Danijel Duvnjak iz Waiblingena bio je s tinejdžerom ubojicom Timom Kretschmerom u njegovoj kući punoj oružja

Hrvat Danijel: Igrao sam poker s monstrumom!

12.03.2009.
u 12:49

Kad je 19-godišnji Danijel Duvnjak, nogometaš Zrinskog iz Waiblingena, prije četiri mjeseca s prijateljima otišao na partiju pokera kod Tima Kretschmera u obližnji Leutenbach, ni slutiti nije mogao da će taj sedamnaest i pol godišnjak uskoro umalo ubiti njegova mlađeg brata Marka, učenika 5. razreda srednje škole Albertville-Realschule u gradiću Winnendenu kod Stuttgarta. Tima Kretschmera, koji je kao i Danijel išao u tu školu, poznavali su Danijelovi prijatelji, među kojima je bio i jedan Talijan. Oni su kod njega često odlazili na druženje uz poker.

Oružje po zidovima
Taj prvi i zadnji put kad je došao u obiteljsku kuću kasnijeg masovnog ubojice, Danijel pamti ne samo po igri pokera u pet eura nego i po raskošnosti kuće. Na zidu prostorije u kojoj su kartali bili su izloženi primjerci oružja. Tim Kretschmer je tom prilikom Danijelu i prijateljima pokazao i trezor s očevim pištoljima, za koji Danijel kaže da je bio zaključan.

– Nakon što je lani završio školu Albertville u Wiennendenu, Tim je upisao privatnu školu u Waiblingenu. Bio je miran i povučen. Volio je računala. Njegova petnaestogodišnja sestra također je učenica u toj školi. Tim nije imao djevojku, što nam je te večeri i sam kazao, a nije se ni s kim posebno ni družio. Moji prijatelji, koji su ga bolje poznavali jer su s njim kartali, rekli su mi da nije imao pravih prijatelja – rekao nam je Danijel nakon što se kasno navečer vratio s mise zadušnice za žrtve Timova pokolja u okolici Stuttgarta. Na pitanje je li po bilo čemu mogao pretpostaviti da bi Tim mogao počiniti takav zločin, Danijel odgovara:

– Ni po čemu se to tada nije dalo zaključiti. Bio je ljubazan domaćin te večeri kad smo kod njega kartali, ali i pili. Častio nas je, ali nije puno pričao. Pamtim ga kao urednog i suzdržanog mladića koji se oblačio sasvim normalno kao i mi. Gubio je u pokeru, ali se znao radovati kad bi dobivao, iako nismo igrali za neki novac. Više je to bila zabava i druženje nego kartanje radi novca – kaže Danijel.

Ismijavan i ignoriran
Tim nije kartao da bi zarađivao novac. On je imao novca.

– Po uređenosti njegove kuće dalo se zaključiti da je Timova obitelj dobrostojeća i da mu roditelji dobro zarađuju – kaže Danijel koji tada nije znao da Kretschmeri imaju tvrtku s više od sto dvadeset zaposlenih.

– Iako nam je govorio o oružju i pokazivao sef s pištoljima, nismo nikakvo oružje uzimali u ruke, čak ni ono ukrasno izloženo po zidovima – kaže Danijel koji ne može zamisliti da je potpuno neupadljiv i miran mladić mogao postati okrutni ubojica koji je oduzeo tolike živote.

No, možda se klupko raspetljava činjenicom da je Tim ubijao uglavnom djevojčice. Fabienne B. (12) rekla je za njemačke novine da je vidjela prije tri tjedna njegovo pismo u kojem je roditeljima rekao da pati i da ne može dalje. Školske su ga kolege navodno ismijavali, a nastavnici ignorirali.

Njegov susjed je ispričao kako je mladića stalno maltretirala posebno jedna nastavnica, zbog čega je mrzio žene. Drugi je susjed (19) rekao kako su ga roditelji nagovarali da se druži s Timom jer Tim nije imao prijatelja. Dječaci su ga jednom prilikom nazivali gubitnikom te je isprovocirani Tim usred igre uzeo zračnicu i zapucao po djeci. Dan prije, što je najšokantnije, Tim je najavio što će učiniti na jednom internetskom forumu:

“Imam oružje. Sutra ujutro idem u svoju bivšu školu. Napravit ću tamo lijepu roštiljadu. Upamtite ime mjesta Winnenden.”

Opširnije:
Tuga u Winnendenu

Hrvat Denis Puljić među žrtvama pokolja u Njemačkoj

15 mrtvih u krvavom pohodu tinejdžera

S bolovanja se vratio u salon da kolega ode na odmor

Učenici ne razumiju kako je mogao pucati u djecu

Najveći krvavi pohodi u školama u svijetu proteklih godina

Denis Puljić uzeo majčino prezime nakon rastave

Denisu je prišao i ubio ga hladno, bez milosti

Umrli su s olovkama u rukama

Igrice kojima je cilj ubijati, ubijati i ubijati


Tinejdžer ubojica nije najavio svoj plan na internetu?

Tim Kretschmer možda svoje namjere ipak nije najavljivao na internet forumu, rekla je policija.
Ranije je policija je rekla da je 17-godišnji mladić, identificiran kao Tim Kretschmer, na internetskom forumu drugoj osobi rekao da planira ubiti učenike u svojoj bivšoj školi jer su ga ismijavali.
Policija je rekla da se pokazalo da je pogrešna informacija kako je takav razgovor nađen u njegovom računalu.
Glasnogovornik Klaus Hinderer rekao ja da vlasti ispituju je li poruka na internetu krivotvorena što proturječi njegovoj ranijoj izjavi da su vlasti "potpuno uvjerene u autentičnost" poruke. (H)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije