je za mnoge bila ponižavajuća.

Stoga im nije preostalo ništa drugo nego da svoja mjesta ustupe novim stručnjacima. Iako nismo uspjeli dobiti smjenjenog Horvata da nam komentira novonastalu situaciju, doznajemo da je tako nešto i očekivao.

Još lani u travnju kada je s mjesta upravitelja Uprave šuma Karlovac smjenjen Zoran Sabljarić, pričalo se da je sljedeći na redu Horvat i mirovinsko. Međutim, osim što su u oba slučaja na čelna mjesta došli SDP-u bliski kadrovi, ostalih poveznica nemaju.

Sabljarić je ‘zaslužan’ za dugogodišnje negativno poslovanje karlovačke Uprave, pa je tako samo u 2011. minus iznosio čak 26 milijuna kuna. To se Horvatu, iskusnom i priznatom ekonomisti ne može staviti na ‘teret’, jer kako smo već i spomenuli njegovim su radom bili zadovoljni i u Zagrebu.

 Prvo podjela funkcija

 Nedavno smo svjedočili i aferi oko kadroviranja u Centru za socijalnu skrb u Karlovcu. Morala su biti raspisana dva natječaja da bi se došlo do nove ravnateljice, diplomirane socijalne radnice Višnje Malinar, koja je dosad radila u Domu za odgoj djece i mladeži i na toj poziciji zamijenila Mirjanu Pogačić.

Prvi je natječaj poništen, nakon što je većinom izabran Domagoj Kronstain iz Siska što je izazvalo brojne reakcije. Međutim, u drugom pokušaju, Pogačić, za koju se oštro borio Josip Zaborski, ipak je ‘maknuta’.

 Iako HDZ i SDP jedni drugima zamjeraju zapošljavanje po podobnosti, a ne sposobnosti, kada su na vlasti, rade isto. Svaki puta kod preuzimanja dužnosti, umjesto da se pozabave gorućim gospodarskim i drugim problemima, najprije na ključnim pozicijama postave ‘svoje ljude’.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar messerschmidt
messerschmidt
13:58 04.03.2013.

Bilo bi zgodno objaviti na koja su to radna mjesta smjenjeni ljudi postavljeni, a da bi se moglo nazvati ponižavajućim. Pazite, u okviru stručne spreme.

Avatar lojzek1
lojzek1
22:01 04.03.2013.

Vjerujte ovo nije Benčićev stil. Naime, Benčić o kadrovima razgovara po opskurdnim birtijama i na tim mjestima dogovara o tome koga treba gdje uhljebiti, a navodno i uhapsiti,

AS
asdfghjklčćž
12:01 06.03.2013.

Za vrijeme osmogodišnje vlasti HDZ-a u ovom gradu ni muha nije mogla ući u gradsku upravu, ako nije imala člansku iskaznicu HDZ-a. Zanimljivo je što dotična novinarka tek sada se oglasila, pitam se gdje je bila sve ove godine?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije