MOGUĆ I PRESTANAK MANDATA?

DP: Pravobraniteljica za djecu mora otići; HSLS: Protivimo se ideološki motiviranim smjenama

Zagreb: Dolazak članova na sastanak parlamentarne većine
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
28.09.2024.
u 14:29

U priopćenju HSLS-a naglašava se da „smjena neovisnih tijela, poput pravobraniteljica, može biti isključivo rezultat ocjene njihovog rada, a nikako na temelju osobnih ideoloških neslaganja.“

Koliko može biti zahtjevno usklađivanje interesa u svjetonazorski raznolikoj koaliciji pokazala je reakcija HSLS-a na "udar" iz Domovinskog pokreta na pravobraniteljice za djecu i ravnopravnost spolova. Što se tiče pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević, DP joj zamjera to što je u izvješću za 2023. godinu kritizirala HOS-ove šalice u osnovnoj školi u Vukovaru, školski vjeronauk i priredbe utemeljene na vjerskoj tradiciji poput Dana kruha.

Mnoge zamjerke ova je stranka iznijela i na rad pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, a da ih ima i HDZ, najveći partner u vladajućoj koaliciji, pokazala je činjenica da je većina u saborskom Odboru za ravnopravnost spolova izvješća obiju pravobraniteljica tek "primila na znanje", ne i podržala. Izvori iz vrha DP-a Večernjaku su pritom otkrili kako se spremaju zatražiti negativnu ocjenu matičnog Odbora za obitelj na izvješće Helence Pirnat Dragičević, što bi, ako to ponovi i većina u saborskom plenumu, značilo prestanak mandata pravobraniteljice za djecu po sili zakona. Bez obzira na slične zamjerke, odlazak Višnje Ljubičić u ovoj stranci zasad ne spominju, obrazlažući kako ovdje daju prioritet djeci.

"Potpredsjednica Odbora za ravnopravnost spolova iz redova DP-a Dubravka Lipovac Pehar izrekla je vrlo jasne kritike i na račun pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, no ovdje moramo dati prioritet djeci koja su sve češće žrtve nametanja rodne ideologije, moralnog relativizma i propagande koja izjednačava agresora i žrtvu u Domovinskom ratu", kazao nam je danas izvor blizak vrhu DP-a, dodatno zamjerajući Helenci Pirnat Dragičević to što "nije poduzela ništa da zaštiti djecu žrtve ilegalnog posvajanja kad je buknula afera 'Zambija', zbog čega se mijenjao i zakonski okvir, već je isključivo nastupala kao zaštitnica posvojitelja". To, uvjeren je naš izvor, nije zastupanje najboljeg interesa djeteta, nego ideološko svrstavanje zbog kojega će, kaže, pravobraniteljica morati otići.

DP se, dakle, zasad sprema tražiti isključivo smjenu Helence Pirnat, no HSLS se u svom priopćenju skoncentrirao na obranu Višnje Ljubičić, zamjerajući DP-ovoj zastupnici Dubravki Lipovac Pehar izjave kako si pravobraniteljica za ravnopravnost spolova "daje pravo modelirati politički diskurs" te kako "pravobraniteljica izrijekom traži da svi javno podržavaju LGBT politike i način života".

VEZANI ČLANCI: 

"Perpetuiranje teze o nekom posebnom načinu života koji žive LGBT osobe je ne samo netočno, već je i društveno isključivo i štetno. Toleriranje nije isto što i prihvaćanje", uzvraćaju iz HSLS-a. Ističu kako se razrješenje pravobraniteljice, koja je neovisno tijelo, može temeljiti isključivo na mjerenju nečijeg rada, a nikako na načelu "ne sviđa mi se što govori". Poručuju kako nikada neće pristati na kompromis oko svojih temeljnih vrijednosti te kako će "uvijek biti brana društvenoj prividnoj ili direktnoj nesnošljivosti", što znači da narednih dana treba očekivati nove oštre tonove među koalicijskim partnerima.

To što se HSLS u ovom priopćenju stavio isključivo u obranu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, ne i one za djecu, na prvi pogled može izgledati kao pragmatična procjena da je pozicija Višnje Ljubičić čvršća od one Helence Pirnat Dragičević, no predsjednik stranke Dario Hrebak objasnio nam je kako je priopćenje načinjeno isključivo na temelju onoga što je Dubravka Lipovac Pehar govorila kao potpredsjednica Odbora za ravnopravnost spolova. Stranka, kaže, nema informaciju da se DP sprema tražiti odlazak Helence Pirnat Dragičević, ali sve što je u priopćenju rečeno za jednu vrijedi i za drugu pravobraniteljicu.

- HSLS se oštro protivi bilo kakvim ideološki motiviranim nastojanjima za smjenu neovisnih tijela poput povijesno važne institucije ombudsmana, odnosno pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić ili druge pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević, pogotovo ako je jedini argument "ne sviđa mi se što govori" – izričit je Hrebak.

>>> FOTO Možete li odgonetnuti gdje se nalazimo ako imena mjesta prevedemo na engleski?

Zagreb: Dolazak članova na sastanak parlamentarne većine
1/29

Komentara 4

ŠČ
Šč
14:46 28.09.2024.

Kolektivizam i moralno držanje, woke agende, sudarili su se sa stvarnošću i više nemaju vjerodostojna rješenja za stvarne probleme svijeta. Zapravo, nikad ih nisu ni imali. Ako Agenda 2030 nije uspjela – kao što njezini promotori priznaju trebamo se zapitatii nije li to u početku bio loše zamišljen program, prihvatimo tu stvarnost i promijenimo kurs. Ne možemo se pretvarati da ustrajemo u pogrešci udvostručivši okladu na planu koji nije uspio.

MO
Moslavina
14:31 28.09.2024.

Kao član HSLSa ne slažem se s izjavom Hrebaka kao i s nedavnom izjavom Budiše da bi gđa Selak Raspudic bila dobra predsjednica. Obje prvao braniteljice moraju paziti na izjave i stavove. One ne smiju pogodovati nikakvim trenutnim trendovima.

RI
Rizlman
15:17 28.09.2024.

A ne protivite se ideološki motiviranim postavljenjima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije