NEZADOVOLJNI SURADNJOM S NOVIM MINISTROM

HPK traži aktivaciju sredstava iz Europskog kriznog fonda za hrvatske poljoprivrednike pogođene sušom i tučom

Zagreb: Marija Vučković i Mladen Jakopović dali su izjave nakon sastanka
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/4
14.10.2024.
u 09:52

"Molimo ministra i njegove suradnike da se očituju na brojne molbe i dopise koje smo u posljednja dva mjeseca uputili prema Ministarstvu poljoprivrede. Nažalost, do sada nismo primili odgovore na većinu naših zahtjeve što otežava naše aktivnosti i sprječava ostvarenje ciljeva hrvatske poljoprivrede" poručili su iz Hrvatske poljoprivredne komore.

- S obzirom na to da se Hrvatska suočava s iznimno nepovoljnim klimatskim uvjetima, uključujući sušu i tuču, HPK je zatražila da se sredstva iz europskih financijskih rezervi osiguraju i za Hrvatsku. Naša poljoprivreda doživjela je značajne gubitke, a prve procjene govore da štete uzrokovane sušom prelaze 130 milijuna eura, dok štete od tuče sigurno nadmašuju 10 milijuna eura - priopćili su jutros iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).

Iz HPK su, naime, nedavno uputili dopis potpredsjedniku Vlade i ministru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josipu Dabri u kojem se traži da Ministarstvo poljoprivrede poduzme radnje i ubrza aktivnosti te zatraži od Europske komisije financijsku pomoć iz europskih financijskih rezervi, za hrvatske poljoprivrednike čije su proizvodnje tijekom ljeta bile suočene s iznimno nepovoljnim klimatskim uvjetima, uključujući sušu i tuču, te su ostvarili ogromne štete na svojim usjevima i proizvodnji. Iz HPK objašnjavaju kako je ovaj zahtjev hrvatskih poljoprivrednika upućen nakon odluke Europske komisije prema kojima će biti mobilizirano 119,7 milijuna eura iz poljoprivrednih rezervi za potporu poljoprivrednicima u Bugarskoj, Njemačkoj, Estoniji, Italiji i Rumunjskoj.

- U ovoj teškoj situaciji, HPK je apelirala na ministra da se izbori za potrebnu potporu koja će omogućiti i našim poljoprivrednicima obnovu proizvodnje i prevladavanje izazova s kojima se suočavaju. Važno je napomenuti da države članice imaju mogućnost nadopuniti iznose dodijeljene od strane Europske komisije do 200 % iz nacionalnih sredstava, što bi Hrvatskoj moglo omogućiti dodatnu pomoć za poljoprivrednike - izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

POVEZANI ČLANCI:

Iz HPK zahtijevaju i bolju suradnju ministra Dabre s poljoprivrednicima jer, kako tvrde, na njihove brojne dopise iz resornog ministarstva nema odgovora. Dabro su, kako tvrde, prošlog petka uputili dopis u kojem se, u ime svih hrvatskih poljoprivrednih proizvođača, traži očitovanje o nizu dopisa i zahtjeva za sastanke koji su upućeni u posljednja dva mjeseca, a vezano za problematiku brojnih sektora poljoprivredne proizvodnje, na koje do sada nije bilo reakcije niti odgovora iz nadležnog Ministarstva.

- Molimo ministra i njegove suradnike da se očituju na brojne molbe i dopise koje smo u posljednja dva mjeseca uputili prema Ministarstvu poljoprivrede. Nažalost, do sada nismo primili odgovore na većinu naših zahtjeve što otežava naše aktivnosti i sprječava ostvarenje ciljeva hrvatske poljoprivrede te otežava rad i poslovanje poljoprivrede kao strateške grane hrvatskog gospodarstva. Svjesni smo izazova s kojima se suočavate, no smatramo da je nužno uspostaviti otvoreniji dijalog i bolju suradnju između Ministarstva i Komore te ubrzati rješavanje naših problema - priopćeno je jutros iz HPK.

Iz HPK ističu kako poljoprivredna zajednica želi i treba promjene koje će doprinijeti razvoju održive poljoprivrede te omogućiti svim poljoprivrednicima bolje uvjete poslovanja. Zato je samo zajedničkim djelovanjem moguće postići konkretne pomake i rješenja koja su potrebna. Iz HPK podsjećaju kako su, među ostalim, do sada tražili sastanak vezano za isplatu preostalih potpora, štetama u proizvodnji purana uslijed ptičje gripe, a poslan je i zahtjev za sastanak svinjogojaca oko intervencija 31.04., kao i oko utjecaja klime i štetama, zahtjev za uključivanje domaćih prehrambenih proizvoda prilikom opskrbe hranom za hrvatske ročnike, sastanak s Odborom za mljekarstvo...

>> FOTOGALERIJA Ovo je najveće umjetno jezero u Hrvatskoj: Upravo je ispražnjeno, pogledajte što se skriva ispod površine

Zagreb: Marija Vučković i Mladen Jakopović dali su izjave nakon sastanka
1/28

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije